Gölcük üretimi Tourneo Custom Hybrid sürüş izlenimi

Ford sadece Türkiye’de değil, Avrupa pazarında da Gölcük üretimi hafif ticari araçlarla başarı hikayesi yazmaya devam ediyor. Yakın bir zamanda bu hikaye için 2 temel alan daha açılacak; ilki tamamen elektrikli hale gelecek Transit modelleri dünyaya yine Türkiye’den gidecek. Diğeri ise VW Transporter ve Crafter modellerinin de ortak platform olarak Gölcük’te üretilecek olması. Henüz buna biraz daha zaman var; Ford ilk adımlardan biri olarak Gölcük’te dizel hibrit bir motor serisi ile bir süredir pazarda. Bu motor birkaç farklı modelde kullanılıyor. Bunlardan biri olan 8+1 kişilik Ford Tourneo Custom Hybrid modeli ile İstanbul’da birkaç günlük sürüş izlenimi edindik..

Tourneo Custom, hibrit teknolojisine sahip versiyonu segmetinde alternatifi olmayan bir model; sistem emisyon değerlerini düşürürken yakıt verimliliğini ve performansı maksimize etme üzerine kurulumuş. Tourneo Custom, dokuz yolcu ve birazda bagaj taşırken daha yüksek performans ve daha yüksek çekiş gücü için 415 Nm torka sahip, motor gücü 48V batarya desteği ile 185 PS sunuyor. EcoBlue motorlu Tourneo Custom, şehir içi kullanımda 6.2 lt/100 km, şehir dışı 6.3 lt/100km yakıt tüketimi verilerine sahip.

Önde tamamen elektronik bir kokpit birçok otomobile göre daha modern ve işlevsel duruyor. Premium malzeme kalitesi, titiz işçilik ön koltukta fazlasıyla hissediliyor. Yanlarda bulunan sürgülü kapılardan ulaşılan arka alan da 30 farklı koltuk konfigirasyonu elde etmek mümkün. Testte olan Tourneo Custom bagaj taşıma alanı da bırakılan karşılıklı 3’er kişilik oturma düzeni sağlanan bir versiyondu. İstanbul yoğunluğu içerisinde arka koltukları test etme imkanım olmadı desem… Arkada yukarı doğru açılan kapı ile ulaşılan yük alanı gerektiğinde tüm koltukların sökülmesi ile birlikte büyük bir alana dönüşüyor.

Tourneo Custom otomobil gibi kullanılabilen bir model; oturma alanı en yüksek SUV lardan daha yüksek; 6 iler manuel şanzıman orta konsolda ekranın hemen altında kontrolü kolay bir alanda. Ek donanımlarla birlikte Ford Tourneo Custom Hybrid kokpiti bol düğmeli, mavi ışıklı bir alan olarak dikkat çekiyor.

Yüksek görüş, yüksek tork, yüksek konfor

Yüksek oturma alanı, geniş görüş alanı, yüksek torklu motor manuel şanzımana rağmen bu cüsseli aracı kolayca kullanmanıza yardım ediyor. Aklınızdaki soruya cevap vereyim; geri görüş kamerası ve sensörler sayesinde geri manevra, park hiç zor değil. Zor olan kapalı otoparklarda cimri alanlara sığabilmek ve cadde üzerinde yine otomobile göre (4.6-5 mt) bırakılan park alanlarında yer bulabilmek…

Tourneo Custom, Euro NCAP testlerinde ilk kez düzenlediği yeni aktif güvenlik testi ile araçlara; bisiklet sürücülerine ve yayalara yaklaşırken devreye giren Otonom Acil Frenleme Sistemi (AEB); şerit takip teknolojileri, aktif hız sınırlayıcı ve yolcu takip sistemlerini değerlendirdi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Custom Euro NCAP tarafından 5 yıldız aldı.

Tourneo Custom standart donanım listesinde; Otomatik yanan ön farlar; Yağmur sensörlü ön silecekler; SYNC3 8″ İnce Dokunmatik Ekran ile birlikte Geri Görüş Kamerası; 230V / 150W güç dönüştürücü (priz); 3. sıra tekli koltuklar; Arka Yolcu Bölümü Cam Güneşlikleri; Isıtmalı Ön Cam yer alırken, opsiyonel olarak; Çapraz Trafik Uyarı Sistemi Destekli Kör Nokta Uyarı Sistemi; HID BI-Xenon Dinamik Ön Farlar; İleri Güvenlik Paketi (Akıllı Adaptif Hız Kontrol Sistemi, Çarpışma Önleme Yardımcısı ve Yaya Koruma Sistemi, Şerit Takip Sistemi, Şeritte Kalma ve Şerit Hizalama Yardımcısı); Türkçe Navigasyon Park Paketi; (Gelişmiş Otomatik Park Asistanı, Yan Park Sensörleri) alınabiliyor.

