Yeni Volkswagen Amarok sürüş izlenimi

Geçmiş yazılarımdan birinin başlığını pick-up’lar için ‘otomotivin son arzu nesnesi’ diye atmışım. Bahsi geçen bu geçmiş, 7 yılı ifade ediyor. O dönemde ard arda çıkan yeni pikap modelleri, bu alanda hiç olmayan markaların dahi kataloğuna pick-up modelleri katmaya hazırlanması, dağ-bayır aşmalı reklam kampanyaları, o çok sevilen ve her konuda kullanışlı olan ‘iş hayatından bıkıp, kırsala yerleşen modern ama şehirli bilge’ temalı tanıtımlar, dolayısıyla hareketlenen bir pazar…  

Geçen sürede keşke arzu nesnesi olmaktan çıkıp, normal bir nesne haline gelebilseydi. Oysa ki geçen sürede en sıradan otomobil bile arzu nesnesi haline geldi…

Bu arada yazının bundan sonraki bölümünde ‘pikap’ olarak devam edeceğim. Malum, dil yaşayan bir unsur. Türkçe’de yerine başka bir kelime yoksa, nasıl söyleniyorsa öyle yazalım… 

Elbette bir pikaba ABD’de Colaradolu bir çiftlik sahibinin ya da Austinli bir tesisatçının baktığı açıdan bakabilmek zor. Veyahut da Johannesburg’da etrafı yüksek duvarlar ile çevrili büyük bahçeli bir evin sahibi ile empati yapabilmemiz pek mümkün değil. Yine de oralarda ihtiyaçların, arazi koşullarının ve ‘nispeten kolay alabiliyor’ olmanın oluşturduğu devasa talebi anlayabilmek mümkün. 

Türkiye’de ise bir pikap asla bir pikap değildir. İmaj olarak çok daha fazla anlamlar taşır. Ben de öyle düşünenler arasındayım… 

Başta fiyat olmak üzere (ki ticari sınıfta olmasına rağmen) Türkiye koşullarında talebi oluşturan kriterlere baktığımızda pikaplar hâlâ otomotivin arzu nesnelerinden biri olmaya devam ediyor. Bunu şuradan teşhis edebiliyorum kendi adıma: 7 yıl önce olduğu gibi ara ara kendimi bir pikabın direksiyonunda hayal etmeye devam ediyorum. Bu arada büyük boyutları ve hatları itibariyle maskülen bir araç olarak tanımlanmasına karşın, kadınlara daha çok yakıştırıyorum bu araçları… 

Volkswagen-Amarok

İşte bu hayalimi yeni Volkswagen Amarok’la geçici de olsa gerçekleştirdim ve dünyaya ‘çok kısa bir süre’ tepeden baktım diyebilirim… 

İlk piyasaya çıktığı 2010 yılından bu yana ilk kez yenilendi Amarok. Eski halinden hiç eser kalmayacak şekilde hem de…  

Amarok’un fiyatları 1 milyon 200 Bin TL’den başlıyor. Bu fiyatın kısa süreli lansmana özel kampanyalı fiyat olduğunu özellikle belirtmek gerek.

Burada bir parantez açarsak: Her şeye rağmen satışlara baktığımızda Avrupa’dan daha iyi olduğumuzu söyleyebiliriz. Türkiye’de yılda yaklaşık 20 bin pikap satılıyor. Avrupa’nın en büyük otomotiv pazarı Almanya’da ise yılda sadece 12 bin civarında pikap satışı var. Bu nedenle birçok ülkeden önce Türkiye pazarına satışa sunulmuş Amarok. Hatta markanın anavatanı Almanya’dan da önce… Parantezi kapatalım.

Volkswagen-Amarok-kokpiti

Bu arada Güney Afrika üretimi Amarok’un, Ford Ranger’ın platform kardeşi olduğunu hatırlatalım…

Şimdi gerçek düşüncem olduğunu da belirterek birkaç broşür cümlesi kuracağım. 

