​O bir Alman!

15 günden fazladır dünyayı kasıp kavuran Volkswagen skandalının başlama vuruşunu yapan iki isim… Sadece ben değil, tüm dünya konuşuyor bu iki ismi. German’ın soyadının İngilizce’de Alman anlamına gelmesi gayet ironik.

Mock ise zaten bir Alman…

Volkswagen de öyle…

Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi’nin (ICCT) Avrupa Sorumlusu olan Mock, Linkedin profiline göre Stutgart Üniversitesi mezunu. Son 15 gündür medyada yer alan haberlerde Berlinli olduğu dile getiriliyor. ICCT girişimiyle West Virginia Üniversitesi bir profesör, bir mühendis, iki öğrenci ve bir üniversite çalışanı araştırmaya başlıyor. Gerisi malum… Son 15 gündür izliyoruz ve önümüzdeki birçok 15 günlerde de izlemeye devam edeceğiz sonuçlarını…

Belki de karısıyla birlikte yönetimden uzaklaştırılan Ferdinand Piech’in ‘intikam soğuk yenen bir yemektir’ isimli klişe eser çalışmasıdır kim bilir! Kimin ihbar ettiği yönündeki ‘entrika, taht kavgası vs.’ kokan magazinel iddiaları bir yana bırakıyorum.

Bu olayda dikkatimi çeken en güzel ayrıntı iki ‘bireyin’ harekete geçmesi ve ortaya çıkan araştırma sonuçlarını Amerikan Çevre Koruma Dairesi’ne (EPA) sunması. Daha önemli olan Amerikan Çevre Dairesi’nin bu başvuruyu dikkate alıp işlem başlatması.

Denemesi bedava. Şu günlerde okunmuş pirinçlerin bilimsel ilerlememize katkısı tarzında konularla haşır neşir olan Türkiye’deki ‘bilim’ yuvası kamu kurumlarına böyle bir başvuru yapın bakalım sonuç ne oluyor. Kamunun başvuruya konu şirketlerle veya kişilerle kan davası varsa belki sonuç alırsınız.

Alman medyasındaki Volkswagen’e yönelik ağır eleştirileri de bir kenara not edelim bu arada. Kimsenin aklına ‘komplo’ teorilerinin gelmemesi, başkalarının sorumlu tutulmaması ne kadar ilginç değil mi? İnternet sitelerinde Volkswagen haberlerine yapılan okur yorumlarına bakın. ABD’nin Volkswagen’e komplo kurduğuna Türkler, Almanlar’dan daha fazla inanıyor.

Nerede bu Alman milli iradesi!!!

Mock’a dönersek…

Evet o bir Alman…

Ülke veya etnik köken milliyetçiliğinin artık ne kadar anlamsız olduğunun ciddi bir göstergesi değil mi sizce… İlla bir milliyetçilik olacaksa bir dünya milliyetçiliğinden bahsetmenin sırası geldi sanırım. O cümle içinde kullana kullana bitiremediğimiz globalleşmenin en güzel sonuçlarından biri de bu bence.

Amazon ormanlarında kanat çırpan bir kelebeğin, dünyanın öbür yanında kasırgaya yol açabileceğinin farkında artık dünyanın bir bölümü…

Darısı öbür bölümünün de farkedebilmesine…

Bu arada bir soru sorayım:

Türkiye’de kaç kişi kesesine uygun bir aracı çevreyi kirletiyor diye almaktan vazgeçer.

Yanıt veriyorum: Rakamla 0, yazıyla sıfır…

Ben de dahil…

Bireyleri bu konuda suçlamak mümkün değil. Balık baştan kokar. O baştakilerin termik santral bacası gibi tüten araçlarına bakın hele yollarda…

O otomobilleri dampingli fiyatlarla yığın Türkiye’ye. Kuyruk buradan arşa kadar uzanmazsa ben de bu ülkeyle ilgili hiçbirşey bilmiyorum demektir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.