Evin ikinci otomobili

i20 ile birlikte Hyundai’nin Türkiye’deki Hyundai Assan Fabrikası’nda üretilen i20 coupe ile bir hafta geçirdik.

DIŞ TASARIM

Hem şehir içinde hem de şehir dışında kullanma fırsatı bulduğumuz i20 coupe’nin dış tasarımında sportif detaylar dikkat çekiyor. Kardeşi i20’de kullanılan ön ızgara yerini daha sportif görünümlü ters altıgen ızgaraya bırakıyor.

17 inçlik alaşım jantların kullanıldığı otomobil, LED arka farlarıyla da i20’den ayrılıyor. Kullanılan farlarla daha modern ve dinamik bir görünümün yakalandığı i20 coupe’nin C sütunundaki siyah detaylar karartılmış arka camlarla destekleniyor.

Otomobilde ayrıca arka sis farlarına, coupe tip spoyler’a, sportif yan çıtalara ve LED entegre projeksiyon tip farlara yer veriliyor.

İÇ TASARIM

i20 coupe’nin kabinine girdiğimizde bizi, i20’den çok da farklı bir tasarım karşılamıyor. Siyah-mercan iç renk seçeneğiyle fark yaratan otomobilin siyah gösterge paneli sporcu kimliğine vurgu yapıyor.

İç mekanda günlük ihtiyaçları karşılayabilecek alanların bulunduğu i20 coupe’nin yanal çıkıntıları güçlendirilmiş sportif koltukları ise sürücüsüne ve yolculara beklenen konforu sunuyor diyebiliriz. Kabinde kullanılan yumuşak hisli malzeme beklentileri yeterince karşılıyor.

Arkadaki yolcular için yeterli diz mesafesi sunulsa da otomobilin coupe olması nedeniyle daralan tavanı baş mesafesini önemli derecede azaltıyor. Ayrıca, karartılmış camlar dışarıdan bakıldığında C sütununu tamamlayarak şık bir görüntü oluşturuyor ancak arkada oturan yolcuların karanlık ve boğucu yolculuklar yapmasına neden oluyor. i20 coupe’de opsiyon olarak satın alınabilen açılabilir cam tavan otomobilin içinin biraz daha ferah olmasını sağlıyor.

MOTOR VE SÜRÜŞ ÖZELLİKLERİ

i20 coupe’nin tasarımındaki sportiflik sürüş özelliklerine yansımıyor. Türkiye’de şimdilik yalnızca 100 hp güç üreten 1.4 litrelik benzinli motorla satışa sunulan otomobilden güçlü bir performans beklememek gerekiyor. Şehir içi kullanıma uygun olan otomobil, performans isteyen sürücülere istediğini veremeyebilir.

Bizim test ettiğimiz 4 ileri otomatik şanzımana sahip i20 coupe, fabrika verilerine göre karma kullanımda 100 kilometrede ortalama 6.4 litrelik yakıt tüketimi gerçekleştiriyor. Ancak, bir haftalık kullanımımız sonucunda bizim elde ettiğimiz değer 8.2 litre.

Hyundai yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, şimdilik yalnızca Avrupa pazarına ihraç edilen 1.0 litrelik üç silindirli 100 hp ve 120 hp güç alternatiflerine sahip motor seçeneği önümüzdeki aylarda i20 coupe’nin ürün gamına katılacak.

BAGAJ

311 litrelik bagaj hacmine sahip i20 coupe’nin bagajına, iki adet orta boy valiz kolaylıkla sığıyor. Fakat, oldukça yüksek olan yükleme eşiği nedeniyle valizlerinizi yerleştirirken biraz kol gücüne ihtiyacınız oluyor.

FİYAT

1.4 litrelik atmosferik motorun 6 ileri manuel ya da 4 ileri otomatik şanzımanla kombine edilebildiği i20 coupe, 5 kapılı i20 gibi 40’tan fazla ülkeye ihraç ediliyor. Manuel şanzımanlı versiyonu 54.000 TL’den satışa sunulan otomobilin; otomatik versiyonunu almak istediğinizde 59.000 TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor.

Geçtiğimiz mayıs ayında düzenlenen İstanbul Auto Show’da görücüye çıktıktan sonra satışına başlanan i20 coupe’den, 5 aylık süreçte 53 adet satıldı.

Avrupa’ya yalnızca Türkiye’den ihraç edilen otomobil en fazla İngiltere, Almanya ve İtalya’da alıcı buluyor.

KİMLER ALIR?

Coupe tasarıma sahip olması nedeniyle sporcu bir sürüş beklentisini artıran i20 coupe’nin 1.4 litrelik motoru buna izin vermiyor. Bu yüzden, i20 coupe’nin daha canlı bir motor beklentisine sahip sürücüleri tatmin edemeyeceğini söyleyelim.

3 kapılı olması nedeniyle ailelerin yalnızca ikinci bir otomobil olarak tercih edebilecekleri i20 coupe, şehir içinde sakin kullanım arayan gençler için ideal bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.

Hazal ORTA

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.