Çip devi Intel: Yarı iletken krizi daha da kötüleşecek

Otomobil satışlarındaki artış eğilimine karşın, bulanabilirlik sorunu korkutuyor. Türkiye’dekiler de dahil bir çok otomobil fabrikasının üretime ara vermesine yol açan Yarı iletken krizi konusunda son açıklama üretici Intel tarafından geldi.

Çip devi Intel, küresel ölçekteki yarı iletken bulunabilirliği sorununun önümüzdeki aylarda daha da kötüleşeceğini ve 2023’e kadar devam edeceğini öne sürdü. Intel CEO’su Pat Gelsinger, “Darboğazların yılın ikinci yarısında dibe vurmasını beklerken, endüstrinin talebinin tam olarak karşılanması bir – iki yıl alacak” dedi.

Yaşanan çip krizi sürecinde Intel üretim kapasitesini artırma sürecinde olduğunu hatırlatalım.

Otomotiv sektörünün çip krizi nedeniyle kayıpları 100 milyarı geçtiğini OSD Başkanı Haydar Yenigün anlatmıştı:

Çip krizinin çözümü inorganik büyüme mi

Intel CEO’su, kapasiteleri genişletmeye yönelik satın almalara yönelmenin şu anda Intel için belirleyici bir öneme sahip olmadığını; ancak bu görüşün de gözden uzak tutulmadığını vurguladı. Birkaç gün önce basında çıkan haberlere göre Intel, çip üreticilerinden Globalfoundries’i yaklaşık 30 milyar dolar karşılığında devralma konusunda görüşmelerde bulunuyor. Ancak iddianın hemen ardından Globalfoundries Başkanı Thomas Caulfield, Intel’e satış yapılmayacağını açıkladı.

Yarı iletken krizi devam ediyor

Intel’in üretiminde sorun var: Geliştirmedeki aksaklıklar nedeniyle daha modern üretim süreçlerinin tanıtımı gecikiyor. Aynı zamanda, rekabet büyüyor. Sadece rakibi AMD’den değil, aynı zamanda kısmen Apple gibi kendi çiplerini geliştiren önceki müşterilerden de baskı yiyor.

Şu anda Intel, korona pandemisinde artan PC talebinden öncelikli olarak yararlanmaya devam ediyor. Ancak aynı zamanda, Intel’in perşembe günü açıkladığı şekilde; veri merkezi işi son çeyrekte geriledi. Grup cirosu neredeyse değişmeden 19.6 milyar dolar (16,6 milyar euro) olarak kaldı. Kâr, bir önceki yılın seviyesinde eksi yüzde 0,8 ile 5,06 milyar dolar oldu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.