Volkswagen yatırımı Sofya yakınlarında kurulabilir

Volkswagen yatırımı yılan hikayesine döndü. Almanya ve Türkiye tarafından üflenen beklentilere Bulgaristan Başbakanı’ndan “açılım” geldi. Deutsche Welle Türkçe tarafından yayınlanan son habere göre Volkswagen yatırımı için Bulgaristan şanslı olduğunu ileri sürdü. Görüşmelere katıldığı tahmin edilen Bulgar Başbakan, “Volkswagen yatırımını istiyoruz” diyor.

Volkswagen yatırımı kararı ile Passat üretimi başlayacak
Yeni Passat tasarım detayları

Bulgarlar da yeni Volkswagen yatırımının peşini bırakmadı

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Volkswagen’ın yeni fabrikasının başkent Sofya yakınlarında inşa edilme olasılığının gündemde olduğunu söyledi.

Alman Handelsblatt gazetesine salı günü bir demeç veren Borisov, “Bulgaristan, yatırım riskleri açısından bölgedeki herhangi bir ülkeden çok daha iyi bir lokasyondur” diyerek, yatırımcılara mesaj gönderdi. Başbakan ayrıca, ülkesinin finansal istikrarı, ekonomi politikasının öngörülebilirliği ve ülkesindeki ucuz işçiliğe dikkat çekti.

Bulgaristan Başbakanı, fabrikanın Bulgaristan’da kurulması halinde, düşük vergiler ve şirket dostu ekonomi politikasının yanı sıra devlet yardımlarında bulunulacağı mesajını verdi. Volkswagen’in de kendilerini tercih ettiği takdirde tüm sübvansiyonlardan faydalanabileceği sözünü verdi. Borisov, “Bulgar hükümeti, Volkswagen’a, Avrupa yasalarıyla net bir uyum içerisinde, maksimum devlet desteği vaat etmektedir” şeklinde konuştu.

Bulgaristan Başbakanının Türkiye’nin dezavantajları olan, öngörülemeyen ekonomik gelecek, AB yasalarına uyumsuzluk, finansal istikrarsızlık gibi konulara dikkat çekerek; yatırım için avantaj sağlamaya çalıştığı gözlerden kaçmıyor.

Volkswagen yatırımının ürünleri Passat ve Superb

Volkswagen henüz son kararı vermedi

Handelsblatt gazetesine konuşan bir Volkswagen sözcüsü ise “Hala sonucu belli olmayan bir seçim sürecindeyiz” ifadesini kullandı. Ellerinde bir favori listesi olduğunu ifade eden şirket temsilcisi; “İnceleme safhasının ardından finale kalan adaylarla birlikte bir müzakere sürecine girilecek” diye açıklama yaptı.

Yılda 10 milyon adetin üzerinde üretim ve satış rakamlarına sahip olan Volkswagen’ın yeni fabrikasının nerede kurulacağına ilişkin söylentiler süre yaklaştıkça zirve yaptı. Bulgaristan, Türkiye ile birlikte yaklaşık bir yıldır yeni fabrikanın kurulacağı ülke olma yarışının içinde.

Alman kamu yayıncılık kurumu ARD daha önce, şirketin fabrikayı Türkiye’de kurmaya karar verdiğini iddia etmişti. Berlin’deki hükümet çevrelerine dayandırdığı haberinde, fabrikanın Manisa’da kurulacağını iddia eden ARD, şirketin sadece Türkiye’de yeni otomobillere uygulanan ve VW’nin “aşırı yüksek” olarak değerlendirdiği vergiler konusunda adım atılmasını beklediğini öne sürmüştü.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.