13 yıl sonra şampiyonluk geldi bayileri 5 yıl sonra ilk kez kâr etti, çalışanlarına 1 maaş ikramiye dağıttı

Türkiye ekonomisi 2017 yılını devalüasyon, kur oynaklığı, yüksek faiz, yüksek enflasyon, artan cari açık, özel sektörün tehlikeli hale gelebilecek yüksek dış borcu, yurtiçi ihalelere verilen garanti kapsamındaki geri ödeme sözlerinin yaratacağı etki gibi makro tehditler altında tamamladı.

Tüm bu “kaos” görünümünde otomotivin işleri 2016’yı aratmadı. Yılın başında yapılan yüzde 10-15’lik daralma tahminleri, yıl sonunda yüzde 3 gibi küçük bir noktada tamamlandı. Ardından 2017 yılı karlılıkları açıklanmaya başladı. TOFAŞ tek başına 2 milyar TL kar açıkladı mesela. Ford, Oyak Renault, Mercedes, Toyota Türkiye kârlarının da TOFAŞ civarında olduğunu varsayabiliriz.

Arkadan gelen Hyundai Assan, Man, Honda da geçen yılı kendileri açısından oldukça iyi rakamlarla kapadılar. Bu genelleme içinde bir de Renault Mais’in durumu var ki onu Genel Müdür Berk Çağdaş ile geçen hafta İzmir’de konuştuk. Berk Çağdaş Renault bayileri için önemli bir hamleyi de tamamlamış.

Renault bayileri 5 yıl sonra ilk kez kâra geçtiler. Türkiye çapında en yaygın bayi ağına sahip olan Renault, geçtiğimiz yıl toplam pazarda 13 yıl sonra ilk kez yeniden lider olurken, bayilerini yüzünü de güldürdü. Şirketin geçen yaz görevi devralan genel müdürü sektörün deneyimli ismi Berk Çağdaş, yıl tamamlandığında şirketin çaycısı dahil herkese birer maaş ikramiye dağıttığını açıklayarak, “Toplantı sürelerini dahi 20 dakika seviyelerine indirdik. Önceliğimiz iş ve görevimize uygun saha çalışması. 43 yıllık Sinop bayimize 42 yıl sonra ilk kez üst düzey ziyaret gerçekleşmiş. Geçen yılki en önemli gücümüzden biri bayilerimizin uzun yıllar sonra kar ile tanışmaları oldu. Ortamala yüzde 2.2 kar ettiler.”

Genel Müdür Berk Çağdaş, Doğuş Otomotiv Grubu’nda çok uzun yıllar finansal üst düzey yöneticilik yapmanın da üstadlığıyla, Renault’da pozitif rakamlara, yeni değer yaratma formülasyonlarına, kârlılığa koşuyor.

2017 yılında 9,5 milyar TL ciro elde eden şirketin ana faaliyet alanı Türkiye’de Renault ve Dacia marka araçların satış ve servisini yönetmek.

Görevi devraldıktan sonra bayi kârını olumsuz etkileyen filo görünümlü perakende satışlarla mücadeleye giriştiğini söyleyen Berk Çağdaş, “Sonuçta başardık. Spot piyasanın önüne geçtik. Sonuçta kendi bayilerimizle gerçek filoyla yola devam ediyoruz. Bayilerimiz de genel olarak karlılık rakamlarına geçiş yaptı.”

45 cm yükseklikte suya girebiliyor.

Online 100 Duster satacak

Yeni Duster Türkiye’de 1 Mart itibariyle bayilerde yerini alacak. Motor seçenekleri arasına yeni 1.2 TCe 125 bg (4×2) benzinli motoru da ekleyen yeni Duster, Türkiye’de iki benzinli, iki dizel olmak üzere dört motor seçeneği ile satılacak.

Benzinli  ve manuel motor seçenekleri:

1.6 SCe 115 bg-4×2

1.2 TCe 125 bg-4×2

Dizel manuel ve EDC seçenekleri 

1.5 dCi 90 bg- 4×2

1.5 dCi 110 bg EDC – 4×2 ve 4×4

Türkiye gelmeyen modellerin peşinde

Bu arada Berk Çağdaş, göreve geldiği günden bu yana kendi üst yönetim ekibini de oluşturmuş. Fransızların atadığı yeni genel müdür yardımcısı alman Gerard ile de uyumlu bir çalışma içine girdiklerini belirten Berk Çağdaş, “Bu yıl Renault gibi lider bir marka olarak tüm ürün gamımızı Türkiye pazarında bulundurmamız gerektiğini düşünüyoruz.

