Makyajlı Superb 2020 ve yeni modellerle Skoda ilk 5’e girecek

Makyajlı Süperb 2020 belki de Çekya’da üretilip de ithal edilen son Superb olarak Türkiye yollarına çıktı. Volkswagen Manisa yatırımı kapsamında 2022 yılında çıkması büyük olasılık dahilinde olan yeni Superb ise Made in Turkey olacak.

Biz gelelim Skoda’nın yeni pazara sunduğu makyajlı Superb 2020 modeline. Şimdiden piyasada olan modelin alt fiyatı 158 bin lira olarak açıklandı.

Bu fiyat hurda indirimi ile birlikte kampanyalı olarak uygulanıyor.

Baz model için geçerli olan bu fiyat 4×4 Laurent and Clement versiyon yani en donanımlı paket için 403 bin liranın üzerine çıkıyor.

Fiyata dair bilgiler bu şekliyle pek bir şey ifade etmiyor. Ama Hurda teşvikli fiyat baz versiyon için iyi gibi görünüyor. Comfort adlı bu giriş paketinde 1.5 TSI 150 PS motor 6 ileri manuel şanzımanla kombine olarak görev yapıyor.

Bu pakette 7 ileri DSG sunulmuyor. Aynı motorla kombine 7 ileri DSG için Prestige donanım paketine yükselmek gerekiyor ki bu durumda fiyat kampanyalı 238 bin 300 TL’ye yükseliyor.

Makyajlı Skoda Süperb 2020 Comfort paket özellikleri arasında 6 hava yastığı, Led ön far grubu gibi ekipmanlar bulunuyor. 8 inçlik Radyo Bolero, smartlink, Maxi-Dot bilgi ekranı, bluetooth, otomatik katlanır yan aynalar, anahtarsız çalıştırma ve arka park sensörü güvenlik ve konfor ekipmanı olarak sıralınıyor. AYrıca LED arka aydınlatma grubu, LED gündüz aydınlatmaları ve 16 inç Orion jantlar da standart.

Bir üst pakette bu ekipmanlara ek olarak Çift bölgeli elektronik klima, hız sabitleyici, ön park sensörü, 17. inç Stratos jantlar ekleniyor.

Premium ve LandK Crystal paketlerde ekipmanlar yükseliyor.

Üç motor seçeneği bulunacak. 1.5 TSI 150 PS, 1.6 TDI 120 PS ve 2.0 TDI 4×4 190 PS.

Skoda Superb 2020 modelin atası ilk kez 1934 yılında yollara çıktı. 2.500 adet satıldı 1949 yılına kadar. Tabii araya İkinci Dünya Savaşı gibi tamamen karanlık bir dönem girdi. Çekokslavakya’nın doğuşuna uzanan bu kanlı ve karanlık dönem Skoda için de yıkım oldu.

Çekler bu modeli 2001 yılında yeniden canlandırdılar. 2008 yılına kadar yollarda kalan yeni dönem ilk Superb modeli 135 binin üzerinde satıldı.

Bu rakamla patron Almanları ve Skoda yönetimini umutlandıran otomobil 2008 yılında yenilenir. 2015 yılına kadar üçüncü versiyonuyla satışta kalır. Bu kez 616 bin adeti geçen satış rakamları yakalamıştır.

Sıra gelir 4. nesil Superb’e. 2015 yılında ortaya çıkan Superb, 2019’da makyaj operasyonuna kadar çok sevilir. Bu kez 4 yılda 545 bin adetlik satış rakamıyla markanın milyon adetlere koyan bir odeli haline gelir.

5. nesli ise büyük ihtimalle Türkiye’de üretilecek. Mleda Broslaw’daki macera, Manisa’ya uzanacak.

Peki bu durumda neler olabilir? Yerli Superb, Manisalı Superb Skoda’ya neler katacak?

