Stellantis markalarının elektrikli ve otonom yol haritaları açıklandı

Otomotiv şirketleri ürettikleri otomobillerin egzozundan karbondioksit yaymayacakları yönündeki planlarını ilerletiyor. Fiat’tan Peugeot’ye, Opel’den Citroen’e Weep’den Chrysler’e pek çok markayı bünyesinde toplayan otomotiv devi Stellantis de son toplantısında karbon nötr olacağı hedef tarihi açıkladı.

Stellantis, bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce kurulan otomobil şirketini 2038 yılına kadar CO2 nötr hale getirmek istiyor. Stellantis CEO’su Carlos Tavares, 2030 yılına kadar Avrupa’da yüzde 100 tamamen elektrikli araçlar sunmayı öngören iddialı uzun vadeli bir plan açıkladı.

Elektrikli araçlarla kazancını ikiye katlayacak

2030’dan itibaren Stellantis, tamamen elektrikli araçlarının yüzde 100’ünü Avrupa’da ve yüzde 50’sini ABD’de satmayı planlıyor. Dikkat, Avrupa’da bu sadece binek araçları ilgilendirirken; ABD’de elektrifikasyonun favori ekseni pikapları hesaba katıyor. Bu sayede de Stellantis, 2030’a kadar çift haneli bir kâr marjı ve ciroyu ikiye katlamayı hedefliyor.

Stellantis, elektrikli bir aracın maliyetinde yüzde 40’lık bir azalmaya, aynı zamanda daha verimli bir tedarik zincirine ve yüzde 40 daha düşük maliyetli bir dağıtıma güveniyor. ?U hedefi kolaylaştırması düşünülen bir uygulama ise 2030 yılına kadar satışların yaklaşık üçte birinin online kanallar üzerinden yapılması olacak.

2024 yılına kadar Stellantis, ölçek ekonomileri ve yılda 5 milyar avro olan sinerji hedefine ulaşmış olmalı. Bnun için markaların tüm yedek parçalarının havuza alınması, satın alma kanalları ile dağıtımın ortaklaştırılması uygulamaları sürecek ve güçlendirilecek.

Stellantis markaları yeniden konumlanacak

Stellantis, çatısı altındaki markaların yeniden konumlandırılmasının üzerindeki örtüyü de kaldırdı.

Buna göre

  • Maserati lüks segmentte yoluna devam edecek.
  • Alfa Romeo, DS Automobiles ve Lancia sırasıyla spora, yolculuk yapmayı sevenlere ve zarafete odaklanan birinci sınıf markalar olacak.
  • Jeep SUV markası olurken,
  • Dodge, Ram ve Chrysler köklü Amerikan markaları şeklinde konumlanacak.
  • Avrupa yakasında Peugeot cazibeyi,
  • Opel/Vauxhall Alman enerjisini,
  • Fiat ve Abarth dolce vita’yı somutlaştıracak.
  • Ve tüm bunlardan ortaya karışık Citroen.

Markaların konumlanmaları önemli çünkü elektrikli araçlara geçiş bu konumlanma üzerinden hayat bulacak. İlk önce 2024’te lüks, ardından bir yıl sonra premium markalar ve 2026’dan itibaren genel markalar elektrikli satar hale gelecek

Stellantis sadece yüzde 100 elektrikli araçlara değil aynı zamanda otonom araca da yatırım yapıyor. 2022’de seviye 2+ dereceseni eulaşacak. Otonom 3 ise 2024’e kadar bekleniyor. Peki ya sonra? Açıkça alandaki ilerlemeye bağlı olacak ve 4. ve 5. seviyeler için artık tarih verilmiyor..

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.