Otomobilin rengi siyah ve beyaz

 

Global otomotiv boyası üreticisi ve otomotiv endüstrisinde renk ve renk trendleri otoritesi Axalta (Eski adıyla DuPont), 2013 yılı için yıllık otomotiv renk popülaritesi raporunu açıkladı. 

 

Rapora göre 2012 yılının popüler rengi beyaz, 2013’de yerini daha da sağlamlaştırırken beyazı sırasıyla siyah, gümüş, kırmızı, mavi, bej takip ediyor. 

Rapora göre nötr renkler (Beyaz ve siyah) yollardaki araçların yüzde 76’sının rengi olarak açık ara öne çıkıyor.

 

İŞTE ARAÇ RENKLERİNDEKİ DETAYLAR

Bir önceki yıla göre popülaritesini yüzde 6 arttıran beyaz tonları içerisinde araçların yüzde 22’si opak beyaz, yüzde 7’si ise inci beyazı oldu. %20’lik satış oranıyla siyah tüm dünyada en popüler ikinci renk olmuştur ancak, opak siyahtan daha ziyade efekt siyah tercih edildi.

 

Yüzde 15 popülerliği olan gümüş ve yüzde 12 popülerliği olan grinin tercih edilme oranları azalmış olup, kırmızınınki yüzde 8 olarak sabit kaldı.

Mavi ve kahverengi/bej renklerinin her ikisi de küresel piyasada yüzde 5 paya sahip. 

 

Sarı/altın renklerinde ufak bir artış olmasına rağmen yeşil, turuncu, mor ve diğer renk tercihleri düşük oranda kaldığı görülüyor. 

 

Genel olarak nötr renkler son 10 yıllık dönemde yaygın şekilde öne çıkıyor. Günümüzdeki araçların yüzde 76’sını siyah ve beyaz gibi nötr renkler oluşturuyor.

 

KITASAL RENK TERCİHLERİ

AVRUPALI ARAÇLARIN YÜZDE 29'U BEYAZ 

– Beyaz renk tercihi, 2013 yılında yüzde 5 artarak, yeni araç satışlarının yüzde 29’unu oluşturdu, solid beyaz en yaygın ton oldu.

– Siyah yüzde 22 ile en çok tercih edilen ikinci renk oldu ancak, 2012 yılıyla karşılaştırıldığında tercih edilirliğinin azaldığı görülüyor.

– 2013 yılında gri ve gümüşe olan ilgi, küresel eğilimlerle aynı doğrultuda azaldı.

– Mavi renge ilgi hafif bir düşüşte, kırmızı rengi ise biraz yükselme göstererek yüzde 7 seviyelerine geldi.

 

ASYA

– Asya’da nötr renkler, 2012 yılına oranla  2 puan artarak pazarın yüzde 75’e ulaştı. Ancak, hala paletin yüzde 86’sına sahip oldukları  2001 yılı seviyesinden uzaktalar. Kırmızı, en çok kullanılan nötr-olmayan renk oldu. 

 

– Japonya, üst üste yedi yıl boyunca beyazı en popüler renk olarak yayınlamış, onu siyah ve gümüş takip etmiştir. Grinin yüzde 7 olan popülaritesi dünyadaki diğer trendlerle karşılaştırıldığında düşüktür. Mavi yüzde 7’lik  oranla canlı renkler arasında pazarda gücünü gösterdi.

 

– ÇİN’de siyah rengi, özellikle  lüks araçlarda güçlü pozisyonunu koruyor. Bununla birlikte beyaza olan ilgi dünyadaki genel popülariteyle aynı doğrultuda arttı. Renkli grupta yer alan kırmızı ve kahverengilerle karşılaştırıldığında mavi, yeşil ve sarının popülaritesi düşük. 

 

– GÜNEY KORE’de, beyaz rengi yüzde 32’lik pazar payıyla yine birinci sırada yer almıştır. Gümüş yüzde 18’le uzak ara ikincidir. Açık renk grubu pazara hakim olduğundan, gri üçüncü sırada ve onu siyah takip ediyor.

 

– HİNDİSTAN’daki en popüler renk yine yüzde 30’la gümüş olmuş, hemen ardından beyaz yüzde 28’lik pazar payıyla ikinci sıraya gelmiştir. Kahverengi/bej,  yüzde 10 oranıyla  popüler renk olmuştur ancak, siyah gibi daha koyu renklere olan  ilgi azalmış olup, sadece yüzde 7 pazar payı alabilmişlerdir. 

 

KUZEY AMERİKA

– Beyaz yüzde 26 ile popülerliğini yükseltmeye devam etmiş ve üst üste yedinci yıl en popüler renk seçeneği olarak kalmıştır.

– Tüketiciler lüks ve lüks SUV segmentlerindeki siyah renginin etkisine kapıldığından, siyah da yüzde 20’ye ulaşarak popülerliğini arttırmıştır.

– Gümüş rengi, gri ile birlikte yavaş düşüşüne devam etmiştir.

– En popüler iki kromatik renk, yüzde 9’la  kırmızı, yüzde 7 ile mavidir.

– Meksika yüzde 32’lik beyaz ve yüzde 18’lik gümüş oranıyla daha açık nötr renkleri tercih etmektedir.

– Meksika’da siyah rengi  yüzde 17 ile  üçüncü sıraya düşmüştür.

– Meksika’daki diğer renkler, Kuzey Amerika’yla genel olarak aynı eğilimi izlemektedir.

 

 

GÜNEY AMERİKA'NIN RENGİ

– Beyaz, yüzde 29’luk oranla gümüş rengini yakalayarak, 2001 yılından beri ilk defa birinci sıraya oturmuş ve onu yüzde 14’le siyah takip etmiştir.

– Gri ve kırmızı, yüzde 9’luk popülarite oranıyla birbirlerini takip etmiştir. Kırmızı, 2002 yılından beri en popüler beşinci renk olarak yerini korumuştur.

– Kahverengi/bej, mavi ve yeşil renklerinin yaygınlığı hafif artış göstermiştir.

 

Diğer ülke ve bölgeler

– RUSYA’da, beyaz yüzde 18’lik oranla en çok tercih edilen renk olmuştur. Yeşil rengi, diğer ülkelerden farklı olarak yüzde 8’lik oranla pazarda oldukça popülerite sağlamıştır.

– Açık renkler olan beyaz, gümüş ve gri renkleri Afrika pazarına hakim. Beyaz, yüzde 43’lük oranıyla lider. Kırmızı, nötr olmayan renk seçenekleri arasında yüzde 6 oranına sahip ve  onu yüzde 4’le mavi takip ediyor.

 

 

dünya otomobil renkleri

 

 

Avrupa otomobil renkleri

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.