Tesla Türkiye Passat fiyatına elektrikli otomobil satacak

Türkiye otomotiv sektörü 2022 yılına heyecanlı bir giriş yaptı. Önce ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) matrahı yeniden şekillendi. Bunun hemen arkasından Amerikalı elektrikli araç devi Tesla’nın Türkiye operasyonunu başlatma kararı ortaya çıktı. Küresel cesur yöneticilerden Elon Musk’ın şirketi, 2015 yılından bu yana ilgilendiği Türkiye pazarı için sonunda kolları sıvadı. Her ne kadar genel merkez ve ilk showroom gibi detaylar netleşmese de iki tepe yönetici; İstanbul görüntüsünü ayaklarının altına alarak işe başladı. Tesla Türkiye ne zaman gelecek?

Tesla Motorlar adıyla 2017 yılında kurulan şirketin genel müdürlüğünü Lufthansa Türkiye operasyonunun 6 yıllık kaptanı; 39 yaşındaki Kemal Geçer‘e emanet etti. Yeni Genel müdür Geçer, ilk iş yanına yine Tesla’nın da radarındaki Emir Tunçyürek‘i katarak, ekibini kurmaya başladı. İki “açık fikirli” genç isim, zorlu ama bir o kadar ciddi ve akılda kalma adayı bir yükü omuzladı.

Bu iki isim, trilyon dolarlık otomobil markasının Türkiye’deki yapılanmasını yönetmeye başladı. Online kanallar üzerinden start alıp, WhatsApp ile onaylanan bir işe alım süreci sonrası Tesla’nın Türkiye macerası resmileşti.

Hatırlatalım Tesla, 2021 yılını dünya çapında 930 bin adet satışla kapattı. Bunların tamamı elektrikli araçlardan oluştu.

TESLA SATIŞLARI (2021)

                                     Üretim adeti                          Teslimat adeti

MODEL S / X                   24.390                                  24.964

Model 3 / Y                   906.032                               911.208

Toplam                         930.422                               936.172

Rekor kârların altına adını yazdıran Tesla modelleri, Türkiye sınırlarına ne zaman gelecek?

Tesla-Türkiye-GEnel-Müdürü-Kemal-Geçer
Tesla Türkiye Genel Müdürü Kemal Geçer, havacılık sektöründen otomotive transfer oldu.

Tesla ile çalışmak ister misiniz:

Şirket iki yönetici belirmemesinin ardından yeni işe alım ilanlarını da yayınladı. Satış elemanı ve servis müdürü arıyorlar öncelikle. Satış ve satış sonrası kanallarıyla, şarj istasyonu ağının yapılanma görüşmeleri de görevler ve çalışmalar içerisinde.

6,5 yaşındayken Almanya’ya gidip, 8,5 yaşında ilk kez Frankfurt gökdelenleriyle tanışan Kemal Geçer’in; son 6 yıldaki Lufthansa Türkiye Genel müdürlük tecrübesi, insiyatif verme ve alma üzerini kurulu.

Geçer’in yönettiği en önemli projesi; Lufthansa’nın tamamen kapatmak istediği Münih – Ankara uçuşunu ayakta tutmak. Bunun için “adeta kelleyi ortaya koymuş” cesur bir yönetici. Liderlik ettiği isimlere insiyatif tanıyan, alan bırakan, onların hatalarını üstlenip, başarılarında onları işaret eden bir yönetim anlayışına sahip.

Bu yöntemle 6 yılda Lufthansa’nın Türkiye operasyonunda ciroyu yüzde 80, kârlılığı yüzde 15 artırmayı başarmış. Bu rakamlar ve proje; Microsoft Team üzerinden yürüyen işe alım sürecinde son adım olan Elon Musk görüşmesinde de dikkatlerden kaçmamış olsa gerek.

Tesla Türkiye Operasyonlar Müdürü Emir Tunçyürek, Tesla sevdası ile yola çıkmıştı.

Kişiler değil otomobiller ön planda

Tesla, marketing ve basın ve halkla ilişkiler gibi bölümlere sahip olmayan bir şirket. Kişilerin değil otomobil ve teknolojinin öne çıktığı bir marka. Şirket sözcülüğünü sadece CEO Elon Musk yürütüyor. Musk’ın açıklamalarının çoğu da çok az araç lansmanı ve twitter üzerinden gerçekleşiyor.

