Ocak 2022 model bazlı SUV, sedan ve hatchback satışları

Otomobil ve hafif ticari araç satışları son verileriyle az da olsa şaşırttı. Beklentilerin 30 – 32 bin adetlerde olduğu bir ayı, 38 bin adetin üzerinde tamamladı.

10 yıllık Ocak ayı ortalaması olan 32 bin adetin üzerine çıkılmasına rağmen; 2021 yılı ocak ayının altında bir satış grafiği oluştu. Ocak 2022 model bazlı SUV, sedan ve hatchback satışları ise Dacia ve Hyundai gibi kazananlara, Volkswagen, Seat gibi düşenlere işaret ediyor.

Gövde tipinde SUV’lar öne geçti

Türkiye otomotiv pazarı 2022 Ocak verilerinde artık SUV egemenliği söz konusu. Satılan otomobillerin yüzde 42,3 oranına denk gelen 12.262 adeti SUV tarzı araçlardan oluşuyor. Türkiye’deki otomobillerin yüzde 50’den fazlasını oluşturan sedan araçlar ocak ayında yüzde 37,8’e denk gelen 10.965 adet satışa konu oldu. Hatchback otomobil satışları ise 5.440 adette kaldı.

SUV tarzı araç satışlarında yükseliş zaten yaşanıyordu ama ocak ayında en çok satan gövde tipinin SUV olması ilginç. Bunun nedeni araç tedariğinde SUV gövdeli araçların daha çok üretilmesi ve pazara sunulması de etkili olabilir. Tüketici tercihinin de SUV tarzı araçlara yöneldiği tartışılmaz bir gerçek.

1 yılda satılan hibrit araçlar, bu yıl bir ayda satıldı

Dizel araç satışlarındaki kan kaybı sürüyor. Ocak ayında satılan her yüz aracın ancak 5.357 adeti dizel motorlu oldu. Buna karşın 21.565 adet otomobil benzinli motorla satıldı. Ki bu toplam otomobil satışlarının yüzde 75’ini oluşturuyor.

Hibrit otomobil satışları yüzde 5,7 pazar payına yükseldi ve 1.656 adeti yakaladı. 2 yıl önce neredeyse bir yılda satılan kadar hibrit otomobil, 2022’nin daha ilk ayında satılmış oldu. 134 adet elektrikli otomobil de ocak ayında sahiplerine teslim edildi. Renault Zoe 40 adetle en çok satılan elektrikli otomobil oldu. Porsche Taycan 13 adet, Mercedes EQS ise 1 adet satışla bu listede kendilerine yer buldu.

Elektrikli araç satışlarının geçen yıl 2500 adetlere ulaştığını hatırlatalım. Bu yıl bu rakamın 10 bin adetlere çıkması sürpriz olmayacak.

Fiat-Egea-Cross-1.6-dizel-manuel-performansı

Ocak 2022 hangi model kaç adet satıldı

Fiat Egea Sedan liderliğini sürdürüyor. Egea ailesi Ocak ayında sedan, hatchback ve SUV/crossover gövde tipleriyle 5 bin adetin üzerinde müşteriyle buluştu. Bu toplam içinde 3.041 adetle sedan gövde en çok satan model oldu. Egea Cross 1176 adetlik satışla en çok satanlar listesinde ilk 10 içine de girdi. En çok satan SUV’lar listesinde de üçüncü en çok satan model ünvanını aldı.

Ocak ayının sürprizi Dacia Duster modelinden geldi. Geçtiğimiz günlerde dünya çapında 2 milyon üretim adetini geride bırakan başarılı model, ocak ayında Türkiye’de 1726 adet satıldı. Bu sayı ile Ocak ayı en çok satan ikinci modeli ve en çok satan SUV modeli oldu.

Toyota Corolla Ocak ayında 1.622 müşterisiyle buluştu ve en çok tercih edilen üçüncü otomobil olarak listede yerini korudu. Corolla’nın ilk üçe girmesine karşın, Türkiye pazarında Toyota’nın güç kaybettiği görülüyor. Yaris, Corolla HB ve C-HR gibi modellerin Corolla’nın yüksek atış rakamlarına ayak uyduramadığı görülüyor. Önümüzdeki aylarda gerek kampanyalar gerekse ürün tedarik sıkıntılarının aşılması ve rekabetçi politikalarla Toyota yükseliş yakalayabilir.

Hyundai yeni yıla sürprizle başladı. 2021 yılı temmuzunda satışa çıkan Hyundai Bayon, yükselişini sürdürdü. Yeni yılın ilk ayında da dördüncü en çok satan model koltuğuna oturdu. Türkiye’de üretilen 1.444 adet Hyundai Bayon, Ocak ayında tüketicilerle buluştu. i20 modelinin başarısı da eklenince Hyundai Türkiye ocak ayında en çok satan markalar sıralamasında tırmanış başlatmış görünüyor.

Listenin beşinci sırasında Renault Megane Sedan konumlanıyor. Bursa’da üretilen otomobil, Ocak ayında 1.300 adet satıldı. Hatırlatalım Megane Sedan üretimi yıl sonuna kadar Oyak Renault Bursa fabrikalarında devam edecek; 2023 yılı başında ise yine Bursa’da Karsan tarafından fason üretilecek.

 

1 yorum
  1. Cantekin Tonguç diyor

    Hatchback satışların yerine yanlışlıkla iki kez sedan yazılmış.Düzeltmek mümkün mü? Teşekkürler

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.