TOFAŞ, Stellantis Türkiye’yi satın aldı

TOFAŞ, 400 milyon avronun üzerinde bir rakam ödeyerek, Stellantis Türkiye’nin tek sahibi oldu. Buna göre Stellantis Türkiye AŞ bünyesindeki Opel, Peugeot. Citroen ve DS Automobiles markaları tamamen TOFAŞ çatısı altına geçti.

Satın almada öne çıkanlar arasında TOFAŞ’ın 5 marka için 2025 yılında K0 kodlu yeni bir hafif ticari araç geliştirilecek olması var. Fiat Fiorino, 2025 yılını görmeyecek ve yerini yeni ticari araca bırakacak. Doblo üretimine ise 2023’te de devam edilecek.

Konuyla ilgili KAP’a yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

Devir bedeli, SPK’nın ilişkili taraf işlemlerine ilişkin düzenlemeleri kapsamında hazırlanacak bağımsız değerleme raporunda belirlenecek değer ile tutarlı olması koşuluyla olağan net nakit ve işletme sermayesi düzeltmelerine tabi olarak kapanışta nakden ödenmek üzere 400 milyon Avro ve kapanışı takiben ilk 8 mali yılın her birinde Stellantis Otomotiv faaliyetlerinden elde edilen ve değerlemeye esas beklentileri yansıtan sözleşmedeki referans tutarları aşan nakit akışlarının yüzde 77,5’i oranında şarta bağlı performans ödemesi olarak belirlenmiştir. Edinilen paların nominal tutarı 555 milyon 403 bin 524 TL’dir.

Ortaklığın faaliyetlere etkisi olarak pazarda büyüme hedefimize katkı ve gelecek dönemdeki ürün gamının netleşmesi olarak belirtiliyor.

Fiat Egea/Tipo üretimi 2025’e uzatıldı

Stellantis Otomotiv’in devralınması işleminin kapanış şartlarına tabi olarak, Tofaş’a, halihazırda Türkiye’de Stellantis Otomotiv tarafından yürütülen, Türkiye ile sınırlı olarak Stellantis markalı (Peugeot, Citroen, Opel ve DS Automobiles) araçların ve yedek parçalarının ithalat ve satış hakkı verilecek.

Tipo/Egea modelinin Tofaş tarafından Türkiye’de satışı ve ihracatı için üretiminin 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatılmasına karar verildi. Ayrıca 2025 yılı başından itibaren beş marka için öngörülen yeni “K0” modelin hafif ticari araç ve “Combi” versiyonlarının Türkiye’de üretim ve satış hakkı Tofaş’a verildi. Yeni modelin geliştirileceği süreçte Doblo ve Egea’nın üretimi devam edecek. Fiorino’nun üretimi ise 31 Aralık 2024 itibariyle sonlandırılacak.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.