Amazon, otonom araç için kesenin ağzını açıyor

ABD’nin ikinci büyük şirketi ünvanına ulaşan aslında 10 yıl önce henüz kurulmamış olan E-ticaret devi Amazon, otomotiv sektörüne girdi. Amazon’un, gelecek planlarında önemli yere sahip olduğunu gösteren otonom araç teknolojisi konusundaki son adımı; Zoox şirketini satın almak yönünde olduğu ileri sürülüyor.

Amazon, otonom araç şirketi Zoox için kesenin ağzını açıyor mu? online alışveriş devinin Google Waymo gibi çok önemli bir otonom araç geliştiricinin eline düşmemesi için bu hareket gayet mantıklı görünüyor.

Amazon bu satın alma için 1.2 milyar doların üzerinde ödeme yaptığını kabul etti. Online alışveriş devinin satın aldığı Zoox, otonom araç teknolojileri geliştiriyor.

Ünlü ekonomi yayını Financial Times’a göre ise Amazon’un bu iş için 1,2 milyar dolardan fazla ödeme yapması da mümkün.

E-ticaret devi Amazon’un, Google destekli otonom araç teknolojisi şirketi Waymo‘ya karşı koyabilecek; gezen bir araç filosu oluşturmak için Zoox ile birlikte çalışması akla yakın görünüyor.

Sürücüsüz araçlar konusunda hangi ülke ne durumda öğrenmek isterseniz linke bakabilirsiniz.

Satın alma işlemi, Zoox yatırımcılarının çoğunluğunun bugüne kadar yatırdıkları paralarını geri alacağı anlamına geliyor.

Zoox’un başlıca yatırımcıları arasında Lux Capital, DFJ, Kanada Emeklilik Planı Yatırım Kurulu ve Atlassian’ın kurucu ortağı Michael Cannon-Brooks yer alıyor.

Amazon ve Zoox arasındaki ileri görüşmeler ilk olarak Mayıs ayında ortaya atıldı. Ancak taraflar konuyla ilgili herhangi bir yorumda bulunmadılar.

Amazon’un sesli komut sistemi Alexa, Audi e-tron modelinde kullanıma başlayabilir. 

Zoox kimdir, nedir?

Zoox 2014 yılında kuruldu ve Temmuz 2018’de 3.2 milyar dolar değerine ulaştı. Şirket bu yıl sürüş paylaşımı hizmeti (car sharing) için bir pilot program başlatmayı planlamıştı.

Ancak coronavirus pandemisi bu konudaki araç testlerini durdurdu. Sağlık krizi şirketi oldukça zorladı ve Zoox Nisan ayında 100 çalışanı işten çıkarmak zorunda kaldı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.