Yakıt tüketimini düşürebilen akıllı yan görüş sistemi ödüle uzandı
Otomobil teknolojileri gelişimini sürdürürken, araç kullanıcılarının hayatlarını da ufak ufak değiştirmeye devam ediyor. Yardımcı sürüş asistanları, tam otonom sürüş ve mobilite gibi benzeri alanlardaki rekabet ortamına Türk şirketleri de katılıyor. Türk teknoloji şirketi Karel, yeni nesil kamera destekli akıllı yan görüş sistemi ile ödüle uzandı.
Türk Elektronik Sanayicileri Derneği’nin (TESİD) 19’uncusunu gerçekleştirdiği Yenilikçilik ve Yaratıcılık Ödülleri’nde Karel; önemli bir başarı elde ederek “Ürün Geliştirme Süreci” ödülünü kazandı.
Karel’in ödüle uzandığı teknolojinin ilk bilinen örnekleri Lexus ve Honda markalarında “dijital ayna” olarak adlandırılıyor.
Akıllı Yan Görüş Sistemi Güvenli, Çevreci ve Performanslı
Karel tarafından geliştirilen Akıllı Yan Görüş Sistemi araç sürücülerini sürüş konforuyla bir araya getiriyor.
İki adet yan kamera, İki adet ekran ve 1 adet merkezi işlemci biriminden oluşan sistem; geri dönüş fonksiyonu, şerit değiştirme asistanı, uzaklık asistanı, kör nokta asistanı, görüş açısı ayarlama, ışık ve kirlilik engelleme, online ve offline kalibrasyon özellikleriyle güvenli ve konforlu bir sürüş sağlıyor.
Aerodinamiğe Sağladığı Katkıyla Yakıt Tüketimini Azaltıyor
Akıllı yan görüş sistemi, araç yan dikiz aynalarının yerine kullanılacak kameralarla araç aerodinamiğini ve sürüş güvenliğini arttırmayı amaçlıyor. Sürücüye yardımcı olacak ve yan aynaları dijitalleştiren sistem; araç aerodinamiğini arttırmasının yanı sıra araçtaki ses miktarını da azaltarak konforlu ve güvenli bir sürüş deneyimi yaşatırken yakıt/enerji tüketimini de düşürüyor.
Bu sistem ayrıca, kamera görüntüsünü kullanarak sürücüye kör nokta uyarısı veriyor ve böylece özellikle yüksek tonajlı ticari araçlarda birçok kazanın önüne geçiyor. Görüntü işleme algoritmalarının araç üzerine eklenmesiyle; Gelişmiş Sürücü Asistan Sistemi (ADAS) için temel teşkil edecek otomotiv standartlarına uygun mimari hayata geçmiş oluyor. Üzerine farklı algoritmaların ve sensör gruplarının da adapte edilebileceği bu yapı aynı zamanda kendisinden farklı ürünler türetilerek otomotiv sanayi veya savunma sanayi kara araçlarında da kullanılabilecek niteliktedir.