2022’de Volkswagen binek satışlarının 25 bini SUV olacak

Otomobilin tanımı değişiyor. Elektrikli ve SUV özelliklere sahip otomobiller giderek ön plana çıkıyor. Üreticiler de ürünleriyle bu ortamın içinde yer alıyorlar. Çip krizi, hammadde sorunları, tedarik sıkıntısı ve son olarak eklenen Rusya – Ukrayna savaşı gibi engeller ortadan kalkınca yollar elektrikli SUV’lara kalacak gibi görünüyor. Bu döneme hazırlanan üreticelerden biri de Volkswagen. Alman otomotiv devi, iki yeni B segment SUV’u piyasaya çıkarırken, kompakt crossoverı T-ROC’u da güncel haliyle trafiğe çıkardı. Yeni modelleri ile yıllık hedefini de çizdi: 2022’de Volkswagen binek satışlarının 25 bini SUV olacak.

 

SUV modellerinin sayısı altıya çıktı

Volkswagen ürün gamındaki SUV/Crossover model sayısını adeta “patlattı”. Şubat sonuna kadar zirvede Toureg ile başlayan Volkswagen SUV ailesi, Tiguan Allspace, Tiguan ve T-Roc modellerinden oluşuyordu. 2022 ilk aylarında iki yeni SUV daha bu aileye katıldı. Bu gücün de etkisiyle 2022 yılında Volkswagen Türkiye satışlarının yüzde 50’si SUV araçlardan oluşacak. Polo, Golf ve Passat varlığını korumaya devam edecek. Orta vadede Passat Sedan yerini büyük gösterilerle Variant (station wagon) versiyona bırakacak.

Geçtiğimiz hafta Kapadokia’da yapılan üç yeni SUV modelin basın lansmanında konuşan Volkswagen Binek Araç Türkiye Genel Müdürü Gino Bottaro, 2022 yılına yönelik öngörülerini paylaştı. Yeni Taigo ve T-Cross lansmanlarıyla beraber model yelpazemizdeki SUV sayısı 6’ya çıktı. 2024 yılından itibaren satışa sunacağımız tam elektrikli SUV modellerimizle birlikte bu sayı 11 olacak. Yapacağımız SUV atağına paralel, 2022 yılında SUV satış oranımızın yüzde 50’ye çıkmasını planlıyoruz.” dedi.

Gino Bottaro
Volkswagen Binek Araç Genel Müdürü Gino Bottaro

Bottaro, 2021 yılının çip krizi, tedarik sıkıntıları, hammadde fiyat artışları gibi pandemi dönemi tehditleri altında tamamlandığına dikkat çekti. 2022 yılında mevcut koşullara göre 2021 yılı benzeri bir pazar beklediğini, kendilerinin de bu yönde bir satış planına sahip olduklarını söyledi. Genel Müdür Bottaro, son dönem çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

Geçtiğimiz günlerde Almanya’ya giderek, Volkswagen üst yönetimi ile toplandık. Taleplerimizin neredeyse beşte birinin karşılandığını belirterek, yeni araç alım talebinde bulunduk. Wolfsburg’daki toplantımızda, şirketin en büyük tesisi olan fabrikada gördüklerimiz bizi etkiledi. Yokluklar ve pandemi kısıtlamaları arasında üretim gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Çip krizi gibi iki yıllık sorunların yanına şimdi savaş nedeniyle yeni hammadde yoklukları da eklendi. Ayrıca artan Avrupa enflasyonu da yansıdı. Bu nedenle 2021 yılını yeni SUV modelerimizin vereceği enerji ile tamamlarız. Buna ek olarak filolar uzun bir zamandır araç bekliyor. Onların birikmiş talebinin karşılanması bile pazarı 2021 seviyesinde tutar.”

