Türk tüketici karar değiştirdi

Yapılan bir araştırma, Türklerin araç alım kararlarında yakıt tüketiminden sonra en fazla dikkat edilen konunun güvenlik donanımları olduğunu söylüyor.

Tüketicilerin alım kararlarındaki değişimin dikkat çekici boyutta farklılaştığını ortaya koyan “KPMG Türkiye 2015 Otomotiv Yöneticileri Araştırması”na göre güvenlik özellikleri araç alım kararlarında öne çıktı ve yakıt verimliliğinden sonra ikinci sıraya yerleşti.

KPMG Otomobil Bölümü Sorumlusu Ergün Kış konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, ”Geçtiğimiz yıllarda en önemli konular arasında güvenliğe yer verilmiyordu. Bu durum önemli ölçüde değişti. Toplam trafik kazalarına baktığımızda da olumlu bir gelişme görebiliyoruz. Araç sayısına oranladığımızda Türkiye’de kaza oranı yüzde 14,8’den yüzde 13’e geriledi. Almanya’da aynı yıl trafik kaza oranı yüzde 5,6 oldu. Yaralı ve ölümlü kazalara baktığımızda durum daha ciddi.

2009’da kazalarda ölen kişi sayısı 4 bin 324 iken, bu sayı 2013’te yüzde 15 azalarak 3 bin 685’e düştü. Bu iyi bir gelişme olsa da toplam yaralı ve ölü sayısına baktığımızda aynı dönemde yüzde 35’lik bir artış olduğunu görüyoruz” dedi.

Araba Sahibi Olmak Hala Statü Göstergesi

Araştırmada tüketici alım kararlarında öne çıkan bir diğer sonuç ise otomobil sahibi olmanın nasıl değerlendirildiğine ilişkin. Türkiye’deki otomobil sahibi olma yaklaşımlarının ne yönde ilerlediğine yönelik yetkili satıcıların gözlemleri sorulduğunda, satıcıların %74’ünün bu konuda araç alımının halen sınıf tanımında sosyal bir etkisi olduğunu düşündükleri ve %50’sinin araç alımlarının ihtiyaçtan doğduğuna inandıkları ortaya çıkıyor. Katılımcılar %36 gibi görece yüksek bir oranda ortak araç kullanımının yaygınlaşacağı görüşünü dile getiriyorlar. Beklentiler de önümüzdeki yıllarda araç sahipliği yaklaşımının bu şekilde devam etmesi yönünde. Yeni jenerasyonun araçlara olan ilgisinde yaşanacak azalmasının ise sadece %31 oranında seyretmesi bekleniyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.