Nissan, yeni tesis için Cezayir’i seçtiğini açıkladı

Otomotiv devleri geleceğe yönelik planlarını her zaman önceden yaparlar. Ülkeler bu planların özellikle yatırım kısmını çekmek için yarışırlar. Bu sayede o ülke yeni iş kapısı, yeni veri geliri kapısı, yeni ihracat kapısı açar. Türkiye’nin de yoğun teşviklerle içinde yer aldığı bu rekabette en son adımı Nissan attı.

Japon üretici, resmi olarak Cezayir’de bir montaj tesisi kurma projesine başladığını duyurdu. Nissan, Cezayir’de yerel ortağı ve distribütörü Hasnaoui Grubu ile birlikte çalışıyor.

Nissan, uzun süredir ilk yeni fabrikasını Cezayir’de kuracak.

Nissan fabrikası Oran’da kurulacak

Aylarca süren görüşmelerin ardından Nissan, Cezayir hükümeti ve Ulusal Yatırım Konseyi (CNI) ile el sıkıştı. Yapılacak yatırımın 160 milyon dolar olacağı belirtiliyor. Yatırım tutarı Nissan Motor Corp ve yerel ortağı Hasnaoui Grup tarafından karşılanacak.

Yeni tesisin devreye alınmasıyla 1.800’den fazla iş olanağı yaratılacak. Cezayir sınırları içerisinde 35 yetkili temsilcinin atanmasının önü açılacak.

Nissan Cezayir yatırımının kapasitesi yılda 63.500 binek ve hafif ticari araç üretecek boyutta olacak. Projenin 2020’nin ikinci yarısında faaliyete geçmesi bekleniyor. Yeni tesis Cezayir Oran kentinde konumlanacak.

Ortak girişim kuracaklar

Yeni yatırımın iki ortağı, kısa süre içinde yeni bir şirket kuracaklarını ilan ettiler. Ayrıca kurulacak yeni tesisle Nissan, Afrika’daki kapasitesini, Güney Afrika, Mısır ve Nijerya’daki mevcut tesisleri de katıldığında 200 bin araca çıkarması anlamına geliyor.

Modern standartlarda olacak

Nissan ile Cezayir Hükümeti arasında yapılan görüşmelerde kurulacak tesisin şirketni son teknoloji ile üretim yapan merkezlerden biri olması da sözleşmeye başlandı.

Cezayir ithal oto istemiyor

Son dönemde en çok yatırım çeken ülkelerden biri olan Cezayir bunu, kapalı ekonomik sistemiyle başarıyor. Otomobil ithalatına ağır sınırlamalar getirmiş olan Cezayir, bu sayede şirketleri ülkede üretim yapmaya zorluyor.

Ülkede şu anda 3 yaş üstü otomobil ithalatının serbest bırakılmasının istendiği de öne sürülüyor. Bu tür bir talep Çok Markalı Otomobil Satıcıları Birliği (ACAM) Başkanı Youcef Nebbache tarafından Ocak ayında dile getirilmiş.

ACAM’a göre bu konuda yapılacak yasal düzenlemeyle, otomobil fiyatları düşürülebilir.

Ancak son günlerde hükümet, otomobil ithalat kotalarına ilişkin kararın geri döndürülemez olduğuna vurgu yapan açıklamalar da yaptı. Cezayir Sanayi ve Madenler Bakanı, araç fiyatlarındaki düşüşün arz ve talep yasasına bağlı olduğunu da hatırlattı. Fiyatların rekabet gücüyle belirlendiğine inanan hükümetin, “Cezayir toprakları içinde monte edilmiş araçların fiyatlarını düşürmek için operatörleri baskı altına alamayacağını” söyledi.

4 yılda 4 kat artırdı

Cezayir’de toplam araç üretiminin, 2020 yılına kadar 400 bin adeti bulması bekleniyor. Bu üretimin bir kısmı ihracata da yönelecek. 2017 yılında Cezayir’deki araç üretimi sadece 117 bin adetti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.