Türkiye yollarında 500 civarında Tesla bulunuyor. Bağımsız ithalatçılarca getirilen bu modeller için e-garaj adlı start up girişimin ortaklarından biri de Emir Tunçyürek. Tesla için Türkiye’de çaba gösteren Tunçyürek; artık yoluna Tesla için profesyonel olarak devam edecek.

Tesla’nın ilk resmi ithalatı için işlemler başlatılmış ve şubat ayı içerisinde ilk araçların Türkiye’de olacağını da öğrendik. Ön satış ve müşteri teslimatları ise yılın ikinci yarısında açılacak.

Tesla Türkiye kararında neler etkili oldu ve ne zaman gelecek?

Tesla Motorları Satış ve Hizmetleri Limited Şirketi Türkiye operasyonu için Almanya’daki Berlin fabrikasının tamamlanması önemli bir adım sayılıyor. Yılda 600 bin adete yakın otomobil satışının gerçekleştiği 2021 yılı Türkiye otomobil pazarı da önemli bir veri.

Lüks oto satışlarının “kötü” 2021 yılında bile 60 bin adetlere yaklaşması, Tesla’nın Türkiye isteğini beslemiş olsa gerek.

Bir de buna 40-50 bin dolardan satılan Tesla otomobillerin 70-80 bin dolara satılmasının olabilirliği fikri eklendiğinde harekete geçilmiş olması mümkün.

Bu resmi olmayan fiyatlama ile 2.0 dizel otomatik Passat fiyatına elektrikli Tesla satılabilecek. Bu fiyatlar, yerli elektrikli otomobil Togg markasının bile keyfini kaçırabilir. Gerçi Togg CEO’su Gürcan Karakaş’ın, Tesla Türkiye Genel Müdürü Kemal Geçer’e telefon açarak, kutladığı da duyumlarımız arasında.

Tesla rekabetten korkmayan bir marka. Çarpışa çarpışa ilerliyor ve 2021 yılında Avrupa’nın en çok satan elektrikli otomobili unvanını bagajına koydu bile.

2022 yılında milyon adetlerin üzerinde Tesla satış rakamları göreceğiz. Buna Türkiye’nin katkısı ne olur henüz belli değil. Ama haziran sonrası ön siparişe ve ağustos – eylül gibi ilk teslimatlara başlanacak ve siftah yapılacak.

İlk teslimatların 2022 yılında başlayacağı Tesla, İstanbul’daki ilk showroomu için yer arayışlarını sürdürüyor. Daha sonra gelen taleplere göre Ankara, İzmir gibi yeni noktalara bakılacak. Yazın Bodrum’da geçici showroom açılması planlanıyor. Ayrıca İstanbul’da roadshow tarzı araç gösterim etkinlikleri de şirketin yeni dönem planları arasında yer alıyor.

Türkiye satılan elektrikli araç fiyatları 2022

  • Passat fiyatına Tesla ilgi çekecek kadar başarılı olacak gibi görünüyor
  • Volvo’nun en küçük elektrikli modeli XC40’ın geçtiğimiz günlerde katıldığım lansmanında fiyatı 1 milyon 250 bin TL olarak açıklandı.
  • Passat 2.0 TDI otomatik Elegance donanım paketlisinin 2021 yılı fiyatı 1.250 bin lira.
  • BMW İx3 ve İx modellerinin elektrikli versiyonları 1.8 ve 2 milyon lira.
  • Mercedes EQC satışta ama ekonomik seçenekli EQA modeli henüz gelmedi ama 1 milyon ile 1.3 milyon lira arasında fiyatlanması söz konusu.
  • Elektrikli Hyundai Kona 1 milyon lira etiketli.
  • Renault bu segmentte ZOE ve Twizzy gibi iki ekonomik modeller önde gidiyor. Mini Cooper da elektrikli bir versiyonla sahada.
  • Çinli MG 2021 yılında iyi giriş yaptı. Eski Proton distribütörü Ulu Motor da Skywell marka elektrikli SUV modelini Türkiye’ye getirdi.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.