Yeni Hyundai i20 2020 sürüş izlenimi; ne kadar iddialı?

İzmit Hyundai-Assan fabrikasında 170 milyon avro yatırımla üretimine başlanan Hyundai’nin B segmentindeki temsilcisi yeni i20; hibrit motor seçeneği eklenerek ikinci kez yenilendi. Bayilerde bulunabilirlik konusunda iddialı bir çıkış yapan Hyundai; Volkswagen Polo, Renault Clio, Seat Ibiza, Skoda Fabia, Citroen C3 ve Opel Corsa gibi rakiplerinin karşısında ne durumda? Satışlarda nasıl bir başarıya ulaşacak?

Yılın son üç ayına 5 bin adetlik satış hedefiyle giren, ama şimdiden 1 adetlik ek kapasite daha alarak, bunu 6 bine çıkaran yeni Hyundai i20 2020; Türkiye’de üretilen modern otomobiller listesine girdi.

Otomobili geçtiğimi günlerde kullanma imkanımız oldu. Dikkatimizi çekenleri, hoşumuza giden ve gitmeyen yanlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Hyundai’nin son dönemlerde öne çıkardığı ve çoğu modelinde kullandığı karakteristik ızgara; yeni farların kendine has çizgileriyle bütün oluşturuyor.

i20’nin karoseri tasarımının neredeyse tamamında üç kademeli çizgilerle karşılaşıyoruz. Bu çizgileri biz “pençe izi” olarak nitelendirdik. Sebebi ise sportif görünümüne katkıda bulunan ön tampon altı difüzörü ve ızgara desenleri gibi detayların aracı hırçınlaştırmış olması.

LED gündüz farları da üç kademeli olarak bölünmüş ve farların içerisinde çerçeveli bir ışık imzası kullanılıyor. Full LED teknolojisiyle güçlendirilen farların uzunlarını “sellektör harici” geceleri kullanmaya ihtiyaç duymayabilirsiniz, aydınlatma sistemi oldukça başarılı.

Yeni Hyundai i20 2020 modelinde özellikle bu konu üzerinde çalıştığını düşünüyorum, çünkü araca yandan bakıldığında; ön çamurluklarından arka çamurluğun üzerine kadar devam eden omuz çizgileri yine üç kademeli olarak tasarlanmış. Bu “pençe izi” tekniği, aracın kapılarının alt bölümünde de oldukça dinamik görüntü sağlıyor.

Ekseriyetle aracın her yerinde kullanılan üç çizgi detayına otomobilin tavanında da denk gelmek mümkün. Yeni i20, tavanda kullanılan köpekbalığı süzgeci şeklindeki anteniyle de hırçın tasarımından burada da ödün vermiyor.

Bolca vakit geçirdiğimiz yeni Hyundai i20, en üst seviye olan Elite Plus donanıma sahipti. Hyundai, i20 ailesinde 17 jant ebatını ilk defa sunuyor. Fabrikadan Hankook markasıyla 215/45/17 ebatlarında çıkış yapan lastik ve jant, yol tutuşu ve konfor konusunda yeteneklerini gösterebiliyor. Ayrıca, çift renk olan jantlar aracın diğer tüm detaylarıyla uyumlu görünüyor.

Nerede kalmıştık? Skoda Scala… Yok yok, yeni Hyundai i20 2020 modelinden bahsediyorduk. Çoğu kişi tarafından eleştiri alan arka bölüm tasarımı gerçekten de Scala modelini andırıyor. Ancak, ortada yer alan reflektör ile bagaj kapağı üzerinden birleşen ve yine 3 kademeli çizgilerin hükmettiği i20 imzalı stoplar oldukça dikkat çekici. Arka tamponun altında bulunan piano black rengindeki difüzör parçasıyla da sportif görünüme destek verilmiş.

Bir önceki modele göre 25 litre artırılarak 351 litreye yükselen bagaj hacmi, yeni Hyundai i20 modelinin bagaj kapağını kaldırdığınızda biraz yetersiz görünüyor. Yükleme eşiğini yakın tutmak için eklenen bagaj rafını kaldırdığınızda alt tarafta geniş bir alan sizleri karşılıyor. Eğer bu da bana yetmez diyorsanız; bagaj hacmi koltuklar katlandığında 1165 litreye kadar çıkabiliyor.

İç mekana gelelim; yeni i20, yardımcı sistemlerin çoğaldığı ve multimedyanın ilgi gördüğü döneme ayak uydurmuş görünüyor. Elite Plus donanım paketi ile birlikte gelen 10.25 inçlik dijital gösterge ekranı ve 10.25 inçlik dokunmatik ekranlı navigasyon sistemi; aracın içerisini oldukça teknolojik ve dolu gösteriyor. Sürüş modunuza göre Eco, Comfort ve Sport modlarında renk değiştiren gösterge panelinin rengi kişisel olarak da değiştirilebiliyor.

Yeni Hyundai i20 2020 modelinde yer alan 10.25 inçlik dokunmatik multimedya ekranı Apple Car Play ve Android Auto desteğine sahip. Bu oldukça önemli bir özellik çünkü ekrana ideal oturma pozisyonundayken ekrana uzanmak biraz meşakkatli olabiliyor. Yine de yorucu olması sizi yanıltmasın zaten araç sürüş halindeyken sizin bağlantı ayarlarınızı yapmanıza izin vermiyor.

Yeni i20’nin multimedya ses sisteminde Bose marka yer alıyor, bu genellikle lüks otomobillerde denk gelebildiğiniz bir marka. Hyundai artık kullanıcı öneminin farkına varmış olacak ki; 8 hoparlörlü ve amfili Bose ses sistemi standart olarak sunuluyor. Ses kalitesi oldukça iyi ama güvenliğin daha ağır bastığı şerit takip sisteminin sesi şarkı keyfinizi bir anda bölebilir, bu yüzden aracı tercih ederseniz kesinlikle özel ayarlar yapın.

