​İlk kadın CEO’yla ilk 5’e oynuyor

Türkiye, Mercedes-Benz dünyasının en hızlı büyüyen pazarlarından biri olarak Avrupa’nın en büyüklerini zorlamaya başladı. Vergi avantajlı 1.6 litre motorlu modellerin olumlu rüzgarını arkasına alan Mercedes-Benz Türk, şirket tarihinin en yüksek satış rakamına koşuyor. Yılın ilk 11 ayında satışlarını yüzde 38 oranında artırarak 25 bin 502 adetlik otomobil satışına ulaşan şirket, daha şimdiden 2014’ün toplamını açık ara geçti. Mercedes-Benz Türk, 2014’te toplam 23 bin 100 adet binek oto satışı gerçekleştirmişti. Türkiye gösterdiği bu performansla Avrupa’da ‘Big 5’ olarak anılan Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve İspanya’dan sonra altıncı büyük pazar oldu.

Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Britta Seeger, “Mercedes, ilk etapta C Serisi’ni 1.6 litre hacimli motor ile piyasaya çıkardıktan sonra kısa sürede pazar payını artırdı. Otomobilde yıllık 30 bin adede yaklaştık. Geçmişte merkezden özel hacimli motorlar talep edemiyorduk. Artık bunu yapabiliyoruz. Başlı başına bu bile, Türkiye’nin Daimler dünyasında ne kadar önemli hale geldiğini gösteriyor” açıklamasını yaptı. Mercedes-Benz Türk’ün ilk kadın tepe yöneticisi olan Seeger, “Türkiye satış adedi bazında dünyada 14’üncü, Avrupa’da İtalya ve İspanya’nın hemen ardından 6’ncı sırada yer alıyor” dedi. 2016’da binek otomobil pazarındaki temponun süreceğini ifade eden Britta Seeger, yeni E Serisi’nin gelmesiyle birlikte Mercedes-Benz’in 30 bin adetlik satış rakamını yakalayacağını söyledi.

Mercedes-Benz’in Avrupa’da en büyük pazarı anavatanı Almanya. 1 numaralı pazarda 272 bin 566 Mercedes otomobil satılırken, İngiltere 124 bin419 adetle ikinci, Fransa 49 bin 148 adetle üçüncü, İtalya 46 bin 335 adetle dördüncü ve İspanya 30 bin 985 adetle beşinci sırada yer alıyor.

Yatırımlar artacak

Türkiye’nin üretimde de Daimler dünyasında çok önemli rol oynamayı sürdüreceğini belirten Britta Seeger, şöyle devam etti: “Türkiye, Daimler dünyasında çok önemli bir ülke. Bu yüzden elbette önümüzdeki dönemde pek çok alanda yatırım yapmaya devam edeceğiz. Türkiye’de üretim ayak izimiz çok geniş. Uzun yıllardır Aksaray kamyon fabrikası ve Hoşdere otobüs tesisinde yatırımlarımız sürüyor. Yatırımlarımız sadece bu alanla da sınırlı değil. Ar-Ge’ye de yatırım yapıyoruz. Yatırımlarımız artacak. Stuttgart’ta yakın zamanda yaptığımız bir toplantıda Türkiye’de Ar-Ge’ye yapılacak yatırımın artması gerektiğini konuştuk. Bir de IT alanında gelişmek ve büyük bir merkez haline gelmek istiyoruz.”

Türkiye’de günlük yaşamayı öğrendim

yıldır Daimler’de çalışan Britta Seeger, Türkiye’ye Mercedez-Benz CEO olarak görev yaptığı Güney Kore gibi sakin bir ülkeden geldi. Yaklaşık 4.5 ay önce Mercedes-Benz Direktörler Kurulu Başkanlığı’na atanan Seeger, her gün gündemin değiştiği Türkiye’ye kısa sürede alıştığını kaydederek, “Aile olarak kendimizi korkmuş hissetmiyoruz. Bunu Türkiye’nin bir gerçeği olarak kabul ediyoruz” dedi. Seeger, şöyle devam etti: “Türkiye’de iki şeyi öğrenmek gerekiyor. Birincisi meseleleri günlük ele almak gerektiği. Ağustos’taki gelişimden bu yana bir seçim oldu, TL değer kaybetti ve birçok gelişmeler yaşadı… Günlük bir mücadele vereceksiniz Türkiye’de. Bir de tedarikçilerle, şirketlerle, CEO’larla konuştuğumda hep, ikinci öğrenilmesi gereken husus olarak şu vurgulanıyor: Türkiye’nin gücüne inanmak. Herkes Türkiye’nin gücüne inanıyor. Ben de inanıyorum. Türkiye hep zorluklardan geçmiş ama hep atlatmış.” Güney Kore’ye gittiği zaman çılgın bir dönem olduğunu ifade eden Britta Seeger, “Kuzey Kore’deki çılgın yönetici Güney’i bombalıyordu. Yani krizlere alışığım” dedi.

Çocuk da yaparım kariyer de

Seeger hem Mercedes-Benz’de hem de Türk otomotiv sektörünün ilk kadın CEO’su konumunda. Erkeklerin egemenliğinde olan otomotiv dünyasında zorluk yaşayıp yaşamadığıyla ilgili olarak Seeger, şunları kaydetti: “Ben kadın olarak herhangi bir zorluk yaşamadım. İkincisi, bence bu kadın olmak, erkek olmakla ilgili bir mesele değil. Deneyimlerime dayanarak şunu söyleyebilirim. Bu aslında bir zenginlik meselesi. Farklı insanlar, farklı cinsler, farklı kültürler bir arada olduğunda başarılı ekipler ortaya çıkıyor bence. Mercedes-Benz Türk’ün yetenek havuzundan çok etkilendim. Almanya ile karşılaştırıldığında oldukça etkileyici bir yetenek havuzumuz var. Türkiye’deki ekipte sadece kadınların değil bütün çalışanlarımızın motivasyonundan, işine kendisini adamasından inanılmaz memnunum. Otomotiv sektöründe beni bir rol model olarak gördüklerini umuyorum. Ben hem anneyim, hem yöneticiyim. Kadınlara kendi kariyerlerinde ilerleyip aynı zamanda ailelerini sürdürebileceklerini gösteriyorum. Genç kadınları kariyerlerini sürdürmeleri için teşvik etmek isterim. Bütün kadınlar için dileğim de bu”

Türkiye’den 1 milyar euroluk parça alıyor

Türkiye’de uzun yıllardır otobüs ve kamyon üreten Mercedes-Benz Türkiye’nin binek otomobil yatırım yapıp yapmayacağı her zaman merak konusu oldu. Otomobil üretimiyle ilgili olarak Britta Seeger, kısa vadede böyle bir planları olmadığını ancak Türkiye’de giden yan sanayi parçalarının Mercedes modellerinde kullanıldığını söyledi. Seeger, 2014’te Türk yan sanayi şirketlerinden toplam 1 milyar euroluk satın alma gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türk yan sanayinden alımlarımız her yıl artıyor. Aksaray ve Hoşdere tesislerindeki üretim için 2010’da 160 milyon euroluk parça tedarik ederken, bu rakam geçen yıl 320 milyon euroya çıktı. Almanya için 270 milyon eurodan 700 milyon euroluk alıma ulaştık. İlerleyen yıllarda bu rakamlar daha da artacak” dedi. Mercedez-Benz Türkiye, 2014’te 601.6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmişti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.