Passat’tan sonra büyük bir model daha yollara veda ediyor!

Otomotiv dünyasında esen SUV rüzgarı, elektrikliye geçiş süreci ve çip krizi derken birçok geleneksel model pazarlara veda ediyor. Volkswagen Passat ile aynı kaderi paylaşan bir diğer model ise ülkemizde sevilen ve uzun yıllar üretimde kalan Ford Mondeo oldu. Değişen müşteri tercihleri nedeniyle 2018 yılında emekliliğe hazırlanan sıfır Ford Mondeo üretimi Avrupa için sonlandırıldı.

Ford Mondeo, 2018 yılında hızlanan yeniden yapılanma çalışmalarında Avrupa’ya veda edeceğinin sinyallerini vermişti. Yakın geçmişte (2020 yılı) içten yanmalı motorları geride bırakan modelin üretim ömrü; SUV popülerliği, elektrikliye geçiş süreci ve çip krizinin arkasında kaldı.

Sierra’nın açığını kapatmak için tamamen yeni bir model olarak tanıtılan Mondeo, 29 yıl boyunca D segmentinde rekabete ortak olmayı başardı. Segment konumu nedeniyle premium otomobillerin karşısına daha küçük ve ekonomik olarak çıkan model, dört nesil boyunca yaşamını sürdürmeyi başardı. Son gördüğümüz Mondeo ise Türk otomobil tasarımcısı Murat Güler tarafından tasarlanan ve 4 Nisan Pazartesi günü İspanya’nın Valencia kentinde hattan çıkan 4. nesil Mondeo oldu.

sıfır ford mondeo çin'de üretilecek

Avrupa’ya elektrikli, Çin’e sıfır Ford Mondeo

Mondeo, Avrupa’dan çekilse bile henüz yolun sonuna gelmiş değil. Tıpkı Passat’ta olduğu gibi dünyanın en büyük otomobil pazarındaki sedanlara olan talep güçlü kalmaya devam ettiği için Çin’de üretilecek ve yalnızca orada satılacak.

Beşinci nesil Mondeo Çin pazarında kendine yer bulurken, binek araç yelpazesini geliştirmek isteyen Ford’un Avrupa’daki temsilcileri Fiesta ve Focus olacak. Ford, 2026’nın ortalarına kadar Avrupa’daki her modeli için bir plug-in hibrit güç aktarmalı versiyonu satışa sunmayı planlıyor.

Elektrifikasyon hedeflerine uygun olarak Valencia fabrikasının 2022’nin sonundan itibaren Kuga, Galaxy ve S-Max için kullanılan 2.5 litrelik Atkinson hibrit motoru üreteceğini duyuran Ford; mevcut ve gelecekteki elektrikli araç üretimine yönelik artan talebi desteklemek için Valencia’daki pil üretim fabrikasına yapılan yatırımların hızlandırılacağını da açıkladı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.