Eyvah! Yakıt göstergesi lambası yandı, ne yapmalı

Yakıt göstergesi, Türkiye’deki yakıt fiyatları nedeniyle sürücülerin otomobillerinde bakmak istemediği bir gösterge haline geldi. Yakıt göstergesi ibresini artık yukarıda tutmayı özleyen bir çok sürücü var. Göstergenin altlarda gezmesi kabus gibi olsa da aracınıza yakıt almayı ihmal etmemeniz gerekiyor. Sadece yolda kalmamak için değil… Aracınızı çok az yakıtla ya da boş depoyla çalıştırırsanız ona zarar verebilirsiniz, canınız daha çok yanabilir.

Keyifli bir yolculuk yaparken, bir anda ikaz sesiyle birlikte düşük yakıt göstergesinin ışığıyla neyeniz kaçabilir. Sadece tüm yol keyfiniz kaçmaz ayrıca yol kenarında beklemek zorunda kalmanız gerekebilir. Ya da elde bidon sıcakta veya yağmurda bir kaç km yürüyerek, benzin istasyonu aramak zorunda kalabilirsiniz. Gerçekten gergin bir an yaşatan bu durum, şoförlük sabrınızı sınayacak türden bir sınava dönüşebilir.

Her ne olursa olsun, bu durumdan en az zararla kurtulmak için bilmeniz gereken bazı şeyler var. Yakıt uyarı lambası, yakıtınızın yaklaşık yüzde 10 ile 15 seviyesine kadar azaldığını gösterir. Yakıtınızın kalan mesafe aralığını hesaplamak için bu yüzde rakamlarını ve aracınızın ortalama yakıt değerlerini kullanabilirsiniz. Fakat en mantıklı olanı bu hesaplarla sadece benzinliğe gitmek olur. Yakıt deposunun tam kuru olana kadar kullanılması riskini göze almamak size daha iyi gelecektir.

Boş depo kaç km gider?

Yakıt deposu boş arabanızı bir çekiciye ulaşmaya çalışmak ya da en yakın benzin istasyonuna gitmek için kullanmalısınız. Bir çekici beklemek bazı şoförler için yeterince utanç verici olsa da, büyük bir probleminiz daha var. Hem de doldurulmuş bir benzin deposundan çok daha pahalı bir problem.

Deponun içindeki yakıtı, oradan motora sevkeden yakıt pompası gerçekten de bir depo benzinden daha pahalı.

Yakıt pompası soğumak ve yağlanmak için depoda bir miktar benzine ihtiyaç duyar. Otomobilinizi eğer gereğinden fazla yakıtsız kullanırsanız, pompa yağlanmaz ve aşırı ısınma riskiyle de karşı karşıya kalır.

Bunun en belirgin dezavantajı, pompanın çok kısa süre içerisinde bozulmasıdır. Yakıt pompalarının arızalanması, aracınızın düşük performans göstermesine veya hiç çalışmayan bir otomobilinizin olması anlamına da geliyor.

Arabanızın düşük yakıt uyarısını dikkate almamak maalesef çok kötü bir fikir. Arabanızı yakıt deposu boşken çalıştırmak, yakıt sisteminde ciddi ve maliyetli sorunlara neden olabilir. Bir dahaki sefere arabanızın benzin istasyonunu ziyaret etmesi gerektiğini unutmayın. Aksi takdirde çok yüksek rakamlarla ve zaman kaybıyla karşılaşabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.