Daimler Mercedes ikinci Çinli ortak ile anlaştı

Otomotiv sektöründeki işbirlikleri ve ortaklıklarda yeni bir imza daha atıldı. Daimler, daha önce 9 milyar dolara yüzde 9.7 hissesini sattığı Çinlilerden memnun olsa gerek ki ikinci Çinli ortağı ile anlaştı. Çin otomotiv şirketlerinden Beijing Automotive Industry Holding (BAIC) “yıldız’ın yüzde 5 hissesini devir aldı. Daimler Mercedes ikinci Çinli ortak ile anlaştı

Konuyla ilgili 23 Temmuz tarihinde bir açıklama yapıldı. Açıklamayı yapan Çinli BAIC, Mercedes yıldızının yüzde 5’ini aldığını duyurdu.

Aslında Daimler ile Çinli BAIC birbirini tanıyan iki organizasyon. Halen Daimler, Hong Kong’da kurulu BAIC Motor şirketinin 2013 yılından bu yana ortağı. Böylece iki şirketin hisseleri oldukça karmaşık şekilde birbirine girmiş oluyor.

BAIC daha fazlasını istiyor

Çinli otomotiv devi BAIC Yönetim Kurulu Başkanı Xu Heyi, Mercedes-Benz otomobil, kamyon ve otobüslerinin üretici firması Daimler ile ortaklıklarının güçlendirilmesi amacına sahip olduklarını da dile getirdi.

Xu Heyi, konuşmasında “Ortaklığımızı Çin – Alman işbirliğinin harika bir örneği ve ülkelerimizin şirketleri arasındaki işbirliğinin pozitif bir modeli olarak değerlendiriyoruz.” açılımını da getiriyor.

BAIC, bu satın alma ile Daimler’in en büyük üçüncü hissedarı oldu.

Bir başka ortağı da Geely

Geçen yıl da bir diğer Çinli otomobil üreticisi Geely, Alman Daimler’in yüzde 9,7 hissesini 9 milyar dolara satın almıştı. Böylece Daimler’in yaklaşık yüzde 15 hissesi Çinli şirketlere geçti.

Alman otomobil endüstrisinin önde gelen şirketlerinden Daimler AG, Mercedes otomobil, otobüs ve kamyonlarını üretiyor. Genel müdürlüğü Almanya’nın Stuttgart kentinde bulunan Daimler, 1998 yılında Amerikan Chrysler Corp. ile Alman yasalarına uygun uygun olarak birleşmişti. Birleşme ile DaimlerChrysler AG adıyla yeni bir şirket kurulmuştu. Daimler, 2007 yılında ortaklıktan ayrıldı ve hisselerinin yüzde 80’ini Cerberus yatırım fonuna sattı. Adını Daimler AG olarak düzeltti. 2007 yılında 272 bin 382 çalışanı ile 99 milyar euro ciroya ulaştı. Haziran ayında da son dönemin en önemli yöneticisi İstanbul doğumlu CEO’su Dieter Zetche ile yollarını ayırdı.

Çinli şirketler ise Daimler öncesinde Volvo ve PSA gibi otomotiv üreticilerileriyle işbirliklerini geliştirdiler.

Bloomberg HT‘nin haberine göre Çinli şirketlerin Çinli olmayan otomotiv firmalarına yönelik 2008 yılında başlayan ve yarısından çoğunun son iki yılda gerçekleştiği alımları artarak devam ediyor. 

2010 yılında Zhejiang Geely Holding Group Co. şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Liu Shufu’nun Ford Motor Co.’dan Volvo Cars’ı alması bu geçişin ilk önemli adımlarından biri oldu.

Daha önce iflas eden SAAB ve Rover şirketleri de Çinlilerce devralınmıştı.

Bundan yaklaşık dört yıl sonra, bir diğer Çinli Dongfeng Motor Peugeot Citroen’in (PSA) yüzde 14’lük hissesini aldı. Bu satın alım PSA için en önemli can suyu oldu.

Çin’in Hanry Ford’u olarak anılan Li Shufu’nun sahibi olduğu Geely’nin 2018’de 9 milyar dolara Daimler’in yaklaşık yüzde 9.7’sini satın alması şirketin Alman lüks otomobil şirketinin en büyük hissedarı olmasını sağladı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.