2021 filo raporu: Renault, Fiat, Ford ve dizel otomatik sedan

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER), geçen seneye ilişkin araç filo kiralama rakamlarını açıkladı. Verilere göre; operasyonel araç kiralama sektörü 2021’de 17,2 milyar TL karşılığı 60 bin 300 adet araçla filo büyüttü. Filo kiralama şirketlerinin elindeki toplam araç sayısı 2020 yılına göre yüzde 9,4 azaldı ve 238 bin 200 adede geriledi. Filo kiralama sektörünün en çok araç satın aldığı markalar Renault, Fiat, Ford ve Volkswagen olarak sıralanıyor. Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) geçen yılın gerçekleşenlerini ele alan “Operasyonel Kiralama Sektörü” 2021 filo raporu açıklandı.

Öte yandan, filo kiralama sektörü portföyündeki hafif ticari araçların oranı yüzde 5,3’e, elektrikli ve hibrit araçların payı yüzde 6,5’e yükseldi.

2021 filo raporu sonuçlarına göre, sektörün 2021 yılında ödediği vergiler toplamda 8,7 milyar TL’yi buldu. Filo kiralama sektörünün 2021 yılı performansında son 3 ay az da olsa düşüş yaşandı. 2021 son 3 ayında sektörün elindeki araç sayısı 221 bin 426 adette kaldı.

Filo kiralama araç sayısı

Filolar Renault seviyor

Rapora göre, Renault yüzde 22,9 pay ile Türkiye operasyonel araç kiralama sektörünün en çok tercih edilen markası olmayı sürdürdü.

İkinci sırada yüzde 14,9 ile Fiat, üçüncülükte yüzde 10,7 ile Ford ve dördüncülükte yüzde 10,6 ile Volkswagen konumlandı.

Bu dönemde, sektörün araç parkının yüzde 50,4’ü kompakt araçlardan oluşurken; küçük araçlar yüzde 26,8 ve üst-orta sınıf araçlar yüzde 17,5 pay aldı.

2018 yılı sonunda operasyonel araç kiralama sektörünün filosundaki payı yüzde 2,9 olan hafif ticari araçların payı ise 2021 yılı sonunda yüzde 5,3’e yükseldi.

Filoları-hafif ticariler kurtardı

Filolar “dizel otomatik sedan” üçlüsünü bırakmıyor

2021 filo raporu verilerine göre perakendede ağırlığı artan SUV araçlar, filolar için henüz birincil tercih olmadı. Filolar sedan gövdeli araçlarla yoluna devam ediyor. Filolarda sedan payı 66,7. Hatchback gövdeli otomobiller yüzde 18,6 ile ikinci sırada. SUV araçlar ise yüzde 6,8 pay ile HB araçların arkasında. Bu araçları yüzde 1,9 ile station wagon gövde tipine sahip araçlar takip etti.

Rapora göre, sektörün toplam araç parkındaki araçların yüzde 70,4’ünü otomatik vitese sahip araçlar oluşturuyor.

Yakıt tipi olarak baktığımızda ise perakendede benzinli araçlara dönen talep, filalarda dizel ağırlığını korumaya devam ediyor. Toplam pazar içinde yüzde 20’nin altına inen dizel otomobil  satışlarının payı, filolarda yüzde 72 ile ezici bir ağırlığa sahip. Buna karşın benzinli araçların payı yüzde 21,4. Hibrit ve elektrikli araçların payı ise yüzde 6,5’e ulaştı.

Kiralama sözleşmelerinin süreleri:

  • Sektördeki kiralama sürelerine bakıldığında ise Türkiye’deki operasyonel kiralamaların yüzde 47,7’sini 30-42 ay süreli sözleşmelerin oluşturduğu görüldü.
  • İkinci sırada kiralama süresi yüzde 20,2 ile 43 ay ve üzeri sözleşmeler var.
  • 18-30 aylık sözleşmeler yüzde 16,8 oranında tercih edildi.
  • 18 ayın altındaki kiralama sözleşmeleri ise kontratların yüzde 15,3’ünü kapsadı.

Filo kiralama sektörünün 2022 beklentisi

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Başkanı İnan Ekici, turizmde beklenen hareketliliğin günlük araç kiralama alanına yüzde 30’a yakın bir büyüme olarak yansıyabileceğini iddia etti.

İnan Ekici, bu büyüme ile birlikte sektörün iş hacminin 2019 yılı seviyesine yaklaşabileceğini dile getirdi.

Ticari araç kiralamada yaşanan gelişmelere de dikkat çeken Ekici, uzun dönem kiralamada ticari araç payının üç-dört yıl içinde yüzde 25’e yükselebileceğini aktardı.

2021 Filo Raporu verilerine göre kiralık araçlarda dizel otomatik sedan trendi bozulmadı.

Turizm açılırsa, büyüme mümkün

“Turizm tarafı en konservatif tahminle yüzde 50’den fazla büyüyebilir” öngörüsünde bulunan Ekici, “Günlük araç kiralama parkı geçen yıl pandemi öncesinin yaklaşık yüzde 35 kadar altında. Bu yıl yüzde 25-30 arası büyüme bekliyorum. Yabancı turist kaynaklı yakalanacak iyileşmenin trend olarak devam edeceği kanaatindeyim” diye konuştu.

Günlük araç kiralama araç parkı envanteri:

Günlük kiralama sektöründe araç parkının geçen yıl yaklaşık olarak 35 bin adet seviyesinde. Ekici, bu yıl rakamın 40-45 bin adet seviyesine ulaşabileceğini söyledi.

Binek otomobilde aylık kira gider tavanı tutarı

Binek otomobil aylık kira gider tavanı uygulaması konusundan da söz eden Ekici; “İçinde bulunduğumuz dönemde artan araç alım, bakım / onarım ve operasyon maliyetleri sebebiyle; 2022 yılı için belirlenmiş olan binek otomobil aylık kira gider tavanı tutarı olan 8 bin TL yetersiz kaldı. Sektör olarak beklentimiz binek otomobil aylık kira gider tavanı olarak belirlenecek tutarın; en azından D segment giriş seviyesindeki bir otomobilin aylık kira tutarını kapsayacak seviyede olması. Bu da yaklaşık 15–16 bin TL seviyesine denk geliyor. Güncel koşullarda 8 bin TL’lik binek otomobil aylık kira gider tavanı C segment araçlar için dahi yetersiz kalabiliyor” dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.