Renault, Nissan ve Mitsubishi ittifakı yeni bir sayfa açıyor

Renault, Nissan ve Mitsubishi ortaklığı, yeniden yapılandırma ile bir adım yukarıya taşınıyor.

Renault ve Nissan, 1999 yılında bir ortaklık kurarak dünyanın en büyük otomotiv gruplarından birini sahneye çıkarmıştı. Çok yakından tanıdığımız Renault Clio’dan Nissan Qashqai’ye kadar birçok model ortaklığın meyvesi oldu. Nissan’ın Mitsubishi hisselerinden pay almasıyla birlikte 2016 yılında ortak sayısı üçe çıktı. Pandemi ve çip kriziyle birlikte otomotiv endüstrisi zorlu bir sürece girdi. Bu nedenle üçlü ortaklığın planları devamlı olarak farklılık gösterdi. Yeni bir yapılanma planının adımı olarak Renault ve Nissan, 2023 yılının ilk çeyreği sonuna kadar kesin anlaşmaya varmak amacıyla bağlayıcı bir çerçeve anlaşma imzaladı.

Renault, Nissan ve Mitsubishi, Türkiye’de İki Yeni Model Geliştirecek

Renault Group ve Nissan Motor Yönetim Kurullarının onayını takiben, Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance bugün ortaklıklarını bir sonraki seviyeye taşımak için yeni girişimleri duyurdu.

Yapısal değişikliklerden başlayan Renault, Nissan’daki hissesini büyük ölçüde azaltarak yüzde 43’ten yüzde 15’e indirecek. Bu rakam Nissan’ın Renault’daki hissesiyle eşleşiyor ve dengeli bir ortaklık ortaya çıkıyor. Ayrıca Nissan, Renault’nun Ampere adlı elektrikli araç ve yazılım girişimine yüzde 15’e varan bir payla yatırım yapacak. Mitsubishi de Ampere’ye yatırım yapmayı düşünürken, her iki şirket de Renault Grubu’nun düşük emisyonlu ve hibrit güç aktarma organları projesi Horse’a müşteri olacak. Son olarak, İttifak’ın üç üyesi de katı hal bataryaları, yazılım tanımlı araçlar ve otonom sürüş gibi teknoloji geliştirme alanlarında iş birliği yapacak.

Nissan’ın 2026’dan itibaren Fransa’daki ElectriCity tesisinde Renault tarafından üretilecek olan elektrikli Micra halefini yeniden doğrulandı. Luca de Meo, modelin yeni Renault 5 ile yüzde 80 oranında ortak parçalara sahip olacağını ve bunun Nissan için geliştirme maliyetlerinde yüzde 40’lık bir azalma sağlayacağını söyledi. Yaklaşan elektrikli Micra, CMF B-EV platformuna dayanacak ve geçen yılki resmi gösterimdeki gibi Nissan’a özgü bir tasarıma sahip olacak.

İttifakın diğer ürünleri ise Renault Clio ve Captur’un yeniden adlandırılmış versiyonları olan yeni Mitsubishi Colt ve ASX modelleri. Her iki model de İspanya ve Türkiye’de üretilecek.

Latin Amerika, Hindistan ve Avrupa’da çok sayıda önemli ortak projeyi içeren anlaşmanın 2023’ün ilk çeyreğinde ve yasal onayların ardından 2023’ün dördüncü çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.