Türkiye’de üretilen Karsan e-Jest, Kanada’dan sonra ABD’ye adım attı

ABD eyaleti Minnesota’nın toplu taşıma kurumu MVTA, Türkiye’de üretilen tamamen elektrikli Karsan e-Jest modellerini teste çıkardı.

Avrupa’da elektrikli toplu taşıma araçları alanında öne çıkan Karsan, küresel marka olma yolundaki basamakları atlamaya devam ediyor. Karsan tarafından geliştirilen e-Jest, 2022 yılı başında Kanada’nın Saint John kentinde yollara çıktı. Avrupa pazarının ötesinde kendine has otomobil modelleri bulunan ABD, e-Jest’in Kanada’dan sonraki ilk denizaşırı adresi oldu. ABD, Karsan e-Jest’ten önce Türkiye’de üretilen Fiat Doblo (ABD’de Ram Promaster) ve Ford Transit modelleriyle tanışmıştı.

Tamamen elektrikli yerli minibüs Karsan e-Jest ABD yollarında

ABD’li toplu taşıma kurumu Minnesota Valley Transit Authority (MVTA), Türk şirketi Karsan tarafından geliştirilen e-Jest’i yollara çıkardı.

MVTA’nın minibüs filosu yaşlanıyor ve yönünü sürdürülebilir bir gelecek için elektrikli minibüslere çeviriyor. MVTA da seçimini Avrupa’da elektrikli otobüs ve minibüs modelleriyle öne çıkan Karsan’dan yana kullandı. MVTA, Türkiye’de geliştirilen elektrikli e-Jest’i yolcu taşımacılığı için ülkede ilk kez deneyen kurum oldu. Toplu taşıma kurumu, 10 kişilik oturma kapasitesi, tekerlekli sandalye ve ayakta yolcu yerleri ve yaklaşık 210 km menzile sahip olan yerli minibüsü, talep üzerine yolculuk hizmeti Connect için kullanıyor.

Karsan Megane üretecek, E-Jest ile Kanada'ya gidecek

Henüz test aşamasında olan e-Jest’in ABD’lileri şimdiden mest eden özelliği ise Minnesota’nın iklim şartların uyum sağlaması. MVTA sürücülerini eğiten Jamie Carpenter, Romanya e-Jest ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Daha önce hiç elektrikli bir araç kullanmamıştım ama bu kadar iyi yol tutuşundan etkilendim. Karda ilerlemeyi başardı ve Minnesota kışında ortalama bir araçtan daha konforlu. Amacı için harikaydı”

MVTA, pilot uygulamanın bir parçası olarak Eagan otobüs garajına bir şarj cihazı kurdu. Kurum, altı elektrikli otobüsü destekleyecek şarj cihazlarını kurmak için 2023 Federal Transit İdaresi’nin Düşük veya Emisyonsuz Programı’ndan maddi destek almayı planlıyor. Aynı zamanda, pilot uygulamadan sonra MVTA’nın her biri 300 bin dolardan beş e-Jest otobüsü satın almayı hedeflediği belirtiliyor.

BMW Motorlu, performanslı ve çevreci yerli minibüs Karsan e-Jest

Yerli minibüs e-Jest, BMW üretimi elektrikli motoruyla 170 beygir güç ve 290 Nm tork üretebiliyor. Ayrıca, müşteri ihtiyaçlarına göre de 44 ve 88 kWh’lık bataryalarla tercih edilebiliyor.

210 km’ye kadar menzil sunan 6 metrelik küçük otobüs sınıfında yer alan Jest Electric’in enerji geri kazanımı sağlayan rejeneratif fren sistemi sayesinde; bataryalar yüzde 25 oranında kendi kendini şarj edebiliyor.

10,1 inçlik multimedya dokunmatik ekranı, tamamen dijital gösterge paneli, anahtarsız çalıştırma, USB çıkışlarıyla donatılan ve talebe bağlı olarak Wi-Fi uyumlu altyapı sağlayan Jest Electric, 4 tekerlekte bağımsız olan süspansiyon sistemiyle konfor disiplininde de binek otomobilleri aratmıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.