Otomotiv şirketlerinin kazancı ne kadar?

Geçen yılın sonlarından itibaren otomotivde bu yıla ilişkin yapılan öngörüler yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Çin’de uzun yıllar sonra kaydedilen düşüşlerin yanı sıra; Avrupa otomobil pazarındaki yavaşlama da otomotiv şirketlerinin ilk çeyrek rakamlarını olumsuz etkiliyor. Özellikle Avrupa pazarındaki yavaşlama Türk otomotiv sektörünün ihracat performansı açısından önemli bir dezavantaj olarak da belirmiş durumda. İlk dört aydaki bu tabloya bakarak otomobil şirketlerinin kazancını görmeye çalışalım.

28 küresel üretici alarmda 

JATO tarafından hazırlanan son rapora göre, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre; en büyük 28 küresel üretici; cirolarını ancak yüzde 0.1 (binde 1) artırabilmiş. Toplam ciro Ocak ve Mart ayları arasında 448.6 milyar Euro büyüklüğe ulaştı. Ancak bu büyük rakam, büyük kazanç anlamına gelmiyor. Yani buradan otomobil şirketlerinin kazancı tam olarak anlaşılmıyor. Onun için ayağıdaki oranlara bakılmalı: Üretici şirketlerin net kâr marjları söz konusu dönemde yüzde 4.8’den, yüzde 3.7’ye geriledi. JATO’nun raporunda altı çizilen hususlar şöyle:

Otomobil şirketlerinin ciroları

  • Otomobil devleri yılın ilk aylarında 400 milyar euroya yakın pastayı paylaştılar peki ama hangisi ne kadar pay aldı? Toplam pastanın yüzde 13.9’unu alan Toyota bu çeyrekte en fazla ciro elde eden şirket oldu. Volkswagen AG yüzde 13.4 ile ikinci, Daimler yüzde 8.9 ile üçüncü sırada. Daha sonra sırasıyla Ford yüzde 8.1, Honda yüzde 7.2, General Motors yüzde 7, FCA yüzde 5.5, Nissan yüzde 5.4, BMW yüzde 4.9 ve Hyundai yüzde 4.1 ile geliyor. Diğer 18 üretici cironun yüzde 21.8’ini oluşturdu.
  • 2018’de 21.255 Euro olan satılan araç başına ortalama tutar ise 22.168 Euro’ya yükseldi. Brezilya, Hindistan ve bazı Güney Asya ülkeleri daha küçük modelleri ve daha ucuz otomobilleri tercih etmelerine rağmen, özellikle SUV satışları artıştan dolayı araç başına miktar yüzde 4.34 oranında yükseldi.
  • Ancak araç başına gerçekleşen bu artış, kazanç için yeterli olmadı. 28 üretici 2018’den daha fazla para kazanamadı. Aksine, net kârlar eridi. Jato’nun raporuna göre 2019’un ilk çeyreğinde, 2018’in başlarında 20,1 milyar Euro olan net kârlar, yüzde 23.8 düşüşle 15.3 milyar Euro seviyesine indi.
  • Otomotivde kâr sıralamasında ilk sırada Toyota 3.69 milyar Euro net kâr ile zirvede. Volkswagen 3.05 milyar Euro ile ilk çeyreği tamamlarken, Daimler 2.14 milyar Euro ile üçüncü, GM 1.92 milyar ile üçüncü, Ford‘un 1.06 milyar ile dördüncü sırada yer alıyor. Hyundai’nin ilk çeyrek kârı 738 milyon Euro. BMW, Mitsubishi, FCA ve Kia, 500 milyon Euro barajının biraz üzerinde.
  • Jato analizine göre, bu gelişmenin birkaç nedeni var. Çin pazarının düşüşü bunun en önemli nedeni olarak kabul ediliyor. Ayrıca Avrupa pazarındaki yavaşlama da önemli etken.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.