Halka arz rüzgarı gümbür gümbür: Herkes Porsche alabilecek

Dünya borsaları uçmaya devam ediyor. Halka arzlarla büyüyen menkul kıymet borsaları, bunlarla beslenmeye devam ediyor. Halka arzlara yönelik yüksek ilgil yeni şirketleri borsalara çekmeye devam ediyor. şirketler de yeni sermaye ihtiyaçları için borsaları kullanma konusunda oldukça hevesli davranmaya başladılar. Otomotiv sektörü de halka arz çılgınlığından payını alıyor. Konuyla ilgili son raporlardan birine göre Tesla, Rivian ve Polestar’ın borsalardaki cazibesi Porsche SE’yi de etkiledi. Eğer bu etki realize olursa, herkes Porsche alabilecek. Tabii ki otomobili değil, hisse senedini.

Porsche Macan yeni haliyle Türkiye’de

porsche macan suv
Porsche Macan GTS kokpit

Konuya yakın kaynaklara atıfta bulunan Reuters Haber Ajansı; Volkswagen’in, Porsche’nin halka arzını; “yazılım ve elektrikli araçlara yönelik maliyetli geçişi finanse etmenin bir yolu” olarak gördüğünü bildiriyor.

 

Halka arz söylentileri aylardır konuşuluyor. Söylentiler ilk halka arzın 100 milyar doları aşabileceğini öne sürüyordu. Bu biraz ciddi bir para ve fonlar; Volkswagen’in elektrikli araç itişini hızlandırmak için kullanılabilir. Ancak kaynaklar, Porsche ve Piech ailelerinin yanı sıra; 2000’li yılların başından itibaren bol miktarda entrika içeren; “karmaşık bir paydaş kurulumu nedeniyle herhangi bir karar verilmediğini” iddia ediyorlar.

Aileler Volkswagen hisselerinin yüzde 31.4’üne ve Porsche SE aracılığıyla oy haklarının yüzde 53,3’üne sahipler.

Bu durum halka arzı karmaşık bir mesele haline getirebilir. Ancak önceki raporlar, ailelerin olası bir Porsche’nin halka arzında; Volkswagen’deki hisselerinin bir kısmını satmayı düşündüklerini ileri sürdü. Ancak Porsche SE; bu yaklaşıma “saf spekülasyon” adını vermekte gecikmedi.

Bu sadece Porsche ve Volkswagen arasındaki karmaşık ilişkinin yüzeyini çiziyor; ancak halka arz projesinin zamanlaması konusunda belirsizlik sürüyor.

Birçok soru kalırken, yatırımcılar otomotiv hisselerine aşık oldular ve Rivian kısa süre önce Wall Street’te gök gürültülü bir çıkış yaptı . Hisse senedi 78 dolardan (58,91 sterlin / 69,21 avro) başladı ve 172 doların üzerine çıktı (129,90 sterlin / 152,63 avro), sonra tekrar 116 dolara (87,61 sterlin / 102,93 avro) düştü. Yatırımcılar ayrıca değişen derecelerde başarı ile Lucid, Lordstown ve Faraday Future’ın tadına baktılar.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.