
Türkiye yeni Seat Leon satış listesinde sürpriz
2012’de yola çıkan Seat Leon, satışları 1 milyona ulaştı. Almanya, İspanya ve İngiltere Leon için ana pazarlardan biri olurken; dördüncü sırada bulunan Türkiye’de Fransa, İtalya gibi büyük pazarlardan daha fazla Seat Leon satıldı. Üçüncü nesil Seat Leon, 2012’de piyasaya sunulduğundan bu yana markanın da en çok satılan modeli oldu. Seat’ın daha önceki 30 yıl boyunca en çok satan modeli hep B sınıfı Ibiza olmuştu.

Martorell fabrikasında geliştirilen ve üretilen Leon, Volkswagen Grubu’nun modüler MQB platformunda yer alıyor. Seat Başkanı Luca de Meo, “Leon, Seat müşterileri tarafından en çok tanınan ve takdir edilen otomobil. Leon, şirketin dönüşümünün arkasındaki en büyük itici güçlerden biri.”
Yeni Seat Leon ile bilanço düzeltti
Leon’un başarısı, Seat’ın finansal sıçramasında da etkili oldu; 2012 yılında Leon çıktığında -149 milyon Euro (vergi sonrası kar) olan bilanço 2018 yılında 294 milyon Euro (vergi sonrası kar) oldu. 2012’de 321.000 otomobil satan Seat, 2019’un ilk altı ayında aynı miktarda nerdeyse aynı miktarda araç sattı. (314.300) Seat satışlarının Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde yükselmesinde de Leon etkili oldu.

Leon, tam LED teknolojisine sahip ikonik farları içeren segmentindeki ilk otomobil oldu. Seat Leon, üç kapılı, beş kapılı ve daha sonra X-PERIENCE donanımla yola çıkan SW versiyonlara sahip. Leon; benzinli, dizel ve doğalgaz motorların yanı sıra bir CUPRA versiyonuyla donatılmış 5 kapılı ve Sportourer ST gövde tipleri ile yola çıkıyor.
3 nesil Leon satışları 2.2 milyon
İlk nesil Seat Leon Ekim 1999’da piyasaya sürüldü; bu yıl 20. yaşını kutluyor. Toplamda Leon satışları 2.210.712 adete ulaştı. İlk nesilde 534.797, ikinci nesil 675.915 ve 3. nesilde 1.000.000 Leon satıldı. Mevcut nesil, Leon satışlarının % 45’ini oluşturuyor.
Seat Leon, İspanya’dan Meksika, Fas, Singapur ve Yeni Zelanda’ya kadar beş kıtadaki ülkelerde satılıyor. Almanya, İspanya, İngiltere, Türkiye, Fransa, İtalya üçüncü nesil Leon’un çok satıldığı pazarlar arasında. 2012’den bu yana satılan 1.000.000 Leon düz bir çizgide yola çıksa, Barselona ile Wolfsburg arasındaki mesafenin üç katı kadar 4.370 kilometre zincir oluşturacaktı.
- Mercedes-Benz Sprinter Kamyonet geri döndü: İşte fiyatı ve özellikleri
- Türkiye otomotiv üretimi ticarilerle yükselişte
- Yeni Chery TIGGO 7 Türkiye fiyatı ve özellikleri
- 1000 km menzilli yeni Renault’u test ettik
- Yeni Toyota Hilux tanıtıldı: 9. Nesil 5 motor seçeneğiyle geliyor
- BYD’den yeni B SUV Atto 2 aralıkta geliyor
- Yeni Q3 Türkiye fiyatı belli oldu, satışa çıkıyor
- Elektrikli EX30 ile rekora uzandı
- She’s Mentoring Programı ikinci yılını tamamladı
- Yeni Peugeot Polygon konsept otomobili oyuna giriyor