Yamaha XMAX 125 test sürüşü; dinamik gövde, verimli motor

Motosiklet dünyasının şehirli çocuğu scooterlar İstanbul, İzmir ve tatil şehirlerinde her geçen gün daha yaygın hale geliyor. Büyükşehirde trafiğe karşı iyi bir alternatif ulaşım sağlıyor, kıyı kasabalarında ise özgürlüğü doyasıya tatma imkanı veriyor. İyi bir seçenekle hem şehir içinde hem de kısa rotalarda yol almak da mümkün. Yani ikisi bir arada! Yamaha XMAX fiyatı da dahil olmak üzere Türkiye’de bu sınıfta liste başında yer alan modellerden biri. Test için aldığım Yamaha XMAX 125 ile bir hafta boyunca İstanbul’da ve şehir dışı yolda izlenimler edinmeye çalıştım…

Kullandığım üçüncü Yamaha modeli XMAX, diğer ikisine göre (MT07 ve Tenere 700) çok daha sakin ve ağırbaşlı. Ama 175kg ağırlığı ile dikkate alınması gereken, yol hakimiyeti, park, geri manevra, ışıklarda durma gibi konularda hafife alınmaması gereken bir scooter. Bu yönüyle şehir içi pratikliğini otoyolda gidebilen bir motosiklete dönüştürebiliyor.

Kompakt gövdesi, verimli motoru ve ekonomik kullanım özellikleriyle öne çıkıyor. Yakın rakipleri var; Japonya’dan, İtalya’dan, Güney Kore ve Hindistan’dan… Geniş bir aile olması, aynı gövde üzerinde 125 cc’den 530 cc’ye kadar uzanan bir güç serisini taşıyabilmesi dikkate değer bir konu.

Şehir içinde kullandığım tüm yollarda boyutlarının sıkışık trafikte yol bulabilecek kadar pratik olduğunu fazlasıyla yaşadım; 775 mm genişliğinde olması kendine her durumda yol bulabilmesi açısından önemli. İstanbul-Şile Otoyolu, Anadolu Otoyolu üzerinde 110 km/saat hızla yol alırken de 2,185 mm uzunluğun etkisi 1,526 mm tekerlekler arası açıklığın katkısı ortaya çıkıyor. Ne küçük bir scooter ne de büyük bir motosiklet!Yamaha XMAX 125 fiyatı 24250 TL IronMax versiyonu ise 26200 TL.

Yamaha XMAX’ın hakimiyeti konusunda kendi boyum (1.77 cm) açısından sorun yaşamadığımı belirtmeliyim. Sele yüksekliği 795 mm, scooterın minimum yerden yüksekliği de 130 mm. Ancak ayaklar tam yere basmadan geri manevra kolay olmayabilir. Gövde, yol tutuşu da iyi hale getiren bir ağırlığa sahip. Scooterın yol tutuşunu iyi yapan özelliklerden biri de sert sayılabilecek arka amorisörler oluyor.

Yamaha XMAX 125 test sonuçları açısından en fazla merak edilen konulardan biri şüphesiz motorudur; bu gövde için yetersiz gibi algılanan 4-zamanlı, sıvı-soğutmalı, SOHC 124cc hacimli motor şaşırtıcı şekilde verimli ve performans sağlayabilen bir yapıda. Evet 100-110 km/saat hıza ulaştığınızda devir göstergesi 7500-8000’e çıkmış oluyor. Ama sollamalar dışında tereddüt yaşatan bir durum pek yaşanmıyor.

14 HP’lik güç, 12 Nm tork değerleri ile ilk kalkışlar dışında yüksek motor sesine dönüşmeden yola aktarılabiliyor. Artçı alarak yapılan rampa çıkışlarında -ki kayda değer bir eğime sahiplerdi- Şile yolunda kamyonlar arasında, Anadolu Otoyolu’nda hız yapan otomobillerle birlikte tedirgin etmeden hızlanabiliyor olması keyifliydi.

Bu scooter aynı zamanda eknomi vaadeden bir model; motor hacmi herşeyden önce yakıt tüketimi konusunda cimriliği temsil ediyor. Peki öylemiydi? Fabrika verileri 100 km’de 2.7 litre benzin tüketimini ifade ederken, test boyunca tüm tam gaz gitmeye rağmen bu rakam 2.8-2.9 litrede kaldı.

Yamaha XMAX 125’in kullanımı konusunda anlatmaya değer birçok özellik göze çarpıyor; benim bir hafta boyunca kayda değer bulduğum özelliklerden biri sele üzerinde kullanılan deri ve minderin kalitesi oldu. Sürücü ile artçı arasında bulunan küçük sırt minderi tahmininizden daha fazla fayda sağlıyor.

Ön görünümde son derece şık LED farlarla birlikte XMAX serisi yeni nesil bir tasarım sunuyor. LED farlarla birlikte bir arı gibi görünen gidon tasarımında ortada yer alan far alanı uzun farlar için planlanmış zekice.Rüzgarlık manuel açarak yükseklik ayarı yapılabilen ama bu haliyle de yeterli koruma sağlayan bir tasarımda.

Motorun teleskopik çatal ön süspansiyonundan bahsetmek gerekiyor. İyi bir sürüş için, zeminde bozuk yerlerden korunabilmek için tasarlanmış. Ön ve arka frenler disk ve aynı zamanda ABS’li. Ön lastik ebatları 120/70-15 arka lastik ebatları ise 140/70-14. TCS çekiş kontrol sistemi standart olarak yer alıyor ve zor zamanlarda devreye girmesi güven verici.

XMAX bence puanlardan birini kompakt tasarım gövdesi ve 2 adet tam boy kask (birçok modeli) alabilen aydınlatmalı saklama bölmesi ile alıyor. Özellikle artçı da varsa iki ayrı kaskı bir şekilde gövdede kaybedebilmek! top box olmaksızın şık bir hareket oluyor.

Kullanım detayları açısından öne çıkması gereken ve belki en başta belirtilmesi gereken özelliklerden biri anahtarsız çalıştırma butonu olmalı. Bu sayede elinizde anahtar taşımadan düşürme kaygısı yaşamadan motoru çalıştırabiliyorsunuz.

Sele minderi altındaki alanı, solda bulunan cebi (resimde görülen sağ cep manuel açılıyor) benzin deposunu açıp kapama fonksiyonu da bu çalıştırma butonu ile entegre durumda. Her iki tarafta bulunan küçük cepler; su, cep telefonu, cüzdan, anahtar, kalem vs aklınıza gelebilecek birçok eşya için kullanılabilecek bir alan.  Marş için sağ baş parmak altındaki kırmızı buton yeterli oluyor.

Yamaha XMAX 125 ve diğer modellerde ortak bir gösterge ekranı kullanılıyor. Dijital 3 bölmeden oluşan göstergede solda hız kadranı sağda ise devir saati yer alıyor. Ortada bulunan kısımda ise motor ısısı benzin gösregesi, saat, odometre ve yol bilgisayarı verileri okunuyor.

XMAX serisi önde olduğu kadar arka tasarımda da şık bir scooter. LED stoplar görülme açısından yol güvenliğine önemli bir katkı sunuyor. Aynalar ise zarif ve dikkatli kullanırsanız yeterli genişlikte bir alan sağlıyor.

Yamaha XMAX 125 fiyatı Güney Koreli ya da Hindistanlı modellerle kıyaslandığında yukarıda kalıyor. Ama diğer Japon modeller ve İtalyanlar da ne yazık ki bu skalada buluşuyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.