Elektrikli arabalar hakkında ne biliyoruz?
Avrupa Komisyonu bakılırsa elektrikli arabalar 2030 yılından itibaren pazarda yüzde 40’lık pay kapmak zorunda. Yakın zamanda hayatımızda çok daha fazla yer alacak olan elektrikli arabaları ne kadar tanıyoruz? Elektrikli arabaları tanımak için menzil ve pil şarjı konuları gibi en çok sorulan soruları bir araya getirdik.
Ufak bir örnekle başlayalım, SEAT, 2021’in başında 6 yeni tam elektrikli ve şarj edilebilir hibrit modelini piyasaya sürecek. Fakat hibrit ve şarj edilebilir hibrit arasındaki farklar nedir biliyor muyuz? Menzili nedir? Onları nerede şarj edebiliriz? Elektrikli otomobilleri otomotiv sektörünün gelecekteki yıldızı olarak biliyoruz ama ne kadar tanıyoruz? Dünyada bu yılın ilk altı ayında satışlar yüzde 58 arttı, bu yeni mobilite sistemi, şu an ve gelecekteki kullanıcılar için aşağıda cevaplayacağımız soruları ortaya çıkarıyor.
Kaç çeşit elektrikli araba var:
Elektrikli arabalar birbirinden farklı üç türdedir. Birincisi, önceliği bir adet birincil yanmalı motorda olan ve bir elektrikli motor bulunan çift motorlu hibrit araçlardır. Hibrit araçlar bir nevi dinamo gibi çalışarak araç hızıyla kendi kendine akünün şarj olmasını sağlar. İkinci tür araçlar ise akünün doğrudan takılarak şarj edilebildiği, şarj edilebilir hibrit. Son olarak üçüncü tür, yalnızca elektrikli bir motor ve takılabilir şarj edilebilir aküyle yüzde100 tam elektrikli otomobiller.
2. Elektrikli arabamı nerede şarj edebilirim:
Diyorsanız eğer, halka açık şarj istasyonlarında veya özel olarak evinizde şarj edebilirsiniz. Ayrıca tüm yasal gereklilikleri sağlayabilen araç sahipleri, yetkili bir profesyonel ile birlikte çalışarak kişisel ya da ortak otoparkta kurulu bir şarj istasyonuna sahip olabilir. Ülkemizde bu altyapı henüz fazla gelişmemiş olsa da ileriye dönük yapılabilecek ilk işlerden birisi.
Günümüzde, tüm şarj işlemlerinin yüzde 70’inin evde ve iş yerlerinde gerçekleştiği tahmin ediliyor. Aracı yolda şarj etmeniz gerekirse, güç kaynağı ağı her gün büyüyor tabi kısa vadede yine ülkemizde bu kadar geniş ağ ile karşılaşmak mümkün değil. Şu anda AB’de yaklaşık 100.000 şarj istasyonu bulunuyor ve 2025’te Avrupa Komisyonu bu rakamın 2 katına çıkmasını bekliyor.
Gelişen teknolojinin getirdikleriyle, elektrikli araçların şarj süresi de yavaş yavaş azalıyor. Örneğin, Seat’ın El-born modelini sadece 47 dakika şarj ettikten sonra 420 kilometre menzile sahip olabilirsiniz. Ayrıca ultra hızlı şarj noktalarının uygulanması ile birlikte araç pilleri yalnızca 12 dakikada tamamen şarj edilebiliyor. Uzun seyahatleri kolaylaştırmak için, gelecek yıl Avrupa’da her 120 kilometrede bir 400 farklı hızlı şarj istasyonu ağı olacak.
3. Elektrikli aracımla ortalama kaç km gidebilirim:
Elektrikli araçlar, genel ortalamasıyla kullanıcılarına 200 ile 400 kilometreden fazla menzil sunuyor. Bu kullanım süreleri veya menzili, elektrikli araçların şehir içi kullanımda daha az tüketmesi nedeniyle aracın nasıl kullanıldığına bağlı olabiliyor.
4. Elektrikli otomobil teşviğinden yararlanabilir miyim?
Elektrikli otomobiller tanım itibariyle sıfır emisyonlu araç olarak kabul edilirler. Avrupa’da, sıfır yerel emisyonlu araçların satın alınmasını ve kullanılmasını teşvik etmek için çeşitli teşvikler uygulanmaktadır. Pek çok Avrupa şehri ücretsiz otopark ve gişeler, ayrıcalıklı erişim şeritleri ve bu araçların kısıtlı trafik bölgelerine serbest erişimi gibi özel avantajlar sunmaktadır.
5. Elektrikli mi yoksa benzinli mi:
Elektrikli araçlar kullanım tercihlerine göre daha uygun fiyatlı bulunabiliyor. Teknolojik gelişmeler, elektrikli modellerin fiyatını düşürmeye yardımcı oluyor. Örneğin, son on yılda pillerin maliyeti yüzde 80 oranında azalmıştır. Dikkat edilmesi gereken bir husus daha var, elektrik maliyetinin benzin veya dizel maliyetinden oldukça düşük olmasıdır. Ayrıca, bir elektrikli otomobilin bakımı, dizel bir motorla donatılmış bir araca kıyasla sadece üçte biri fiyatına. Son olarak, çoğu ülkedeki alıcılar elektrikli otomobil alırken kamu hibeleri veya vergi indirimleri almaya hak kazanabilir.