Otomotivde karaya oturan fabrikalar dönemi mi başlıyor?

Mercedes, Nissan tarafından işletilen Infiniti Tennessee fabrikasından temin ettiği motoru artık almayacağını açıkladı. Bu açıklama ile birlikte bir zamanlar Nissan’ın kaptanı Carlos Ghosn ve Daimler CEO’su Dieter Zetsche ikilisinin ortak kararlarından biri daha çöpe gitti.

Mercedes ağustos başında bayilerine markanın kompakt crossover’ı GLE ve hafif ticari araçları Sprinter ve Metris modellerine güç veren 2.0 lt dört silindirli motoru kullanmayacağını söylemişti. Sözü edilen motor Infiniti Tennessee fabrikasında Infiniti ve Mercedes için üretiliyordu. Infiniti bu motorun kullanımını 2019 yılında bırakmıştı. 400 çalışanın işine mal olacak karar ile fabrika çöpe gidiyor.

Tesis Infiniti Powertrain fabrikası olarak biliniyordu ve 319 milyon dolara inşa edilmişti. 250 bin adet üretim kapasitesi bulunan tesis, 2020 yılında en yüksek üretim rakamına rağmen, kapasitesinin yüzde 35’ini doldurabildi. Geçen yıl sadece 50.000 adet üretti.

Tesiste Mercedes tarafından tasarlanan turboşarjlı 2 litrelik dört silindirli bir motor üretiliyordu. Bu motor Infiniti ve Mercedes tarafından kullanılıyordu. Ancak Nissan’ın artık devrilmiş Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Ghosn ile Daimler’in artık emekli durumdaki CEO’su Dieter Zetsche arasındaki anlaşmanın diğer kısımları gibi; motor paylaşım planı da daha fazla yol alamadı ve adeta karaya oturdu.

Ghosn ve Zetsche anlaşmasıyla Mercedes motoru üreten Nissan fabrikası 2010 yılında kurulmuştu

Motor girişimi, 2010 yılında Daimler ile Renault-Nissan ittifakı arasındaki endüstriyel işbirliğinin parçasıydı. Dünya çapında birçok projeyi içeriyordu.

LMC Automotive ve AutoForecast gibi araştırma şirketleri; Mercedes GLB ve Infiniti QX50-  QX55 modellerini üreten Meksika’daki fabrika için de 2026 yılından ötesini göremiyorlar.

Bu arada Mercedes, önümüzdeki on yıl içinde tamamen elektrikli bir marka olma niyetini açıklayarak motor fabrikalarını ve içten yanmalı motorlu araç platformlarını artık odak noktası olmaktan çıkardı.

Ve Nissan şimdi, 2030 yılına kadar, 10 yılın ortalarında ABD yapımı iki elektrikli otomobil de dahil olmak üzere, dünya çapında 15 pilli elektrikli model piyasaya sürmeyi planlıyor.

Dünya çapında kapasite fazlalığı söz konusu. Çip krizi nedeniyle üretimler aksamaya devam ediyor. Bu arada içten yanmalı araçların yerini elektrikli araçların alması da bazı fabrikaların sonunu getirebilir.

Türkiye gibi yeni yatırım bekleyen ülkeler ise biraz daha bekleme modunda kalacak gibi görünüyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.