Yılın ilk şovu Detroit’te
Otomotiv sektöründe yılın ilk şovu ABD'de start alıyor. Detroit MOTOR Show 13-14 Ocak tarihlerinde kapılarını medyaya açacak. Fuarda bu yıl 50’nin üzerinde dünya lansmanı yapılacak. Cobo Center'da gerçekleşecek NAIAS'ı 5 bin uluslararası basın mensubu izleyecek. 26 Oak tarihine kadar açık kalacak organizasyonu, 800 bin ziyaretçinin gezmesi bekleniyor. Fuarda Mercedes-Benz yeni C serisi , S600, Chevrolet Corvette Z06, yeni Ford Mustang, güneş enerjisiyle çalışan Ford C-MAX, yenilenen Porsche 911 Targa, Audi Q serisinin en küçüğü Q1'in konsepti gösterilecek. Ayrıca Nissan Sport Sedan Concept, MINI John Cooper Works, yeni Hyundai Genesis, BMW 2 Serisi, makyajlı BMW 1 Serisi, Honda'nın ABD'de Fit, Avrupa'da Jazz ismiyle sattığı modeli, Chyrsler 200, Infiniti Q50 Eau Rouge de boy gösterecek.
—
Otomotiv daralmayı ihracatla aşacak
Otomotiv sanayicileri 2014’te iç pazardaki daralmayı ihracatla aşmaya çalışacak. Bu yıl 1.1 milyon adetinüzerinde araç üretimi hedefleyen sektör bunun 850 binini ihraç edip 22 milyar dolarlık ihracat hedefliyor.
ÖTV. kur, fiyat artışları ve kredi sınırlamalarıla 2014’te iç pazar satışlarında % 20’lik düşüş öngören otomotiv sanayicileri üretim kaybını ihracatla kompanse edecek. Avrupa pazarında beklenen toparlanmayla birlikte küresel üretimde % 3.5 artış öngörülen otomotiv sektörü yerli imalatçıların can simidi olacak. 2015 sonuna kadar 7 ana, 136 yan sanayi otomotiv firması 5.8 milyar TL’lik yatırım yaparak 9 binden fazla yeni istihdam sağlayacak.
2013’te sektörün performansını değerlendiren Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) başkanı Kudret Önen 2013’te toplam araç satışlarının % 9 artarak 893 bine, üretimin % 5 artarak 1 milyon 126 bine , ihracatın ise % 13 yükselişle 828 bin adede çıktığını vurguladı. Bu yıl iç pazar kaynaklı bir küçülmeye paralel üretimde azalma olabileceğini kaydeden Önen şöyle devam etti: “İç pazarın üretim üzerindeki olumsuz etkisini ihracat artışı ile kapatmayı hedefliyoruz. Türkiye, 2013’te AB’de devam eden krizi Ar-Ge ile desteklenen yeni ürünlerle aştı ve yeni modellerle de ihracatını artırdı. İhracat ciromuz ise % 10 artarak 21,3 milyar dolara çıktı.”
İç pazarsız olmaz
2014 yılına ilişkin öngörülerini paylaşan Önen, üretimin 1.1-1.2 milyon, ihracatın ise 810-850 bin adet düzeyinde gerçekleşmesini beklediklerini belirtti. Sanayinin ihracattaki gücünün büyük bölümünü iç pazardan aldığını belirten Önen “İç pazarın son 7 yılda beklediğimiz ölçüde büyümediğini görüyoruz. İç pazarda daralan talep 2014’de üretimi daha çok ihracata bağımlı hale getirecek ve bu durum da sanayimiz için risk alanı yaratacak. Baskı altında tutulan bir iç Pazar ile de küresel rekabette istediğimiz başarıyı elde etmemiz ve yatırımcıları ülkemize çekmemiz zor. Güçlü bir iç pazarın büyük yatırımları getirdiğini unutmamalıyız” dedi.
Strateji belgesi unutuldu
Sektörün yıllık kapasitesini 1,6 milyona çıkardığını kaydeden Önen ,”Ancak pazarın talep yapısını olumsuz yönde etkileyen ani vergi artışları sektör için iç talebi daraltan olumsuz bir gelişme. 2023 hedeflerine baktığımızdaysa, Türkiye’nin 4 milyonluk hedefi, 4 katı üretim artışı gerektiriyor. İçerisinde bulunduğumuz bu konjonktürde, baskı altında tutulan ve daralan pazar, uzun vadede 2023 hedeflerini de olumsuz yönde etkileyecek” dedi. Önen, hükümetin sektörle birlikte hazırladığını otomotiv strateji belgesinin çok yavaş ilerlediğini, tekrar iki tarafın bir araya gelerek stratejinin harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.
Yalnızca mevcutlar büyüyor
OSD’nin verilerine göre Türkiye’de otomotivciler 2015 sonuna kadar 5.8 milyon TL’lik yeni otomotiv yatırımı yapacak. Yıllık üretim kapasitesi 1.5 milyondan 1.7 milyona çıkacak. Ancak bu rakam içinde yeni markalar mevcut değil. Ana sanayi 3.2 milyar TL’lik yatırımla 2.4 bin , yan sanayi ise 2.5 milyar TL’lik yatırımla 6.7 bin kişiye yeni iş verecek. Ana sanayi yatırımları arasında Tofaş’ın yeni B platform araçları, yeni Hyundai i20 gibi modeller yer alırken yan sanayide ise motor ve aktarma üniteleri gibi parçalar bulunuyor.