Neden Twingo, Scenic veya Alaskan satmadığımızı sorguladık. Fransızlarla bu modelleri Türkiye’ye getirme görüşmeleri yapıyoruz. Bu modellerde istenen satış rakamlarına ulaşamasak da bunları taşıyacak gücümüz olduğunu düşünüyoruz. Yıl içinde sürpriz lansmanlarımız olabilir.”

Dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri

Renault Mais ve Oyak Renault, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olan OYAK çatısı altında yer alıyor. Oyak Holding’in 75 milyar TL değerinde varlığa sahip olduğu, sanayi ve ticarete yatırım yapan çok nadir fonlardan biri olduğu biliniyor.

Sahip olduğu veya yatırım yaptığı sanayi ve ticaret tesisleri bugün yeni baştan kurulmak istense 130 milyar TL gibi dev rakamlar gerekiyor. Elindeki nakiti 30 milyar TL. Renault ile hem üretim hem de satıştaki işbirliğinden memnun.

Yeni Duster’daki Eğim İniş Kontrolü 1. viteste debriyaja basılı halde çalışıyor.

Yeni Duster ile hedefi en çok satan SUV olmak

Yenilenen Duster, 1 Mart tarihinde Dacia bayilerinden satın alınmaya başlanacak. Yıllık satış hedefi 20 bin adetlerde. Bu rakam resmen dile getirilmiyor ama “Hedef en çok satan SUV olmak” şeklinde açıklanınca en az böyle bir rakamın tutturulması gerekiyor çünkü 2017’nin de lideri olan Nissan Qashqai 20 bin adetin biraz altında satıyor.

Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş: “2017 yılı, Dacia için çok başarılı sonuçlar elde ettiğimiz bir yıl oldu. Duster EDC ile otomatik vites pazarına iddialı bir giriş yaptık ve diğer modellerin de olumlu katkısıyla yüzde 5,1 pazar payı elde ettik ve marka sıralamasında iki sıra birden yükselerek 6. sırada yer aldık. Dacia’nın amiral gemisi Duster, markaya Türkiye’de son beş yılın 4×4 otomobil lideri ünvanını kazandırdı.

Türkiye, elde ettiği satış performansı ile Romanya, Fas ve Cezayir gibi yüksek pazar payına sahip ülkeleri geride bırakarak Dacia’nın en büyük 5. pazarı olarak konumlanıyor. Yeni Duster’ı, yine Türkiye’nin en uygun fiyatlı SUV’u olarak pazara sunuyoruz.

Yeni Duster ile 2018 yılında hedef kitlemizi genişletmeyi, pazardaki güçlü konumumuzu koruyarak pazar payımızı artırmayı ve segment liderliğini hedefliyoruz.“ dedi.

Arka stoplarda farklı modellerin bazı benzenlikleri var.

Türkiye’nin en çok satan ikinci ithal markası

Dacia geçen yılki başarısının sonuçlarını da alıyor. Geçen yıl 50 bin adete yaklaşan satışıla Volkswagen’den sonra Türkiye’nin en çok satan ikinci ithal markası oldu. Önündeki rakiplerden Renault, Ford, Fiat ve Toyota Türkiye’de üretilen güçlü modellerinin yüksek satış rakamlarıyla ipi göğüslediler.

Dacia Türkiye’nin bu başarısı uluslararası ölçekte de markayı ön plana çıkardı. Üretim yapılan Fas, Romanya ve Cezayir gibi lükeleri geride bırakan bir satış performansı yakaladı Dacia Türkiye satışları.

Türkiye’de faaliyette bulunduğu 14 yılda 341 bin adetlik satışa ulaşan marka, 13. sıradan başladığı otomotiv liginde gözünü ilk 5’e çevirmiş durumda.

Satışlarının yüzde 65’lik kısmını dizel motorlu araçların oluşturduğu SUV segmentinde Duster satışlarının yüzde 99’u dizel. Marka yeni nesil TCe benzinli motorla bu oranı azaltmayı hedefliyor.

Yine SUV segmentinde yüzde 70 oranında otomatik vites tercih ediliyor ki bu oran Duster modelinde yüzde 27. Bunun da yükseltmesi hedefler arasında.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.