10 yıldır yasaktı: O araçlar da kiralanabilecek

“Teğet geçen” 2008 global krizinden sonra alınan önlemlerden biri ticari araç kiralamasının yasaklanması olmuştu. 9 yıldır kesintisiz uygulanan bu yasak yeni yılın ilk günlerinde yapılan bir düzenleme ile kaldırılmaya başlandı. Ticari araç kiralanabilmesinin önünü büyük ölçüde açan Karayolları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayınlanan yeni yönetmelikle, bazı yetki belgesi sahiplerinin doğrudan kiracı olarak ticari araç temin etmeleri mümkün olacak.

Kobi kiralayacak, filocu aracı olacak ve yerli üretici satacak

Düzenlemenin KOBİ’lere büyük fayda sağlayacağını belirten TOKKDER Başkanı İnan Ekici, konuyla ilgili gönderdiği açıklamada, kiralamanın hem KOBİ’lere hem filo kiralama şirketlerine hem de ticari araç üreticisi yerli otomotiv fabrikalarına yarar sağlayacağına dikkat çekerek, şunları söyledi:

İnan Ekici-TOKKDER Başkanı

“2009 yılından beri kiralanması yasak olan ticari araçların kiralanmasının önü bu düzenleme ile büyük ölçüde açılmış oldu. KOBİ’ler araç alımına yüksek meblağ balamak zorunda kalmayacaklar. Filo şirketleri uygun finansmanla yeni bir alana girebilecekler. Yapılan düzenleme önemli bir ticari araç üssü konumunda bulunan ülkemizin üretimine pozitif katkı sağlarken, sektörümüzün büyümesine de önemli oranda katkıda bulunacak.”

Sözleşmeli taşıt kullanma belgesi şart

“Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 31 Aralık 2018’de Resmi Gazete’de yayınlandı. Düzenleme ile sözleşmeli taşıt kullanma hakkına sahip olan işletmeler, doğrudan kiracı olarak tarafı oldukları uzun süreli kiralama sözleşmesi yoluyla ticari araç temin edebilecekler.

Eski ticari araçlar yenilenecek

Yapılan düzenleme sayesinde yeni ve ileri teknoloji ürünü araçlara erişimin kolaylaşacağını da belirten Başkan Ekici, ticari araç kiralama sayfasının yeniden açılmasının çevresel ve ekonomik yararlarına değinerek, şu görüşlerini dile getirdi:


“Eski araçların kullanımdan kaynaklanan fazla yakıt tüketiminin önüne geçilmesi, ülkemizin daha az yakıt ithalatı yapmasına dolayısıyla cari açığın kapanmasına katkı sağlayacak. Tüm bunların yanı sıra gerek kiralanacak araçların yeni nesil olmasından gerekse bakım ve onarımlarının kiraya veren firmalar tarafından düzenli bir şekilde takip edilecek olmasından ötürü, karayollarında seyir eden araçların daha güvenli olmaları sağlanacak ve trafik kazalarının önüne önemli ölçüde geçilebilecek.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.