İlginç, ancak başarılı; ekranın alt kısmında bulunan havalandırma ızgaralarında üç çizginin ağırlıklı olduğunu görmek bizleri sevindirdi. Torpidonun üzerinden devam ettirilen çizgiler, otomobilin kapı içi ve dış tasarım çizgileriyle kesinlikle müthiş bir uyum gösteriyor.

Style Plus ve üst donanımlarda sunulan kablosuz şarj sistemi sorunsuz bir şekilde çalışıyor ve vites topuzunun önünde ulaşması kolay bir konumda. Hemen üst tarafında ise çakmaklık ve 2 adet USB girişi (bir tanesi şarj aleti odaklı) yer alıyor. Hafif yukarı eğimli olan orta konsol sayesinde vites topuzunu da rahat bir şekilde hareket ettirebiliyorsunuz.

Yeni Hyundai i20 2020 modelinin arka iç kısmında yeterli diz ve baş mesafesi sunulmuş. 4 kişilik bir uzun aile yolculuğu sanırım yorulmadan yapılabilir. Sürücü odaklı tasarlanan orta konsolun arka kısmında havalandırma yer almıyor. Fakat arkada oturanlar unutulmamış ve telefon şarj edilebilmesi için bir adet USB girişine yer verilmiş.

Elite Plus donanımında bizleri tavanda sunroof karşıladı, bu eski modelden sonra alınmış kritik bir karar; i20 severlerin de pek hoşuna gitmemiş olabilir. Hyundai bu kısımda biraz üzse de bu kadar teknolojik sistemin ardından bir bildiği var diyerek, daha önce kullandığı panoramik cam tavanı koymayışını anlayışla karşılıyoruz.

Hyundai Smart Sense güvenlik özellikleri ve sürücü destek sistemleri tıkır tıkır işliyor. Sürüşe aktif olarak müdahale eden; ön çarpışma önleme yardımcısı ve şerit takip asistanı gibi sistemler aracı her çalıştırdığınızda otomatik olarak aktif oluyor. Dilerseniz ekran üzerinden kapatabiliyorsunuz. İşlerinde gayet başarılı olan bu sistemlerin sadece sesi kısılsa yeterli, işlevleri kullanıcıyı rahatsız etmiyor.

Sürüş stilinizi kontrol eden; sürücü yorgunluk uyarısı ve uzun far asistanı gibi destek sistemleri de güvenlik donanımları arasında yerini almış ve direksiyon üzerindeki tuşlardan kontrol edilebiliyor. Trafikte veya ışıklarda durduğunuzda öndeki aracın hareketini uyaran sistem, trafiğin aksamasını engelliyor. Ayrıca, telefona bakarken dikkati dağılanlar için de önemli bir yardımcı rolü üstleniyor.

Arka yolcu/eşya uyarısı ise B segmentinde ilk defa sunuluyor, bu i20’nin rakiplerinin karşısında kendini öne çıkarabileceği bir özellik. Arka koltukta telaşla unutulan eşyanız, evcil hayvanlarınız ve belki de çocuğunuz… Sizlere sesli bir şekilde hatırlatılıyor.

Güzel bir jant/lastik kombinasyonuyla eşleştirilen; 1.0 T-GDI 100 beygirlik benzinli motor ve otomatik DCT şanzıman ile yollarda biraz hızlandık, biraz yavaşladık ve biraz da benzin tükettik.

Boyutuyla şaşırtan 17 jant ve 45 yanaklı lastikleriyle konfordan biraz feragat etmeniz gerekiyor. Buna rağmen aracın içinde rahatsız edici bir durumla karşılaşmıyorsunuz. Önde bulunan bağımsız MacPherson ve arkada bulunan torsiyon çubuklu süspansiyon sistemi, olumsuz durumları kullanıcıya yansıtmıyor.

Hyundai, i20 modellerinde kullanılan 1.4 MPI ve 1.0 T-GDI motorlarının tümünü 100 beygir güç ile sınırlandırmış. 1.4 MPI motorlu modeller düz ve 6 ileri otomatik şanzımanlar ile tercih edilebiliyor. Turbo desteği olmadığı için torkunun 1.0 motora göre daha düşük olduğuna da belirtelim.

Teste aldığımız Hyundai i20 modeli ise 1.0 T-GDI turbo benzinli motor seçeneğine sahipti. Maksimum 172 Nm tork sunabilen 100 beygirlik motor, 7 ileri çift kavramalı otomatik DCT şanzıman ile yollara çıkıyor.

Motor ve şanzıman işlerini çok iyi yapıyor, ancak kendi aralarındaki ilişki biraz gecikmeli yürüyor. Gaz tepkimesi pek atik değil, hızlandıktan sonra ise şehir içi ve şehirlerarası kullanım için gayet yeterli bir performans sunuyor.

Tüketim anlamında da Hyundai’nin üzerine söylenecek pek bir şey kalmamış. Teknik verilerinde 6,3 şehir ortalaması verilmiş ve biz de ortalama 6.2 litre ile gezdik. Test süresince şehir içinde 5.9lt’ye indiğimiz de oldu. Yeni Hyundai i20, yakıt konusunda verdiği sözü tutmayı başarıyor.

Tasarım çizgileriyle yeni bir soluk başlatarak; gençleri de koltuğuna çekmek isteyen ve bayilerde henüz bulunma problemi olmayan yeni Hyundai i20, 166 bin TL’den başlayarak, 226 bin TL’ye uzanan fiyatlarıyla da rakiplerine göre oldukça uygun.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.