Tofaş’ın yeni sedanı ekimde çıkacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Türk otomobil markası yaratacak babayiğit' arıyorum çağrısından 4 yıldan fazla süre geçti ancak henüz ortaya kimse çıkmadı. 1.4 milyar dolarlık yatırım kararı alan Tofaş ise sessiz sedasız bababiyiğitliğe soyundu. Şirket Bursa fabrikasında 6 yerli model üretip, satışlarında yerlilik oranını yüzde 85'in üzerine çıkaracak.

 

1.4 milyar dolarlık yatırımla tarihinin en büyük yatırım kararı alan Tofaş, yeni yerli modelleriyle dünya devi olma yolunda ilerliyor. 2015 yılı başında Tofaş'ın CEO'su olan Cengiz Eroldu, yeni yatırımlar ve önümüzdeki dönemde üretimine başlayacakları yeni ürünlerle farklı bir boyuta geçeceklerini belirterek, "Fiat geleceğini Türkiye'ye emanet etti. Bursa fabrikasında aynı anda 6'sı yerli 7 model üretilecek ve dünya pazarlarına ihraç edilecek" dedi.

 

Eroldu, şunları kaydetti: "Önümüzdeki 2 yıllık dönemde Tofaş kabuk değiştirecek. Çok yeni bir döneme giriyoruz. Ekim'de yeni sedan modelimiz geliyor. 2016 yılının ikinci yarısında hatchback ve station wagon araçlarımız piyasaya çıkacak. Doblo'yu kısa süre önce yeniledik, ABD'ye ihracatına başladık. Linea'ya yoğun ilgi devam ediyor. Sınıfında yüzde 50 pazar payına ulaştı. Talep devam ettiği sürece Linea üretilecek. Minicargo'nun üretim lisansı 2021'e kadar yenilendi. Bu dönemde 260 bin Minicargo bantlardan inecek. Özetle 2016-2023 yılları Tofaş için yeni bir dönem olacak. Türk otomotiv sektöründe tüm dengeleri değiştireceğiz. 2016 sonrasında çok farklı bir Tofaş olarak karşınızda olacağız. Gelecek 10 yılımızdaki ürün planlarımızı netleştirerek, garanti altına almış durumdayız." 2014'te iç pazarda 92 bin adetlik satışa ulaştıklarını ve bunun yüzde 84'ünün Bursa fabrikasında üretilen modeller olduğunu ifade eden Cengiz Eroldu, yeni yerli modellerle bu oranı yükselteceklerini kaydetti.

 

Eroldu, "Ekonomi açısından diğer önemli bir konu da iç pazardaki yerli ve ithal araç dengesi. İç pazar satışları ithalat ağırlıklı gerçekleşiyor. Ortalama yüzde 67 olan ithalat oranı otomobilde daha da yüksek, yüzde 70’lerin üzerinde seyrediyor. Tofaş olarak, yerli üretimden en çok satış yapan firmayız. Sattığımız her 5 aracın 4’ü yerli üretim. Fiat markasıyla üretimden satış oranımız yüzde 84. Sadece 2014’te değil, bu konudaki liderliğimizi son yıllarda açık ara koruyoruz. Pazar payımız yüzde 12. Yeni modellerle 2-3 puan daha kazanmak istiyoruz. Satışlarımızda yerli oranı da yüzde 88'lere doğru gider." 

 

Üretim 450 bine çıkacak

Yeni projelerin devreye girmesiyle 2017'de Tofaş'ın 450 bin adetlik üretime ulaşacağını söyleyen Cengiz Eroldu, "2016'da üçüncü vardiyaya geçeceğiz. Her vardiya bizim için 1.000 yeni istihdam demek. Tofaş'ın üretim kapasitesi 400 bin adet. Ancak 3 vardiyayla 450 bini görürüz" diye konuştu.

 

Yeni sedan Türkler'e göre tasarlandı 

Yeni sedan modelin Ekim ayında pazara sunacaklarını belirten Cengiz Eroldu, "Aracın ilk prototipleri banttan çıktı. Otomobil ilk kez Tofaş'ın bu kadar müdahale ettiği bir model oldu. Türk tüketicilerin beğenisi ve beklentisi doğrultusunda tasarlandı" dedi. Yeni modelde yerlilik oranının yüzde 75'ler seviyesinde olacağını belirten Eroldu, otomobilin dünya lansmanının bu yılki Frankfurt Otomobil Fuarı'na yetişebileceğini sözlerine ekledi.

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.