Togg NFT açık artırması için AVAX alanlar tepkili

Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg’u ön sipariş ile satın almak isteyenler, depreme ve kripto piyasasına takıldı.

Geçtiğimiz yılın başında Avalanche blockchain platformunu ve AVAX kripto para birimini geliştiren Ava Labs ile Togg arasında iş birliği anlaşması imzalandı. Bu iş birliği kapsamında; akıllı kontratlar ile güvenli ve hızlı mobilite hizmetleri geliştiriliyor. Araç ortaya çıkmadığı için araca bağlı teknolojiler henüz kullanımda olmasa da, Togg’un ön siparişleri dijital platforma emanet edildi. 20 bine yakın kişi Trumore uygulaması üzerinden dijital cüzdanlarını hazırladı, kripto para birimi AVAX satın aldı, ancak ülkemizi derinden etkileyen deprem nedeniyle yalnızca dijital cüzdanlarına bakakaldı.

Togg NFT açık artırması ertelendi: Zarar edenler isyanda

Bu yıl Nisan ayında trafiğe çıkması beklenen Togg’un elektrikli SUV modeli için ön sipariş hakkı sağlayan NFT açık artırmasının ertelenmesi nedeniyle mağduriyetler yaşandı.

Togg, dijital platformu Trumore üzerinden 5 Şubat’ta 2023 adet NFT için teklif verme süreci başlatmıştı. 15 Şubat’ta sona erecek olan açık artırma, ön siparişe katılma ve teslim alma sıralamasını belirleyecekti. 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından açık artırma durduruldu. Açık artırma ile ilgili yaklaşık 1 ay sonra duyuru yapıldı fakat kripto piyasasının oynaklığından etkilenen AVAX sahipleri ortaya çıkan zararlar yüzünden tepki gösterdi.

Togg NFT satın almak isteyenler ne kadar zarara uğradı?

Avalanche (AVAX) 30 Günlük Fiyat Grafiği
Avalanche (AVAX) 30 Günlük Fiyat Grafiği / 8 Şubat – 9 Mart 2023

Kripto para piyasası veri sağlayıcılarından CoinGecko‘ya göre açık artırma öncesi 1 AVAX, 361,18 Türk Lirasına eşitti. Deprem döneminde ise 400 Türk Lirasına kadar yaklaştı. Şubat ayının sonlarında başlayan düşüş, açık artırma nedeniyle dijital cüzdanlarında AVAX bulunduranları yüzde 20’nin üzerinde zarara uğrattı.

Haberin yazıldığı an itibariyle AVAX’ın değeri 292 Türk Lirası.

Togg’un NFT nadirliklerine göre fiyat belirlediği açık artırmaya katılmak için nadirliğe bağlı olarak en az 10 AVAX, en fazla 30 AVAX satın almak gerekiyordu. Hemen satın almak isteyenler ise 150-500 AVAX ödedi.

Togg, açık artırma öncesi 20 bin kişinin dijital cüzdanlarını hazırladığını söylemişti. Resmi olarak açıklanan fiyatlara bakıldığında; 10 AVAX alanlar, açık artırma döneminde 3 bin 500 TL’nin üzerinde bir fiyata satın aldı. Açık artırmanın ertelenmesiyle birlikte ellerindeki 10 AVAX bugün 2 bin 924 TL ediyor.

Hemen satın almayı ve en ucuzu tercih edenlerin ise yaklaşık 54 bin TL’ye aldığı 150 AVAX’ının değeri bugün 43 bin 927 TL.

“Aracımı sattım NFT Aldım”

Mağduriyet yaşadığını söyleyen vatandaşlardan birisi, açık artırmaya katılmak için mevcut arabasını sattığını ve 88 bin TL zararda olduğunu söyledi. Bir başka vatandaş ise aracını satıp, ön sipariş hakkı da alamadığı için zararının 200 bin TL’yi bulduğunu belirtti.

Sosyal medyadan durum ile ilgili şikayetini/mağduriyetini dile getirenlerin birkaçı şu şekilde:

Yaşanan durumla ilgili henüz Togg ya da Ava Labs tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı. İkinci kez ertelenen Togg NFT açık artırmasının yapılacağı döneme kadar AVAX sahipleri benzer bir durumun yaşanabilmesi nedeniyle endişeli.

FED’in (Amerika Merkez Bankası) önümüzdeki günlerde açıklayacağı faiz kararı, Togg mağdurları ve kripto sektörü için oldukça önemli. Faiz politikasına bağlı olarak fiyatı değişen Bitcoin (BTC) ve AVAX gibi diğer kripto para birimleri, dijital cüzdan sahiplerini bir miktar daha üzebilir ya da zarardan kurtulmalarını sağlayabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.