Tourneo Custom’da hibrit motor nasıl çalışıyor?

EcoBlue Hibrit teknolojisi ile; motora entegre bir marş/jeneratör, araç hareket halindeyken
enerjiyi topluyor ve 48 volt lityum iyon bataryada depoluyor. Depolanan enerji daha
sonra sürüş ve ivmelenme sırasında motora yardımcı olmak ve aracın elektrikli destek
sistemlerini çalıştırmak için kullanılıyor. Sistem, özellikle dur-kalk trafikte daha verimli, start stop sistemi ile birlikte şehir trafiğinde yüzde 10’a kadar yakıt tasarrufu sağlıyor. Bu kadar tasarrufu ancak İstanbul içi kullanımda yakalamak mümkün olabilir…

Ford SYNC3, sürücünün bilgiye daha hızlı erişmesini sağlayan bir altyapı; AppLink teknolojisi akıllı telefonla kolayca uyumlu hale getiriyor.

Tourneo Custom’da bu tür araçlarda olması gereken kadar çok sayıda işlevsel saklama alanı var; kapaklı bardak tutucu, şişe tutucular, koltuk altında dizüstü bilgisayar ve dosyalar
için saklama gözleri vs. Kokpitte 12V elektrik prizi ve standart USB bağlantı noktasının yanısıra isteğe bağlı sürücü koltuğuyla ön yolcu koltuklarının arasına 150 Watt, 240V priz takılabiliyor, özellikle bilgisayar kullanımı açısından önemli bir ihtiyaç.

Yeri gelmişken Tourneo Custom’da yer alan otomobilleri aratmayan bazı teknolojilerden de bahsetmekde fayda var; Adaptif Hız Kontrol Sistemi, gelişmiş bir radar yardımıyla önde bulunan araçlara olan güvenli takip mesafesini sürekli olarak koruyor ve hızınızı sabitleyebilme imkanı sunuyor. Akıllı Hız Sınırlandırıcı; Sürücünün yol koşullarına daha fazla
konsantre olması için tasarlanan Akıllı Hız Sınırlandırıcı, Trafik Levha Tanıma Sistemi kamerasıyla geçerli hız sınırını otomatik olarak algılıyor. Azami hızınızı bu sınıra göre ayarlıyor.

Teknoloji özellikleri otomobil gibi

Yeni HID Xenon Aydınlatma; Gece sürüşlerinde olağanüstü görüş sağlayan otomatik uzun far özelliği, karşıdan gelen ya da aracın önünde bulunan araçları algılar ve bir süre uzun
farları kapatıp kısa farları yakıyor. Daha sonra yeniden uzun farları otomatik olarak yakarak maksimum görüş sağlıyor.

Sürücü Dikkat Takip Sistemi; sürücünün kullanım davranışlarını inceleyerek, şeritten çıkma sıklığı arttıkça gösterge panelinde çıkan bir uyarı ile sürücüyü uyarıyor. Şeritten çıkma sıklığı uyarı mesajına rağmen değişmediği durumda sesli uyarı vererek sürücüye yardımcı oluyor.

Çarpışma Önleme Yardımcısı ve Yaya Koruma Sistemi; Radar ve kamera sistemlerinin yardımıyla Çarpışma Önleme Yardımcısı sürücünün önündeki yaya ve araçlarla arasındaki mesafeyi karanlık ortamlarda dahi takip ederek; olası bir çarpışma öncesinde onu uyarıyor. Sistemin uyarı sinyallerine yanıt verilmediği durumda Aktif Fren özelliği devreye girerek; herhangi bir darbenin etkisini en aza indirmeye yardımcı olmak için otomatik olarak aracı frenliyor.

FORD TOURNEO CUSTOM HİBRİT – TEKNİK ÖZELLİKLER
Motor Hacmi (cc) : 1995
Batarya : 48V
Silindir Adedi : 4
Yakıt Türü : Dizel
Maksimum Güç : 185 PS
Maksimum Tork : 415 Nm
Emisyon Seviyesi : Euro 6.2
Maksimum hız (km/h) : 180 km
Yolcu Taşıma Kapasitesi (şoför dahil) : 8+1
Azami Yüklü Ağırlık (kg) : 3240 (boş ağırlık: 2357)

Tourneo Custom Hybrid nisan ayı fiyatı: 345.300 TL iken; bugün 569.900 TL (+ek paket bedelleri)

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.