İlk yerli şanzıman Ecotorq ile Türkiye’deki en yerli araç oldu

 Yerli otomobil geliştirme çalışmalarında son düzlüğe giren Türkiye’de sürpriz yerli atağı Ford Otosan’dan geldi. Türkiye’nin en büyük ihracatçısı olan şirket, 5 yıldır üzerinde çalıştığı ilk yerli şanzıman Ecotorq projesini tamamladığını açıkladı. Eskişehir İnönü Kamyon fabrikasında ilk gösterimi yapılan yeni şanzıman, Ford’un Türkiye’de ürettiği 12 ton üzeri kamyonlarda kullanılacak.

Ford Otosan yerli şanzıman yatırım tutarı 58 milyon Avro olarak açıklandı. Projeye sağlanan devlet destekleri arasında 13,5 milyon TL’lik TÜBİTAK AR-GE yatırım teşviği de yer alıyor. Amerikan Ford Motor Company ile Koç Holding ortaklığındaki otomotiv devi, son olarak Ford Trucks markasıyla Almanya‘daki rekabete katılmıştı.

Ford Otosan, Ecotorq motor ve arka aksın ardından, 58 Milyon Avro yatırım ve 230 mühendisin emekleri ile geliştirilen; “Türkiye’nin ilk ve tek yerli şanzımanını” Eskişehir Fabrikası’nda ortaya çıkardı.

Tasarımından test süreçlerine kadar tamamen Türk mühendislerinin geliştirdiği ilk ve tek yerli Ecotorq şanzıman ile Ford Otosan; motor, aks ve şanzıman olarak üç aktarma organını da geliştiren ve üreten dünyanın sayılı otomotiv markaları arasına girdi.

Tanıtım törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç da katıldı.

Yerli şanzıman için ilk çalışmalar 2018’de başladı

İlk çalışmaları 2016 yılında başlayan ECOTORQ yerli şanzıman ile Ford Otosan; motor, aks ve şanzımanın üçünü de kendisi geliştiren ve üreten sayılı global kamyon üreticilerinden biri konumuna ulaştı.

Yerli Ecotorq şanzıman sayesinde Ford Otosan’ın ağır ticari markası Ford Trucks’ın Eskişehir’de ürettiği ağır ticari araçlardaki yerlilik oranı yüzde 90’lara ulaşacak.

230 mühendisin, 5 yılda tasarım, test ve geliştirme aşamalarını tamamladığı Türkiye’nin ilk ve tek yerli şanzımanı; 1 milyon km’nin üzerindeki farklı ve zorlu yol koşullarında test edildi.

Törende konuşan Ali Koç, Avrupa’da satılan Ford marka ticari araçların yüzde 90’ının Türkiye’de üretildiğini açıklayarak, şunları söyledi:

“Ford’un hafif ve orta ticari araçta olduğu gibi bugün Avrupa’da Ford markası taşıyan ticari araçların yüzde 90’ı kadarı Türkiye’de üretiliyor. Bunun gibi kamyon işinde de bize ve Türkiye’ye duyduğu güven ile Ford Trucks markasının global çapta temsil edilmesi konusunda Ford Otosan’a biçilen rol ne mutlu ki her geçen gün büyüyerek artıyor.”

Koç sözlerini şöyle sürdürdü:

“Giderek büyüyen üretim gücü, mühendislik bilgi birikimi ile Ford Trucks, ülkemizin ağır ticari araç üretiminde küresel oyuncular arasına girmesine olanak sağladı. Bunun en güzel örneği olan F-MAX olarak adlandırdığımız kamyonumuz. F-MAX ağır ticari araç üretim yolculuğumuzda kilometre taşı niteliğinde bir öneme sahip.”

Bir aracı sıfırdan ticari bir ürün haline dönüşene kadar; motoru da dahil olmak üzere komple tasarlama, geliştirme ve test etme yeteneklerine ve altyapısına sahip; tek “Türk otomotiv şirketi” olduklarına vurgu yapan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün törende şunları söyledi:

“İlk kez 2003 yılında Eskişehir fabrikamızda başladığımız, ağır ticari araçlarımızın kalbi Ecotorq motor üretimimiz büyüyerek devam ediyor. Ağır ticari araç üretiminde önemli unsurlardan biri olan arka aks ise mühendislerimiz tarafından geliştirilerek 2015 yılından beri üretiliyor. Ve bugün… Ne mutlu ki şirketimiz, tasarımından test süreçlerine kadar tamamen Türk mühendislerinin geliştirdiği ilk ve tek yerli Ecotorq şanzıman ile bir yeniliğe daha imza atıyor. Türkiye’nin ilk ve tek yerli şanzımanı ile ağır ticaride araçlarımızın yerlilik oranını %90’ın üzerine çıkaracak.”

Ford Trucks globalde büyüyor

Türkiye dahil 40’ı aşkın ülke pazarları için araç üreten ve geliştiren Ford Otosan’ın ağır ticari araç markası Ford Trucks; pandemiye rağmen büyümesini koşar adım devam ettiriyor.

2019 Uluslararası Yılın Kamyonu (ITOY) ödülünün ardından F-MAX’e Avrupa’dan gelen yoğun taleple birlikte büyüme planlarını erkene çeken Ford Trucks; 2019’da Polonya, Litvanya, Portekiz ve İspanya pazarlarına giriş yaptı. Ardından İtalya, Belçika, Lüksemburg organizasyonlarını tamamladı.

Son olarak, 2021 eylülünde Avrupa’nın en büyük ağır ticari pazarı Almanya’ya da adım atan şirket; global büyümesini 2021 yılı sonunda 45 ülkeye, 2024 yıl sonuna kadar da 55 ülkeye genişletmeyi hedefliyor.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.