Havayastığı devam eden kazalara karşı da koruma sağlar mı

Otomobil kazalarında araç içindekilere önemli koruma sağlayan havayastığı teknolojisinde yeni bir döneme geçiliyor. Yeni hava yastığı sistemi ikincil çarpmalarda ek koruma sağlamayı hedefliyor. ABD’li kuruluş NHTSA’ya göre kazaların yüzde 30’u ikincil bir etki içeriyor.

Yani araçlar ilk çarpmanın ardından ağaç, elektrik direği, duvar, yol kenarı bariyeri, tümsek vs. gibi bir başka alana daha çarpıyor. İşte tam da bu noktada temel koruma ortamı sağlayan havayastığının etkisi azalmış oluyor.

Bu alanda ilk çalışma

Buradan yola çıkan Hyundai Motor Group, çok çarpışmalı kazalarında hava yastığı performansını önemli ölçüde artıracak; dünyanın ilk çok çarpışmalı hava yastığı sistemini duyurdu. Yeni havayastığı gelecekte yeni Hyundai ve Kia araçlarda kullanılacak.

Mevcut hava yastığı sistemleri, ilk çarpmanın devamı halinde yetersiz kalabiliyor. Çok çarpışmalı hava yastığı sistemi ise hava yastığının aracın ve yolcuların araç içindeki durum ve konumunu belirleyerek; ikincil bir çarpma anında etkin bir şekilde açılarak koruma alanı oluşturuyor.

Çok çarpışmalı hava yastığı sistemleri, ilk güvenlik sistemleri etkili olmadığında daha hızlı devreye girecek şekilde tasarlandığından; bu sayede sürücüler ve yolcular en savunmasız olduğunda ek güvenlik sağlanıyor. Gereken çarpışma yoğunluğu oluştuğunda, hava yastığı sistemi ikincil çarpma sırasında daha çabuk tepki vererek; çok çarpışmalı durumlarda yolcuların güvenliği arttırılmış oluyor.

Geliştirilen teknoloji konusunda Hyundai Motor Group Şasi Teknoloji Merkezi Başkanı Taesoo Chi, “Çok çarpışma senaryolarında hava yastığı performansını artırarak; sürücülerimizin ve yolcularımızın güvenliğini önemli ölçüde artırmayı umuyoruz. Yolcuları koruyan ve yaralanmaları önleyen daha güvenli araçlar üretme taahhüdümüzün bir parçası olarak; daha farklı kaza durumlarıyla ilgili araştırmalarımıza devam edeceğiz” diyor.

Kuzey Amerika Otoyol Trafik Güvenliği Kuruluşu NHTSA’nın 12 yılda 56 bin araç üzerinde yaptığı araştırmalarda kazalarda; otomobillerin yüzde 30,8’i tam ortadan yüzde 13,5’i otoyol geçiş noktalarında ani durma sırasında; yüzde 8’i otoban şerit geçişlerinde, yüzde 4’ü ise ağaç ve elektrik direklerine çarparak ikincil çarpışmalar yaşadığını tespit etti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.