BMW’lerde yangın var, geri çağırma operasyonu başladı

Sosyal medyada son dönemde yanan BMW resimleri paylaşılıyor. Kimilerine göre yetkili alanlar dışında yapılan yanlış yazılımlar sonrasında motorlar alev alabiliyor. Bu tez BMW kullanıcılarının oluşturduğu sosyal medya ortamlarında sıcak bir tartışma.

Peki hiçbir tamir tadilat ya da sökme takma işlemine maruz kalmamış; herhangi bir işçilik hatası olmayan bir motor; sadece yapılan yazılım değişikliği ile alev alır mı? Bu soruyu açıklığa kavuşturmak ve aklımızdaki sorulara cevap bulmak adına BMW yangınlarını incelemeye alalım.

Geçtiğimiz ekim ayında İngiltere merkezli autoexpress portalı ve birçok uluslararası kaynak konula ilgili haberler yayınladı; buna göre dünya çapında 1,6 milyon BMW, alev alma riskine karşılık BMW yetkilileri tarafından geri çağrıldı. Olayın ilk kıvılcımı Güney Kore’de ortaya çıkmıştı. Peki habere göre hangi BMW modelleri bu yangın riski ile karşı karşıya.

BMW’lerdeki yangın sönmüyor

1,6 milyon BMW listede

2014 yılbaşı ile Ağustos 2016 yılları arasında üretilen BMW 3, BMW 4, BMW 5, BMW 6; BMW X3, BMW X4, BMW X5, BMW X6 serilerinde kullanılan dört silindirli motorlar; Temmuz 2012 ve Haziran 2015 arasında üretilen altı silindirli dizel motorlar; Mart 2011 ve Ocak 2017 tarihleri arasında üretilen BMW 1, BMW 2, BMW 7 ve BMW X1 dizel motorlu versiyonlar. 

Yukarıda yer alan tüm model ve bu modellerde kullanılan dört ve altı silindirli dizel motorlar toplamda 1.6 milyon aracı etkiliyor.

BMW’nin geçmişinde 2004 ve 2011 yılları arasında üretilen benzinli ve dizel motorlarda da benzer bir sorun sebebiyle; 3 serisine ait 294 bin araca müdahale ettiği; biraz daha eskiye gidersek 1998 yılında üretilen 3 serilerinde de yangın sorunu yaşandığı hatırlanacaktır.

Sözkonusu site aynı haberde BMW’nin açıklamasını “egzoz gazı devir daim sistemi üzerindeki soğutucudan sızan glikol, biriken egzoz partiküllerinin tutuşmasına sebep oluyor. Bu durum emme manifoldunun erimesi ve devamında yangınları beraberinde getiriyor.” şeklinde veriyor.

Yanan BMW’lerin sorunu ne? Yazılım mı, fabrika hatası mı?

Buradan yola çıkarak bazı BMW modellerinde yangın çıkması meselesinin sadece yanlış yazılımla açıklanıp açıklanmayacağı net değil. Belki süreci hızlandırıyor olabilir. Ama dışarıdan yazılım yapılmadan da BMW’lerde alev alma ihtimali bulunduğu da gündeme gelmiş durumda.

Performans arttırmak ya da yazılıma dayalı tüm donanıma ulaşmak için yapılan yazılımlarla ilgili; başka markalar üzerinden BMW’de olduğu yoğunlukta kronik bir sorun paylaşımı yok. BMW modellerinin zaten performans baz üzerine geliştirildiği bilgisini de bir kenara koyalım.

Son olarak otomobil motorları üzerine işlenen ek yazılımlar nedir? Yeni nesil işletim sistemlerine sahip olan bu motorlara ya da yazılım şemalarına dışarıdan müdahale etmek ne derece mümkün? Bilinen; özellikle turbo beslemeli dizel ya da benzinli motorlarda performans arttırmak ya da yakıt ekonomisine yönelik farklı yazılımlar kolayca bulunabiliyor.

Aslında motorların mevcut ekipmanları değiştirilmeden (turbo, enjektör, intercooler vb) yapılan yazılımlar; sanayi tabiri ile ne kadar hard yazılım olsa da üretebilecekleri ekstra  güçler belli bir seviyede kalıyor. Daha fazla güç isteyenlerin bu parçaları daha kapsamlıları ile değiştirmesi böylece istedikleri güçlere ulaşması mümkün…

Yanan BMW’ler en çok Güney Kore’de görüldü.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.