30 yıl önce üretime başladı, Avrupa üssü oldu

Toyota Türkiye'de üretilen 1 milyonuncu C-HR Avustralyalı alıcısına teslim edildi.

Türkiye’nin sevilen otomobillerinden Toyota, Türkiye’deki üretim yolculuğuna başlayalı 30 yıl oldu. 30 yılda 3.7 milyon adet Corolla, Auris, Verso ve C-HR otomobillerini üreten Sakarya’daki tesis, içlerinde Avustralya ve Yeni Zelanda’nın da olduğu 150 ülkeye ihracat yaptı.

Türkiye’ye yatırıma Özdemir Sabancı’nın yoğun çabalarıyla ikna olan Japon dev, daha sonra Sabancı hisselerini de satın alarak, fabrikanın tek sahibi olarak yoluna devam ediyor.

1990 yılında kurulan, 1992 yılında temelleri atılan ve 1994 yılında Sakarya’da Corolla modeliyle ilk üretimine başlayan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye (TMMT), 30. yaşgününde  5 bin çalışan ve yıllık 280 bin üretim kapasitesine ulaştı.

Sakarya’da 1994 yılında Corolla üretimiyle üretime başlayan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, 30 yılda Toyota’nın Japonya dışındaki en büyük fabrikalarından biri haline geldi.

Tesiste, Türkiye’de ilk MPV olan Verso’yu ve ilk hibrit SUV Toyota C-HR modelini üretti.

2023 yılında seri üretimine başlanan Yeni Toyota C-HR Türkiye’de üretilen ilk şarj edilebilir hibrit (PHEV) otomobil oldu.

Aynı üretim bandında benzinli, hibrit ve şarj edilebilir olmak üzere üç farklı modelin üretimini gerçekleştiriyor.

TMMT, bugün itibariyle ürettiği hibrit ve şarj edilebilir hibrit araçlarının yüzde 90’ını 5 kıtada 150 ülkeye ihraç ediyor.

Türkiye’de üretilen ilk Toyota Corolla

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. Genel Müdürü ve CEO’su Erdoğan Şahin, “30 yılda 3.7 milyon otomobil üretip, 2.5 milyar euro yatırım yaptıklarını ifade etti.

1 milyonuncu C-HR hibrit Avustralya’ya gitti

Üretiminin yüzde 90’ını ihraç eden TMMT’nin ürettiği 1 milyonuncu Toyota C-HR Hibrit’in Sakarya’da başlayan yolculuğu Avustralya’da alıcısına teslim edilmesiyle tamamlandı. Şirket 2023 yılında Türkiye’nin ikinci büyük otomotiv ihracatçısı oldu.

İkinci nesil Toyota C-HR ve PHEV batarya üretimine 2023 yılında başladıklarını kaydeden Erdoğan Şahin, “Bunun için Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye olarak 308 milyon Euro’luk ilave yatırım gerçekleştirdik. Bu yatırımla birlikte Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye olarak bugüne kadar toplam 2.5 milyar Euro yatırıma ulaştık” dedi. Yeni nesil Toyota C-HR’ın üretimiyle birlikte, Türkiye’de ve Toyota’nın Avrupa’daki fabrikaları arasında şarj edilebilir otomobil üreten ilk fabrika olduklarını vurgulayan Şahin şunları söyledi; “Sakarya’da yıllık 75 bin adet kapasiteli yeni batarya üretim hattımız ile Toyota’nın Avrupa operasyonlarında elektrifikasyon dönüşümünün merkezi haline geldik. Yeni batarya hattında yeni nesil şarj edilebilir hibrit otomobillerin bataryalarını üretiyoruz. Elektrifikasyon dönüşümünü destekleyen bu üretim üssümüzle Toyota Avrupa’nın hedeflerine ulaşmasında önemli bir görev üstleniyoruz.”

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’nin 30 yılda ürettiği otomobiller

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.