Otomobilde matrah indirimi ve ÖTV düzenlemesi beklentileri 2023

Türkiye bir kez daha otomobilde ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) indirimi ve matrah düzenlemesini konuştuğu bir yılı geride bırakmaya hazırlanıyor. Hükümet, 1 Eylül tarihinden itibaren kendisine sunulan matrah düzenlemesi teklifini ekim ayında ikici kez reddetti. Çip krizi, tedarik sorunu gibi dertler azalıyor ama sorunlar tam çözülmüş değil. Araç yokluğu devam ediyor, sıralar model bazında sürüyor.

Hazine’nin otomotivden elde edeceği 150 milyar TL’ye yakın bir ÖTV geliri bulunuyor. Bunun 110 milyar TL’lik kısmı 10 ayda yakalandı. Bu gelir 585 bin binek ve hafif ticari aracın satışından elde edildi. Ana kısmını ise otomobiller oluşturuyor, çünkü hafif ticari araçların ÖTV oranı en fazla yüzde 15.

Piyasadaki bu duruma karşın bir de otomobillenmek isteyen bir kesim bulunuyor. Kasım ve aralık aylarında 80-100 bin kişinin yeni araç alımı söz konusu ise bu söylentiler bu kitlenin belli bir kısmını beklemeye itti. Showroom trafiğinde düşüş var. Otomobil şirketlerinin öneticileri “kesin kararlı olanlar dışındakiler beklemeye geçti” diyorlar.

Torba yasa ile birlikte matrah ayarlaması beklentisinin araç fiyatlarına etkisi 1 milyon TL’lik bir araç yüzde 80 diliminden yüzde 50 dilimine inse 100 bin TL olabilir ancak. Oysa yasal düzenleme tamamlanana kadar araçlara bugünkü fiyata göre 100 bin lira zam gelebilir. Henüz yasal düzenlemenin tarihi belli değil ama en erken 2023 yılı ocak ve şubat ayları olacak gibi duruyor.

Konuyu Otoajanda.com yayın yönetmeni Habertürk Ana Haber’de Sayın Hülya Hökenek ile el aldı. Hökenek’in “Emeklilikte Yaşa Takılanlar gibi otomobilde ÖTV’ye takılanlar” yaklaşımı programa sıcaklık kattı.

Yayın linki aşağıda.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.