1 milyon 350 binlik üretimin 970 bini ihraç edilecek

Bir yılda iki seçim, büyük ve tarihi katliamlar Türkiye otomotivine vız geliyor.

Üretim, ihracat ve satışlarda tarihi rekora çok yaklaşan sektör, 2015 yılını zirvede tamamlayacak.

Yılın son bir buçuk ayına girilen günlerde buluştuğumuz Otomotiv Sanayicileri Derneği Başkanı Kudret Önen, rekora çeyrek var diyerek, annesinin rahatsızlığı haberine rağmen bizleri bilgilendirdi.

Önen, otomotiv sektörünün 2015 yılı performansını, dünyadan örneklerle karşılaştırarak anlattı.

Önen’in verdiği bilgilere göre bu yıl dünyada 91,5 milyon araç üretilecek. Amerika, Çin, Hindistan, Avrupa ülkelerinde otomotiv üretimi artarken, Güney Amerika, Doğu Avrupa (Rusya) ve Japonya’da üretim azalması yaşanıyor.

Bu yılın ilk yarısında dünyada otomotiv üretimindeki artış yüzde 0,5 olurken, Türkiye’de bu oran yüzde 18 gibi oldukça yukarıya çıktı.

Önen bu yılın ilk yarısında dünyadaki araç satışlarının 44 milyon 590 bine çok yaklaştığını ve bir önceki yıla göre yüzde 1.8 ibi bir oranda artış olduğunu bildirdi. Satışlar Asya, Pasifik ve Ortadoğu, Kuzey Amerika ve atı Avrupa ülkelerinde artarken, Japonya, Güney Amerika, Doğu Avrupa ve Afrika ülkelerinde düşüş gösteriyor.

ÜRETİMDE REKOR

Türkiye’de halen 1.750 milyon adetlik üretim kapasitesi bulunuyor. Önceki yıllarda 1.500 milyon adetlerde olan bu rakam, Hyundai, TOFAŞ ve Toyota yatırımları ile 250 bin adetlik yükseliş yaşadı. Bu yıl 1 milyon 350 bin adetlik üretime (son 1,5 ayda ultra olağanüstü bir gelişme olmazsa) ulaşacağı öngörülen Türkiye otomotiv sektörü, 2016 yılında TOFAŞ’ın Egea ve Toyota’nın yeni model projesiyle daha yüksek bir üretim rakamı ve yeni rekor bekliyor. Bu yıl 1 milyon 350 bin adetlik üretim Türkiye tarihinin en yüksek otomotiv üretim rakamı olacak. Türkiye’deki otomotiv sanayinin geçen yılki üretimi 1 milyon 170 bin adet olmuştu. Rekor ise 1 milyon 190 bin adetlik üretimle 2011 yılında kırılmıştı.

Türkiye’de 10 aylık üretim 1 milyon 107 bin adeti buldu. Bu üretimin içinde Oyak Renault 278 bin, Ford Otosan 272 bin adetle önde gidiyor. TOFAŞ 223 bin, Hyundai Assan 183 bin ile ilk dört büyük içinde yer alıyorlar.

Toyota 98 bin, Mercedes Benz Tür 20 bin, Honda Türkiye 10 bin, Anadolu Isuzu 8bin 500, Karsan 5 bin, Otokar 3 bin, Temsa 2 bin adetlik üretim gerçekleştirmiş durumda.

İHRACATTA REKOR

Bu yılın kırılacak rekorlarından biri de adet bazındaki ihracatta gerçekleşecek. Geçen yıl 885 bin adet araç ihracat eden Türkiye bu yıl ihracat rakamını 970 bin adetle milyon sınırına çok yaklaştıracak. 970 bin adetlik ihracat ise bu alanda da tarihi rekor getiriyor. Daha önceki rekor 2008 yılındaki 910 bin adetlik ihracattaydı.

2016 yılında ihracatta da artış öngörülüyor. Bu artışın en önemli göstergesi olarak TOFAŞ’ın Fiat Egea- Tipo , Hyundai’nin i20 Active ve Toyota’ın yeni model üretimine başlayacak olmaları gösteriliyor. Üç firmanın yeni modellerinin önemli kısmı ihracata gidecek.

Bu yılın ilk 10 ayı itibariyle Türkiye’nin ihraç ettiği taşıt aracı sayısı 807 bini geçti. Geçen yıl aynı dönemde bu rakam 722 bin adetti. İhracat adedinde yüzde 12 civarında yukarıda olan sanayi, kalan iki ayla birlikte 950-970 bin adetlik ihracat peşinde.

OTOMOTİV PAZARI 970 BİNLE MİLYON SINIRINDA

Bu arada Türkiye otomotiv pazarı da yeni bir rekor kıracak. Tahminlere göre bu yıl Türkiye otomotiv pazarı 940-960 bin adet aralığında gerçekleşecek. 2008 yılındaki 910 bin adetlik satış rekorunu geride bırakacak olan bu rakam, geçen yılki 885 bin adetlik satışa göre de önemli büyümeyi yakalamış olacak.

TRAKTÖRÜ KATTI 1 MİLYONU GEÇTİ

Bu arada 2000 yılından bu yana dillerden düşmeyen 1 milyonluk pazara rekora rağmen ulaşılamadı. Fakat 60 bin adetlik satışın yaşandığı traktör de rakama dahil edilirse, rakam 1 milyon 1 adeti geçecek.

OTOMOTİV SANAYİ MÜSTEŞARLIĞI İSTENDİ
Türkiye otomotivinin geldiği noktada artık bir Otomotiv Sanayi Müsteşarlığı kurulması gerektiğini dile getiren OSD Başkanı Önen, bu sayede “Sektördeki gelişmeleri basından öğrenmek zorunda kalmayız” dedi. Önen, “Savunma Sanayinin bir müşteşarlığı var. Otomotivin de o boyuta geldiğnii söyleyebiliriz” dedi.

EURO OLARAK ARTTI AMA DOLARA ÇEVRİLİNCE AZALDI

Bu arada üretim, pazar ve ihracattaki rekoru tamamlayacak tutar bazlı ihracat rekorunun önündeki engel ise euronun dolar karşısıdaki değer kaybı yüzündün dolar bazlı rekorun kırılamaması. Aslında adet ve değer bazında önceki yıllara göre euro ölçeğinde rekor kıran sektör, eğer dolar ile çalışsaydı spekülasyonuyla tutar bazında 21 milyar dolarda kalacak.
Türkiye ihracatının yüzde 15’ini gerçekleştiren otomotiv sanayinin euro üzerinden elde edilen ihracat cirosu tek kalemde dolara çevriliyor.
Bu yıl dolar bazında 20.800-21.400 dolarlık ihracata denk gelen 18.900-19.500 euroluk ihracat gerçekleşecek. Euro bazında geçen yılki ihracat cirosunun üzerine çıkan sektör, parite nedeniyle dolar bazında kayıpta görünüyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.