Otoajanda.com Radyo Trafik’te yeni ÖTV düzenlemesini değerlendirdi

Dün Resmi Gazete’de yayımlanan ÖTV düzenlemesiyle 2022 yılı için sıfır otomobillerin fiyatlarına etki eden matrah limitleri güncellendi. 1600 cc hacme kadar olan araçlarda yüzde 45, 50 ve 80 olan ÖTV matrahı; yüzde 60 ve 70’lik dilimlerle beşe çıkarıldı.

Otoajanda.com kurucusu ve genel yayın yönetmenimiz Halil Okşit, Radyo Trafik’te yeni ÖTV düzenlemesinin; araç fiyatlarına, piyasa hareketlerine nasıl etki edeceği ve taşıt kredisi hakkındaki görüşlerini aktardı.

“İkinci el araç fiyatlarında yüzde 10-15 oranında düşüş olabilir”

Radyo Trafik’e ÖTV matrah düzenlemeleri konusundaki fikirlerini paylaşan Halil Okşit, yeni düzenleme ile stokçuluğun azalacağını belirterek, hem 1. hem 2. el araç fiyatlarında düşüş beklendiğini hatta firmaların fiyat listelerini yenilemeye başladıklarını söyledi.

Okşit; “Hükumet daha önceki yıllarda da bu tür düzenlemelerle hem talebini hem arzını şaşırtmaya devam ediyor. Bu yeni düzenlemenin arkasında yatanın otomotiv satışlarında olan sıkıntının olduğunu varsayıyoruz. Ama bir yerde de bunun zamanı gelmişti. Çünkü önceki düzende ÖTV diliminin yüzde 50 ve yüzde 80 olması stokçuluğa yönlendirmişti insanları, araç peşinde koşanlar çoğalmıştı. Bir de çip krizi ve tedarik sıkıntılarıyla birlikte araç bulunamama sorunu stokçuların elini güçlendirmişti. 2 el araç fiyatları 1. El araç fiyatlarının yüzde 25 üzerine çıkmıştı. Bugün yürürlüğe giren karar ile firmalar 425 bin TL’ye kadar olan araç fiyat listelerini yeniliyorlar. Ve bu yeni fiyatlandırma hem 1. el hem 2. el araç fiyatlarında etkili olacak gibi bir beklenti var piyasada. Bi yüzde 10-15 daha 2. el araç fiyatlarında düşüş olabilir.” dedi.

“En büyük sıkıntı taşıt kredisi faizleri”

Hükumetin yeni düzenlemeyle, Türkiye’nin ekonomik durumuna uygun ekonomik modelli araçları öne çıkaran bir profil çizmek istediğini ve yeni bir otomobil spekti oluşturduğunu belirten Oksit, tüketicinin araca ulaşmasının önündeki en büyük engelin ise kredi miktar ve faizleri olduğuna değindi.

Oksit; “Hükumet Türkiye’nin ihtiyacına yönelik yeni bir otomobil spekti, otomobil özellikleri çizmiş oluyor aslında. Bu nedir; Türkiye’de alınacak otomobiller düşük motorlu olacak, çok yüksek zevke hitap eden otomobiller olmayacak çok yüksek teknolojide otomobiller olmayacak. Türkiye’nin ekonomik durumuna uygun ekonomik modeller öne çıkarılacak.”

“Her ne kadar bu düzenlemeler olumlu gibi görünse de şu anda en büyük sıkıntılardan biri kredi faizlerinde yaşanıyor. Bugün tüketici otomobile ulaşma konusunda en büyük sıkıntıyı faiz oranlarında yükseliş ve BDDK’nın Temmuz ayında aldığı kararın yarattığı bariyer nedeniyle yaşıyor. Böyle bir ortamda otomobile ulaşmak zorlaştı. Ayrıca zaten otomobillerin miktarına göre vade ve kredi tutarı sınırı getirilmişti. Bir otomobile bugün 150 bin TL’den fazla kredi kullanamazsınız. Vatandaş cebinden nakit çıkartmak zorunda, bu da piyasanın kilitlenmesine yol açıyor. Bence şu anda piyasalara bir kan verilmek isteniyorsa, taşıt kredisi faizlerine de bir açılım sağlanması gerekir.” diyerek görüşlerini dile getirdi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.