Bu soruları Skoda Türkiye Genel Müdürü Zafer Başar ile konuştum. İstanbul’da yapılan makyajlı Skoda Superb 2020 lansmanında sorularımı cevaplayan Başer, öncelikle şunu söyledi. “Yeni dönemde bize verilen rol …

Piyasada 5. büyük olmak. Yani Renault, Fiat, Ford, Toyota, Hyundai ve Honda markalarının arasına girmek. Ki Volkswagen’in de bu beşlinin içinde olacağı düşünüldüğünde birinin basamaklardan düşeceği ortada.

Türkiye’nin en çok tercih edilen markaları listesinde ilk 5 içinde yer almak 40 bin adetin üzerinde araç satışı anlamına geliyor. Bunun için elindeki modellerin yenilenmesi, pazarın neredeyse büyük kısmına hitap eden modellere kavuşulması, yerli Superb gibi bir assolistin olması önemli.

Özellikle 2020 yılında Türkiye’ye gelecek yeni modeller ilk 5 sıralamasında Skoda markasının şansını artıracak. Genel müdür Zafer Başar, 2020 yeni model takviminde Scala, Kamiq ve yeni Octavia olacağını açıkladı.

Özellikle yeni Octavia çizimleriyle bile baştan çıkarıcı görünüyor.

İlerleyen yıllarda Made in Turkey Skoda Superb modelinin devreye girmesi bu iddiayı besleyecek bir özellik olacak.

Bunlar Skoda’nın Türkiye’deki gelecek planları. Bugünkü yaşanan gerçeğe gelirsek biraz farklı. Pazar payı şimdilik yüzde 5’in altında. İlk 5 içinde yer almıyor. Bu yıl 13.500 adetlerde Skoda satışı planlıyor. Oysa ilk planlarda yani Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz öncesinde bu hede 37 bin adetin üzerindeydi.

Skoda Türkiye olarak ilk kez frene 2018 yılı Ağustos ayında bastıklarını söyledi Gene Müdür Başar. 2018 yılı haziran ayında 8500 adetlik siparişini iptal etmiş. Gelişmeler Skoda Türkiye yönetimini haklı çıkardı. Pazar hızla küçüldü. Çek marka 2019 yılına oldukça düşük bir stokla girmeyi başardı. 2019 yılında binek otomobil pazarı tahminini 300 bin adetlerde yaptı. Şimdilik de ona uygun gidiyor.

Ağustos ayından itibaren bir canlanma olduğunu söyleyen Başar, “Yine de inişli çıkışlı bir dönemden geçiyoruz. Yeni Superb şimdiden çok ilgi çekti. 4200 adetlerde bir Superb satışı yakalarız. İlgi çok yüksek.” diyor.

Skoda Türkiye olarak 2020 yılında satış hedeflerini 20 bin ve üzeri olarak belirlediklerini dile getiren Başar, “yerli üretici olursak bilinirliğimiz ve ilk akla gelme yaklaşımı çok artar” görüşünde. Başar’a göre 2020 yılında Türkiye binek otomobil pazarı 500 bin adetleri geçecek.

Skoda’nın Türkiye yatırımı konusunda kendilerinin herhangi bir söyleme durumunda olmadıklarını dile getiren Başar, “Superb Türkiye’de üretilince markanın en çok satan markalar sıralamasında ilk 5 içinde olacak şekilde devranacağını, navlun gibi bazı maliyetlerin düşeceğini” ifade etti.

“Fakat büyük fiyat indirimleri beklememek lazım. Her modelin bir yeri var piyasada. Bunu kırmaz markalar” diyerek, Superb’in daha alt segment modellerle rekabete girmeyeceğini de dile getirdi.

Skoda Türkiye yönetimi, makyajlı Superb 2020 modelinin filoların da ilgisini çekeceğini ama ilk planda 30 bin eski Superb müşterisini hedeflediklerini dile getiriyorlar.

Superb satışlarının yüzde 20-25’i filo pazarında işlem görüyor. Skoda Türkiye 2020 yılı ilk yarısında bu alanda önemli atak yapmayı planlıyor.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.