VW Grubu, Mercedes ve BMW 2019 yılı satışları açıklandı

Yeni yılın ilk ayı eski yılın bilanço haberleriyle geçer. Tamamlanan 12 ay boyunca kazanımlar veya kayıplar ortaya çıkar. Alman otomotiv devleri konuyla ilgili ilk genel açıklamayı yapan şirketler oldu. Almanya’nın dünya ekonomisindeki etkisini de gösteren rakamlar; 2019 yılında milyonlarca otomobilin Stuttgart, Wolfburg, Münih gibi merkezlerden dünyanın dört bir yanına gönderildiğini ve karşılığında milyarlarca euronun da Almanya’ya aktığını gösteriyor. Perşembe günü açıklanan VW Grubu, Mercedes ve BMW 2019 yılı satışları şöyle sıralanıyor. 2019 yılının son bilanço açıklamalarından biri Volkswagen Group CEO’su Herbert Dies tarafından yapıldı. Volkswagen Grubu, geçen yıl 2018’e göre satışlarını yüzde 0,9 artırdı ve müşterilerine 10,8 milyon araç teslim ettiğini açıkladı.

VW Grup çatısındaki isimleri hatırlamak gerekirse; VW, Audi, Skoda, Seat, Porsche, Bentley, Lamborghini ve Bugatti otomobil markalarının yanı sıra Scania ve MAN ağır kamyon üreticileri… Dolayısıyla 10.8 milyon adetlik VW 2019 satışları bu markaların tamamanı kapsıyor. Tabii en büyük pay VW’nin.

Daimler AG de Mercedes-Benz markasıyla geçen yıl 2,34 milyon adetlik satış gerçekleştirdiğini ve bunun kendisi açısından rekor olduğunu bildirdi.

BMW ise otomobil satışları için 2019 yılının rekor getirecek kadar iyi olduğunu ve 2020 yılının bundan daha da iyi olacağını bildirdi.

Volkswagen Grubu, 2019 yılı araç satışlarının 2018 ile aynı seviyede olacağını önceden tahmin etmişti. Şirket, ayrıntılı satış rakamlarını önümüzdeki hafta yayınlamayı planlıyor.

11 milyona çok yaklaşan rakam CEO Herbert Diess tarafından Perşembe günü New York’taki bir yatırımcı sunumu sırasında açıklandı. Grubun karlılığı ise 17 Mart tarihindeki bilanço açıklamasında yapılacak. Grup, yüzde 6,5 civarında kârlılık tahmin ediyor.

Satışlarda ve üretimde bölgesel düşüş

Küresel otomobil üreticileri, ekonomik daralma ve ABD-Çin arasındaki ticaret savaşları nedeniyle bazı bölgelerde satışların düşmeye başladığını öngörerek, üretimde de kısıntıya gitmişlerdi.

VW’nin bu tablonun üzerindeki rakamları, uluslararası ölçekteki gerilemenin korkulandan daha az olacağına işaret olarak değerlendiriliyor. SUV ve crossoverlara olan talep gücünü koruyor ve elektrikli ve hibrid otomobillerin satışları da artıyor.

VW Group Perşembe günü yaptığı açıklamada, şirket içi yazılım geliştirmeyi yüzde 10’dan yüzde 60’a çıkarmak için özel bir yazılım organizasyonu oluşturmak için 7 milyar avro yatırım yapacağını da bildirdi.

Kaynak: Autonews, Reuters ve Bloomberg haberlerinden derlendi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.