Japonya’da deprem: 3 çip üretimi tesisinde elektrikler kesildi

Öncelikle geçmiş olsun Japonya; 16 Mart’ta saat 23.30’da 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem nedeniyle demiryolları dururken, elektrikler de kesildi. Japonya’nın kuzeyinde hayatı durdurdu. Bu deprem otomotive de etki edecek. Otomotiv sanayi için çip üreten Renesas, 3 çip üretimi fabrikasında mola verdiğini duyurdu. Dünyadaki önemli çip üreticilerinden olan Renesas Electronics; Japonya’nın kuzey bölgelerini etkileyen deprem nedeniyle elektrik kesintilerinin yaşandığını, ayrıca demiryolu hattında nakliye sorunları olduğunu bildirdi.

Yaşanan bu gelişmenin dünya otomotiv üretimini etkilemesi bekleniyor. Üretime ara verilen her üç fabrika da otomotiv sektörü için yarı iletken üretimi gerçekleştiriyor.

Tsunamiyi de tetiklediği belirtilen depremin yol açtığı elektrik kesintileri yüzünden fabrikalarda üretimi yapılamaz hale geldi.

Çip üretimi tesisinde elektrikler yok

Tokyo Electric İdaresi, Tokyo’da dahil olmak üzere güçlü bir şekilde hissedilen depremin; başlangıçta şehirdeki iki milyondan fazla evin elektrik şebekesinin bloke olmasına neden olduğunu açıkladı. Ancak birkaç saat sonra yeniden elektrik verilebildi.

JR East Demiryolu şirketi ise tren ağında büyük kesintiler olduğunu bildirdi. Japon hızlı treni Shinkansen; Fukushima şehrinin kuzeyinde içinde 78 yolcu varken raydan çıktı.

Renesas, Naka, Takasaki ve Yonezawa olmak üzere üç tesisin; Sendai şehrinin Pasifik kıyısı açıklarında bulunan deprem bölgesinin yakınında olduğunu söyledi.

Renesas 17 Mart günkü son açıklamasında Yonezawa tesisinde elektriklerin geldiğini ve kontrollere başlandığını, diğer iki tesiste ise üretimin ne zaman başlayacağı yönünde bir görüşün henüz oluşmadığını açıkladı.

Kaynaklar: Reuters, AFP, Renesas

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.