En dolu BMW modellerinin satıldığı ülke Türkiye oldu

44 ülkeye dağılmış BMW distribütörleri dünyasının en yüksek donanımlı; en dolu BMW modellerinde en yüksek satışı Borusan Otomotiv’in gerçekleştirdiğini biliyor muydunuz? Yine BMW aleminin dijital tarafında en önde giden distribütörünün de 5 yıllık yöneticisi Hakan Tiftik’e sorular yönelttik. Uzun süredir detaylı açıklamalarını okumadığımız Tiftik, BMW dünyasına ve biraz da Borusan Otomotiv içine fener tuttu. Biz de onun tuttuğu fener ile aydınlanan yerlere göz attık. Buradan gördüklerimizi aktaracağım.

Yeni BMW 4 dünyada ilk kez Türkiye’de satışa çıktı!

İlk bilgiler yukarıda kaydettiklerim.; Tiftik ve ekibinin başarısını gösteriyor. Bu başarı son dönemde iyice kendini gösteren otomobil yokluğu ile devam ediyor. Şu dönemde otomobil satmak değil, satacak otomobili bulmak çok daha önemli hale gelmiş. Alıcı var ama otomobil yok. Bilgisayar üzerinden online olarak sipariş ettikleri otomobilin üretiminin hangi aşamada olduğunu izleyebildiklerini dile getiren Tiftik, “Son dönemde sistemde bizim araçlardan haber alamamaya başladık. Sorduğumuz da çip yokluğu nedeniyle tamamlanmadan parka çekildiklerini öğrendik.  Çip tedarik edildikçe tamamlanarak, ilgili siparişler karşılanacak” diyerek, perde arkasını anlatıyor.

En dolu BMW modeli BMW IX mi oldu:

Gelelim etkinliğe. Kalabalık bir gazeteci grubuna elektrikli BMW IX modelinin tanıtımı için düzenlenen buluşma; bu alanda premium dünyanın kapılarını da açmış oldu. Gördük ki fiyatı 1.7-1.8 milyon liralarda gezinen geleceğin otomobili BMW IX, 15 Kasım itibariyle 185 adet ön sipariş almış durumda. Hem de bunlar 100 bin lira rapora ödeyen müşterilerden oluşuyor. Zaten yıl sonuna kadar 700 adet elektrikli BMW ve Mini satılacağı hesaplanıyor.  Aslında araç tedarik edilebilse, bu rakam daha yukarı çıkacak ama ne yazık ki bu mümkün görülmüyor.

Almanlar elektrikli otomobil atağına kalktılar. Avrupa bu alanda yasalar olarak da yatırımcılar olarak da önde gidiyor. Şimdi pazar da buna ayak uyduruyor. Amerikalı Tesla, Avrupa’da ilk kez en çok satan otomobil ünvanına kavuştu. Berlin yakınlarındaki fabrikasını yıl sonunda açtığında, bu ünvanını bir süre elde tutacağı ortada.

Almanlar önümüzdeki süreçte Tesla’yı geride bırakacak ama sürece öncü olarak adını yazdıran Tesla oldu diyebiliriz.

Hakan Tiftik

Gelelim BMW planlarına:

BMW elektrikli araçlarda giderek büyüyen yatırımlarla ilerliyor. BMW’nin bu hamleleri Borusan Otomotiv ile Türkiye’de de karşılık buluyor.

Hakan Tiftik, 2030 yılında Türkiye’de satılan per 100 BMW’nin 75 adetinin elektrikli olacağı iddiasını dile getiriyor.  Bunun için hazırlıklarını yaptıklarını dile getiriyor. Borusan çatısı altındaki markalardan Jaguar için 2030 hedefi yüzde 100 elektrikli araçlardan oluşacak. Land Rover içinse bu oran yüzde 60’larda olacak.

BMW IX markanın en gelişiş ve doğuştan elektrikli otomobili. Bu SAV tipi araç, ekim ayında ön satışa çıktı. Borusan olarak bu aracı hemen satışa çıkarmak istediklerini ifade eden Tiftik, “Vergiler falan artar, durum değişir diye aracı hemen satmak istedik. BMW izin vermedi. Tüm dünya ile aynı gün 15 Kasımda satışa çıkarabildik.” diye tamamlıyor, arka planda yaşadıklarını.

Borusan Otomotiv’de hedef sayısal değil

Borusan Otomotiv olarak hedeflerinin “sayısal” yani skor odaklı olmadığını söyleyen Hakan Tiftik, “Örneğin müşteri memnuniyeti liderliği marka klasmanında bizde. Yüksek donanımlı araç satışlarında 44 ülke içinde birincilik bizde.” bilgilerini verdi.

Bu yılı 15 bin adetin üzerinde bir rakamla tamamlayacaklarını ama rakamın kaç olacağını, temin edebilecekleri araç sayısının belirleyeceğini ifade ediyor.

Borusan Otomotiv olarak en dolu BMW otomobilleri satışına da devam etmek doğal bir hedef tabii ki. ABD’den ithal edilen X5 gibi modellerin vergi değişimi olursa yeniden devreye girmesi söz konusu olacak.

Çip krizini nasıl yönetti:

Çip krizini markalarına etkisini sorduğumuzda, “BMW çip krizini iyi yöneten bir şirket oldu. Sorun tabii ki etkiledi ama az etkiledi. Zaten sorun sadece çip değil. Hammadde temini ve hammadde fiyatlarındaki artış, lojistik sorunları, katlanan navlun fiyatları bir çok aktör için zor günlerde karşılaştıkları sorunlar oldu.”

Yıllardır Avro ile çalışıyor

Borusan olarak uzun süredir parasal bazda euro ile hareket ettiklerini söyleyen Tiftik, “Şirket olarak kasaya giren her rakam euroya çevriliyor. Çünkü biz alımlarımızı euro ile yapmak zorundayız. Kur ne olursa olsun, fiyatlara yansıyor, bizim de maliyetlerimize yansıyor.

Hakan Tiftik

Grey market BMW getiremiyor

Geçtiğimiz yıl özellikle lüks elektrikli otomobillerde yaşanan grey market furyasının BMW modelleri için geçerli olmadığını iddia ediyor. Tiftik, “BMW, tüm dünyada sattığı otomobilleri izliyor. Hele bizim gibi neredeyse finanse ederek, araç gönderdiği ülkeleri çok daha sıkı izliyor. Türkiye’ye bağımsız ithalatçılarca gelen her BMW araç kimin tarafından satıldı ise bulunuyor ve ona ceza kesiliyor. Bu nedenle grey markette BMW tercih edilmiyor.

İlk işe girdiğinde otomobil alabilen mühendis olmuştu

Hakan Tiftik’in son günlerde yaşanan otomobile hücuma yönelik değerlendirmesi ise şöyle:  “Otomobil fiyatları kurdaki dalgalanma ve ÖTV’deki matrah sistemi nedeniyle çok yukarılara çıktı. Enflasyonist ortamda yeniden yatırım aracı haline geldi. Mevduat faizi belli, enflasyon belli. Tüketici satın aldığı otomobilin 1 yıl sonra değerleneceğini görebiliyor.  Eskiden otomobil sahibi olmak daha kolaydı. Hatırlıyorum üniversiteyi bitirip ilk işime başladığımda Skoda Favorit almıştım. Makine mühendisiyim, Sabancı Holding’de düz bir çalışandım, yeni işe başlamıştım ama taksitlerini rahatlıkla ödeyebiliyordum. “

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.