Tedarik sorunları ve çip krizi 2023’e sarkacak

Bottaro, çip krizi, hammadde yokluğu gibi sorunların 2022 yılında da devam edeceğini belirterek, krizin etkilerinin takvimine yönelik öngörülerini de aktardı:

“Almanya’ya gidip markanın en tepe yönetimi ile görüştük. Araç istediğimizi, talebe yanıt veremediğimizi ilettik. Kapsamlı bir toplantı oldu. Ama sorun sadece çip krizi değil. Magnezyum, alüminyum gibi hammadde temininde de sorun var. Hem hammadde bulunmuyor hem fiyatları kat kat artmış durumda. Eskiden 1 dolar olan yarı iletken fiyatıları 33 dolara kadar çıkmış durumda. Bir konteyner 1200 dolara nakledilirken, şimdi 15 bin dolarlara çıktı. Fabrikalarda yarı mamul araçlar çip bekliyor. Üretim süreçleri tamamen yavaş işlemek zorunda kalıyor. Bu sürecin yılın ikinci yarısında iyileşme dönemine gireceğini ama tam iyileşme gibi arzı bollaştıracak bir etkinin 2023 yılında olmasını bekliyorum.”

Passat Sedan gidiyor, Passat Variant geliyor

Volkswagen olarak SUV ürün gamlarını geliştirdiklerine dikkat çeken Bottaro, “Passat sedan gidecek ama boşluğu Passat Variant ile dolduracağız. Onun için çok önemli ataklar ve destekler planlıyoruz. Her türlü donanım ve motor seçeneğini getireceğiz. İleride de Passat Variant yenilenerek yoluna devam edecek. Bir de Tiguan ile Touareg arasına yeni bir SUV daha gelecek. Bu ürün gamı ile 2023 yılında yükseliş dönemine gireceğiz.

Avrupa’da da sedan ve hb’ler yerlerini SUV’a bırakıyor

SUV modası başladı. Dünyada yükselen trend SUV / crossover araçlar.  Uzun yıllar satılan otomobillerin yüzde 50’si sedan modellerdi. Bu durum tüm dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de dönüşüyor. SUV tarzı araçlara ilginin nedenleri şöyle sıralanabilir: yüksek sürüş ve oturma pozisyonu, rahat inip binme kolaylığı, iç mekan genişliği, sedan kadar bagaj alanı sunabilmesi. Bu özelliklerin vergi avantajlı, yakıt tüketimi düşük küçük motor hacimleriyle buluşturması pazarlama birimlerinin çok işine yaradı.

Avrupa SUV satış adetleri (2021):

Avrupa’da son 7 yılda yüzde 100 artış gösteren SUV segmenti, yeni elektrikli modellerle hız kesmeden payını artırıyor. Avrupa genelinde 2021 yılında SUV satışları, bir önceki yıla oranla yüzde 11 artışla 5 milyon 340 bin adete ulaştı. Bu, Avrupa’da SUV’lar için şimdiye kadarki en yüksek pazar payı anlamına geliyor. Çin’de ise bu oran yüzde 52’ye kadar çıkıyor.

SUV stratejisinin meyvelerini topluyor

Volkswagen’in global satışlarına bakıldığına, SUV’ler Volkswagen’in tüm araç teslimatlarının yüzde 40’ından fazlasını oluşturuyor. Markanın tamamen elektrikli ilk SUV modeli ID.4 2021 yılında 119 bin adet sattı.

Segment 2 ve segment 3’ü cezbetti, servis getirileri yüzde 20 artırdı

Biz marka olarak sedan ve dizel gibi iki önemli gücünü kaybedip karlılığını korumayı başaran bir markayız. Bunda satış sonrası hizmetleri konusundaki yaklaşımımızın payı büyük. 4 yaş ve üzeri tüm Volkswagenler’i servislerimize çekme konusunda yüzde 20’nin üzerinde başarı kaydettik. Şu anda bayilerimiz yüzde 75 servis gelirleriyle dönüyor. Onları satış bağımlılığından kurtarınca, 100 bin adetlerdeki satışların yüzde 50 gibi kayıplar yaşamasına rağmen, kapanmalara yol açmadı. Servislerimiz 100 bin araç satar gibi ayakta. 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.