Sende çok emeğim var Doblo!

Bir araç ile aranızda sağlam bir gönül bağı kurulmasını sağlayan nedir? Yıllarca kullanmışsınızdır, sizi hiç üzmemiştir, esnaf  tabiriyle ‘mazot’u kokluyordur.

Belki de hiç kavuşamadığınız bir öyküdür söz konusu olan… En güzel olduğu kadar en yürek burkan aşkı yaşayıp platonik takılmışsınızdır. Bizim gibi faniler için, düşünsenize bir Ferrari’yi. Platonik takılmayıp da ne yapacaksınız!

Ben de aslında hiç kavuşmadım ona. Çok da kavuşmak istemedim aslında. Aşık da değildim. Mantık aşkı (ne demekse artık) yaşadık biz. Hiç bir araya gelmedik… Ama hayatının her evresini bizzat yaşadım…

Fiat Doblo’nun meslek hayatımın otomotiv editörlüğüne denk düşen kısmında hep farklı bir yeri oldu benim için. Bana yaş aldığımı hatırlatsa da… Doblo’yla ilgili kaç toplantıya, etkinliğe, organizasyona katıldığımı hatırlamıyorum. Bursa’da fabrika kapısında, beş yıldızlı otel salonlarında, Zincirlikuyu’daki Tofaş’ın küçük büyük toplantı salonlarında, Türkiye yollarında, İtalya yollarında… Perdenin ön kısmına düşen hikayesine tanık oldum doğduğu günden bu yana. Tam üç nesil geçmiş. Dördüncüsüne de geçen hafta merhaba dedi. Nasıl geçti habersiz o güzelim yıllar… Dile kolay 15 yıl.

Yıl 2000, birinci nesil,

Yıl 2005,  ikinci nesil,

Yıl 2010, üçüncü nesil, 

Yıl 2015 ve dördüncü nesil…

2020’deki beşinci nesli de bekliyoruz.

Çok ekmeğini yedi bu ülke Doblo’nun.

15 yılda Bursa’da 1.4 milyon Doblo üretildi. Bunun 1 milyonu dünya yollarına çıktı. 400 bine yakın da içeride satıldı. Bu yıl 105 bin adet daha ihraç edilecek.

Taşıdığı logo yanıltmasın. Patronlarından biri olan yabancı ortağın katkısı ne olursa olsun, bu ülkede üretilen ‘en milli’ ürünlerden biri oldu Doblo bence. Sadece otomotivde değil, tüm ekonomi dünyasında.  

Türkiye’de yolu ticaretten geçenlerin hayatlarının bir döneminde yollarının kesiştiği bir araç…

Kızımın beş yaşındayken, ‘Bu kare araba gülümsüyor’ dediği araç…

Yanlış hatırlamıyorsam Doblo’nun ilk tanıtıldığı dönemle aşağı yukarı aynı zamanlardı. Tofaş, marka olarak Fiat’ı öne çıkarma kararı almıştı. Sonra vazgeçildi bu karardan, yine Tofaş şirket ismi olarak vurgulanmaya, öne çıkarılmaya başlandı. Hâlâ da öyle.

Kendileri de öyle mi düşünür bilmiyorum ama Bursa’da Tofaş’ı Fiat değil, Tofaş’ı Tofaş  yapan modellerden biridir bu…

İşte üretimden gelen güç budur!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.