Opel Türkiye GM Girgin: Durgunluğun ana nedeni finansman

Otomobil satışlarında ağustos ayında yaşanan düşüşün arkasında yatan nedenler sorgulanmaya başlandı. Kimisi ÖTV inecek beklentisi, kimisi, araç yokluğu, kimisi çip krizi, kimisi araç üretilmiyor diyerek piyasayı açıklamaya çalışıyor. Ortada bir gerçek var ki, yatırımcı alıcılar piyasadan çekildi. Gerçek alıcılar ise finansmana ulaşmada sıkıntılı bir döneme girdiler. Bankalar kredi musluklarını açıkça söylemeseler de kıstılar. Filo şirketlerinin de finansmana ulaşmaları sorun oluşturmaya başladı. Bazı filo şirketlerinin bilançoları, bazılarınınsa hesapları finansman koşullarıyla uyumsuzluk gösteriyor. Kredi olanakları sadece kâğıt üzerinde kalıyor.

Yeni Opel Astra 2022

2022 yılı Türkiye binek ve hafif ticari araç pazarının 750 bln adetlerde tamamlanacağını öngördüklerini söyleyen Opel Türkiye Genel Müdürü Alpagut Girgin; “Opel olarak yılı 45 bin adetlik satışla tamamlayacaklarını dile getirdi.

Hedeflerinin 21 bin adetlik kısmını yılın 8 aylık döneminde gerçekleştiren Opel Türkiye’nin kalan 4 aylık satış hedefi 24 bin adet. Yani 8 ayda sattığından daha fazlasını 4 ayda satacak.

Genel Müdür Girgin, yılın son ayları için Opel merkezinden ve bizzat CEO’sundan destek aldıklarını belirtiyor.

Opel Türkiye Genel Müdürü Alpagut Girgin

Yeterli araç tedariği sağlayabileceklerini belirten Girgin, “Yeni Astra ve yeni Grandland ile bu hedeflerimizi yakalayacağımızı düşünüyoruz” iddiasında.

Yeni Astra 5 eylül itibariyle 668 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa çıktı. Yıl sonuna kadar 2500 adetlik satış hedefi bulunuyor. Yeni Grandland’in de 4 ayda 2500 adet ve biraz daha fazla satacağı tahmin ediliyor.

Yeni Astra için 50 bin TL ön edeme vererek, 600 kişi sıraya girmiş durumda. Bu sayının 1000’e ulaştığı varsayılıyor.

Opel bayisine yeni giden birinin yeni Astra teslim alması için 1 ay bekleyebileceği tahmin ediliyor.

Yeni Opel Astra kokpit

Araçlar Avrupa normlarında vergiler ise …

Türkiye’de ÖTV dahil otomobil üzerindeki vergilerin ihtiyacı karşılamadığını söyleyen Girgin, “Matrah düzenlemesi yapılsa, üç ay ömrü sürüyor.

Türkiye’de otomobil bulunurluğu ve pazar sorunu yaşandığını dile getiren Girgin, sorunların sıralamasının değiştiğini anlattı.

Girgin, sorunların sıralamasını şöyle yaptı:

  • Şu anda Türkiye otomotiv pazarının önündeki en önemli sorun finansman mı kaldı? Yoksa hani çip krizi, tedarik, lojistik saydık ya. Bunların etkisi var ama azalıyor. Şu anda finansal sorun, krediye ulaşma sorunu ön plana çıktı?

“Sıralayacak olursak; Opel açısından tabii bu. Hani sektörden de çok farklı olacağımızı düşünmüyorum. Bence birincisi krediye ulaşım; ( bu alım gücünü de etkiliyor ) ikinci konu ise vergi sistemidir. Yarattığı beklenti sebebiyle insanların kafası karışıyor. Bir üçüncü konu daha var o da lojistik.  Bu konuya hep tedarik deniyor ya; işte araç üretilemiyor, banttan çıkamıyor, gelemiyor. Bu konunun doğru ifade şeklide aslında lojistik. Dördüncü başlık ise çip tedarik ve hammade. Onu en sona atıyorum. Çünkü bu firmalar yaşamak zorunda olduğu için bir bantı kapalı tutamıyorsunuz. Günde 750.000 araç üreten bir bandın, bir fabrikanın kapalı tutulma maliyeti günlük yarım milyon Euro. Bunlar çok büyük rakamlar. Burada biraz Opel açısından da yaklaşıyor olabilirim. Tüm markalar arasında konuşmak haddime değil ben ama bunu 4. sıraya atarım.

Pandemiden beri çip krizi nedeniyle araç bulunurluğu önde giderken, şimdi tüketicinin almı gücünün düşüklüğü ve kredi imkanlarının kısıtlı olması en önemli sorun haline geldi. Yüksek ve beklenti yaratan vergi sisteminin ardından, lojistik sorunu ve çip krizi sıralaması yapılabilir.

“Şu anki yapı kurdaki değişime yanıt veremiyor. Dolayısıyla yarın bir değişiklik olsa biz 3 ay sonra yine aynı şeyi konuşacağız. Sistem kendini otomatik yenileyemediği için güncellemeye ihtiyaç var. Opel olarak ve Stellantis grubu olarak bütün sattığımız araçlar Avrupa normlarında. Burada en basit çözüm Avrupa normlarında araç satan bir ülkede Avrupa standartlarında bir vergi sisteminin kolay, anlaşılabilir, güncellemeye gerek olmadan kendi kendini güncelleyen bir sistem olması. Tabi çevre duyarlılığıyla ilgili bir parametre taşıması da önemli. Şu anki sıkıntı esas olarak bu. Hem müşteri hem üretici hem de ithalatçı gözünde karışık bir sistem.”

Fiyatlar artacak

Avrupa’da enflsayon olduğunu, Türkiye’de de kurların düşmediğini dile getiren Girgin, “Bunlar olduğu sürece fiyatlardaki artışı beklemek lazım.” şeklinde konuştu.

Ağustos ayı itibarıyla satılan araçların yüzde 94’ü %80 ÖTV diliminde. Özetle şu anda pratikte sistemde tek dilim kaldı. Sistem tıkanır mı, tıkanmaz. Bu şekilde devam eder ancak mevcut durumda bir büyüme ya da bir gelişmeden söz edemeyiz. Ben galiba 3 sene önce söylemiştim, 1 milyonluk pazar şu aşamada çok mümkün değil diye.  Potansiyel var, olması gereken yer o ama çok mümkün gözükmüyor.

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.