Amarok’un yansıttığı kalite algısı çok yüksek. Volkswagen Ticari Araç Genel Müdürü Tolga Senyücel’in de söylediği gibi, ‘2011 yılından bu yana marka satış adetlerine, marka pazar payına ve imajına büyük katkı sağlayan’ aracın bu fonksiyonu devam edecek büyük olasılıkla.  10 yılda Türkiye’de 24 bin adet Amarok satılmış.

Belma Toprak, yeni Amarok ile tanışınca pick up sınıfı hakkında görüşlerini yeniledi.
  • Dışarıdan daha büyümüş bir gövde, kaslı ve keskin hatlar… 5.350 mm uzunluğuna sahip Amarok, bir önceki neslinden 96 mm daha uzun. Aks mesafesi 173 mm artışla 3.270 mm’ye ulaşıyor. 
  • Pick-up’lar hep dış görünüşüyle tavlar ya. Amarok iç güzelliğiyle de cezbetmeye aday görünüyor. Özellikle yeni ön konsoldaki dikdörtgen dijital ekran çok dikkat çekici ve oldukça büyük. ‘Oldukça büyük’ün matematiksel karşılığı Life donanımında 8 inç, diğer donanım seviyelerinde 12.3 inç. Aracın bilgi-eğlence sistemi ise Life donanımda 10.1 inç, diğer donanımlarda 12.0 inç.
  • Gerçi bu beni pek cezbedecek gibi  bir özellik değil. Ben bu ekranların artık büyümemesini tercih edenlerdenim. Nereye gidiyor bu dünya! Araç içinde dev ekranda maç izlemeye doğru herhalde, bilmem ki… 
  • Araçtaki premium algısı, koltuklarla da destekleniyor. Sürücü ve ön yolcu koltuğu, PanAmericana ve Aventura’da elektrikli olarak 10 farklı yöne ayarlanabiliyor. Arkada üç yetişkin yolcu için yeterli genişlik var. 
  • Yeni Amarok’ ta 2.0 litrelik dört silindirli çift turbo motor 205 PS (151 kW) güç ve 500 Nm tork sağlarken, 3.0 litrelik V6 motor 240 PS (177 kW) güç üretiyor ve 600 Nm tork sağlıyor. 205 PS ve 240 PS güç üreten TDI motorlar, Türkiye pazarına tüm donanımlarda 10 ileri otomatik şanzımanla sunuluyor.
  • *Life, Style, Style Plus, PanAmericana ve Aventura olmak üzere beş farklı donanım seviyesine sahip.  
  • Yeni Amarok’un tüm donanımlarında 4MOTION dört tekerlekten çekiş sistemi standart olarak bulunuyor.
  • Adaptif hız sabitleme sistemi (ACC), otomatik park assist (kendi kendine park sistemi), 360 derece kamera, şerit takip asistanı (Lane Assist), kör nokta algılama ile şerit değiştirme asistanı (Side Assist), şehir içi acil frenleme (Front Assist) Yeni Amarok’ta ilk kez sunuluyor.
  • Yeni Amarok, 1,19 tona kadar taşıma, 3,5 ton çekiş kapasitesi yükleme alanının her iki tarafında üç sabit yük kancası bulunuyor. Altı adet kancanın toplam yük çekme kapasitesi 400 kg. Aventura donanımında yük bölümünde tek tuşa basarak açılıp kapatılabilen elektrikli sürgülü kapak standart.

İş ve ticari amaçlı kullanımları bir yana bireysel kullanımlarda pandemiyle birlikte artan karavanlı tatil tercihlerine (daha maliyetli olmasına karşın) en büyük rakip olma potansiyeline sahip. 

İstanbul için çok zor, hatta bazı semtler için imkansız denilebilecek bir segment pikaplar. Üzgünüm ama gerçek bu… 

Her şeye rağmen, kararlarımı keyfimin kahyası verebilseydi, bizim eve ikinci bir araç için mutlaka pikap derdim… 

 

Lastiklerinizi değiştirin, olmadı nazar boncuğu takın! Belma Toprak

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.