Yeni Toyota Mirai, sürücüsüyle dost olacak

Birçok otomobil üreticisi gibi Toyota da mobiliteyi kullanarak insanların yaşamlarını kolaylaştıracak yenilikleri geliştirmeye devam ediyor. Trafik kazalarında ölümleri sıfıra indirme hedefiyle hareket eden Toyota, herkese sınırsız hareket kabiliyeti sunmak için güvenlik ve otomatik sürüş teknolojileri üzerine çalışıyor. Bu çalışmaların bir meyvesi olarak Advanced Drive ile donatılmış yeni Lexus LS ve yeni Toyota Mirai modelleri Japonya yollarına iniyor.

Yeni LS, 8 Nisan günü anavatanında satışa çıktı. Yeni Toyota Mirai için ise tarih 12 Nisan.

Yeni Seat Ibiza ve Arona tanıtım tarihi

Advanced Drive özellikleri

Toyota tarafından açıklanan bilgilere göre, Advanced Drive özellikleri temelde 5 teknoloji özelliğine dayanıyor: Akıllı, güvenilir, algılayıcı, etkileşimli ve güncellenebilir.

advanced drive teknolojisi

Teknolojinin amacı ise sürücüleri her zaman yüksek önceliğe sahip kararlar alarak güvenebilecekleri otonom sürüş deneyimi sunmak. Derin öğrenmeye odaklanan bu yapay zeka teknolojisi, sürüş esnasında karşılaşılabilecek olası durumları tahmin etmek ve sürücü tepkilerini yardımcı olmak için tasarlanmış.

Advanced Drive, tehlike öngörülen durumlarda, sürücüyü uyarıyor. Sürücü de sistemden gelen bir teklif doğrultusunda kararını veriyor ya da sistemin nasıl çalışması gerektiğini belirliyor. Buradaki amaç ise iki yönlü iletişim yoluyla sürücü ve araç arasındaki güveni artırmak.

Aynı zamanda bu teknoloji, araç sürücüye teslim edildikten sonra da yeni işlevlerle güncellenebiliyor. Böylece teknoloji her zaman güncel kalabiliyor.

Sürekli değişen koşullar altında araç performans verilerini toplayarak ve analiz ederek, bunu ileri güvenlik ve haritalama teknolojilerinin gelecekteki gelişimi için referans olarak kullanabileceğini belirten Toyota, bu veriler toplanırken ve işlenirken, sürücü ve kişilerin mahremiyetini ve güvenliğini de göz önünde bulunduracaklarının altını çizdi.

2021 Honda X-ADV ve NC750X Türkiye fiyatı

Advanced Drive aynı zamanda sürüşe yardımcı bir asistan. Sürücü navigasyon sisteminde varış noktasını ayarladığında, geri kalan tüm kararları verebiliyor. Aracı şeritte tutabiliyor, diğer araçlarla mesafeyi koruyabiliyor, şeritte ilerleyebiliyor, şerit değiştirebiliyor. Böylece sürücü de gaz pedalını, freni ve direksiyonu kullanmaktan kurtuluyor. Özellikle uzun süreli sürüş sırasında bu durumun yorgunluğu azaltacaktır.

lexus ls ve toyota mirai

Aracın yakınlarında başka bir araç varsa ya da başka bir aracın yanından geçiliyorsa sistem, solda ve sağda yeterli alan bırakacak şekilde konumlanabiliyor. Örneğin büyük, geniş bir aracı geçerken, araçlar arasındaki mesafenin kısa olmasından dolayı endişe yaratabilecek durumlar, hızlanmayı ayarlayarak endişe olmaktan çıkarılıyor.

Advanced Drive nasıl şerit değiştirecek?

Sistem, yakındaki araçların durumunu ve yol koşullarını dikkate alarak şerit değişikliğinin mümkün olduğunu belirlediğinde, sürücü direksiyonu tutar, hedef şeridi onaylar ve otomatik şerit değiştirmeyi aktif hale getirir.

Sistem aynı zamanda sürücünün hangi yöne baktığını, gözlerinin açık ya da kapalı olup olmadığını, duruş pozisyonunu ve görüş açısını takip edebiliyor. Bunun için sürücü monitör kamerası kullanılıyor. Böylece eğer sürücünün dikkati dağılırsa, ortağı onu hemen uyarıyor. Örneğin, sürücünün duruş pozisyonu çökerse ve sistemin uyarılarına sürücü tarafından yanıt gelmezse, sistem, kademeli olarak yavaşlar ve etraftakileri uyarmak için tehlike ışıklarını etkin hale getirir. Araç durduktan sonra ise HELPNET ile iletişime geçerek kapıların kilidini açar.

yeni toyota mirai

Toyota, sürücüler ve otomobiller arasındaki iletişimi geliştirmeyi, karşılıklı yardım içinde çalışmalarını sağlamayı ve tıpkı yakın arkadaşlarmış gibi koordineli sürüş gerçekleştirmeyi amaçlayan bu teknolojilerini geliştirmeyi sürdürecek gibi görünüyor. Buradaki esas amaç, sürüşün tüm kontrolünü insanlardan alıp otonom sisteme vermek değil, sürücü ve otomobillerin birbirlerini korumak için ortak olarak hareket etmelerine zemin hazırlamak.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.