Volvo’yu aldı, Mercedes’e ortak oldu, FiatChrysler de Geely’nin olur mu?
Dünya otomotivinde son 10 yılda en hızlı yükselişi kim yaptı diye sorsalar, herhalde ‘Çinli Henry Ford’ lakabına sahip Li Shufu ismi öne çıkar.
Uzun yıllar ABD’de kalıp, otomotivi öğrenen Çinli genç isim, daha sonra Çin’e dönerek, ülkenin ilk özel otomotiv şirketi Geely’i kurdu.
Daha sonra ilk otomobillerini üretti. Ve ardından Ford’dan Volvo Cars’ı aldı. Geçen yıl İngiliz Lotus’un da sahibi olan Malezyalı Proton’un yüzde 49.9’unu almıştı.
Ardından da Volvo Truck şirketinin en büyük hissedarı olmuştu. Geçtiğimiz ay Daimler hisselerinin yüzde 10 gibi ciddi bir kısmını satın alarak, gücünü gösterdi.
İddiaya göre son 1 yılda satın almalara ayırdığı bütçe 12.5 milyar doların üzerine çıktı. Geçen yıl Fiat’ın sahibi Agnelli ailesi ve mirasçısı John Elkan ile de görüşmüş ve FCA için 22 milyar dolar teklif etmişti.
Ama Fiat bunu çok düşük bulmuş ve görüşmeler kesilmişti. Bu durumda Li’nin halen satın almalara kullanmak üzere 10 milyar dolarlık bir bütçesi daha görünüyor.
Cenevre Otomobil Fuarı’na yine katılmıyor
Dünya otomotivinde şu dönemde en çok izlenen isimlerin başında gelen Çinli Li Shufu, bu yılki Cenevre Otomobil Fuarı’na katılmayacak. Mercedes hisselerini satın almasıyla sahne ışıklarının çevrildiği Zhejiang Geely Holding Group Co.’nun kurucusu ve başkanı, otomobil dünyasının en büyük etaplarından birine yönelik her zamanki mesafesini koruyacak.
Aslında Li, Çin’dekiler dışındaki etkinliklere çok az katılıyor. Hatırlanan son yurtdışı katılımları kendi şirket etkinlikleri için olmuş. 6 yıl önce satın aldığı Volvo’nun Geely ile ortak şirketi Lynk and CO şirketinin lansmanı için Berlin’e gitmişti.
22 Mart 2017’de Londra Taksi A.Ş.’nin Coventry yakınlarındaki yeni tesisini açması için İngiltere’ye gitmişti.
Lİ’nin sözcüsü Cenevre Fuarı’na katılmayacağını ve bu ay içinde Amsterdam’da yeni bir Volvo tesisi açmak için bulunacağını açıkladı bile. LNYK and CO’ya ait bu tesis Avrupa için ilk Volvo+Geely otomobilleri üretmeye başlayacak.
FIATCHRYSLER için Torino’ya uçmuştu
Li, geçtiğimiz yıl mayıs ayında şirktetin özel uçağıyla Torino’ya uçmuş ve orada FCA ana hissedarı Agnelli ailesi temsilcileriyle buluşmuştu. Resmi bir toplantı olmadığı için katılımcı kimlikleri açıklanmayan buluşmada, John Elkan gibi Agnelli ailesinin son temsilcilerinin de bulunduğu anlaşılmıştı.
Li, Geely’i uluslararası sulara taşıyacak araştırmalar yapıyordu. FCA, ABD’nin üçüncü, Avrupa’daki dördüncü büyük otomobil üreticisiydi. Latin Amerika’nın önemli bir oyuncusu olan FCA, Asya’da zayıftı. Geely için çok iyi bir pozisyonlamaya sahipti.
Prestijli Jeep SUV, Maserati ve Alfa Romeo gibi ikonik markalar çekiciydi.
Çin’deki büyük Geely satışlarına FCA’nın 150’nin üzerindeki ülkedeki Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Fiat Profesyonel, Jeep, Lancia, Ram ve Maserati markalarıyla 4.7 milyon adetlik yıllık araç satışlarını ekleyecekti. Geely imparatorluğu kurulabilirdi.
FCA’nın 162 üretim tesisinde ve 87 Ar-ge merkezinde 231 bin kişi çalışıyor.
Çin’de Geely’nin satışları ocak ayında yüzde 45 artarak ikinci en çok satan otomobil oldu. Üretim bazında 5 numaralı Çinli oldu, ancak bu sıralama yabancı otomobil üreticileriyle ortak girişimler içeriyor. Yerli otomobil üreticileri arasında 1 numara.
Li, FCA için önce 20 milyar dolar teklif etti. Düşük bulunan teklifini daha sonra 22 milyar dolara yükseltti. Bu da kabul görmedi. Maserati ve Alfa Romeo’nun çıkarılması durumunda belki bir anlaşma sağlanabileceği söylendi. Bunu da Li kabul etmedi.
Pazarlıklar kesildi.
Şimdi ne olur?
Dünya çapğnda bir Geely İmparatorluğu kurmaya çalışan Li, bu amacında 12 milyar dolarlık bütçeyi son 1 yılda harcamış durumda. Geriye 10 milyar dolar daha kaldığı söylenebilir. Çin siyasal yönetimliyle yakın ilişkideki Li’nin FCA için artık yeni bir hamle içine girmesi mümkün görülmüyor.
Sonuçta FCA 5 milyon adet yaklaşan üretimiyle tek bayına yol almaya devam ederken, Geely başka markalarda şansını deneyecek denebilir.